Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Výsledky  |  08.08.2023 10:53:04

Společnost Freedom Holding Corp. zvýšila roční tržby na 795,7 milionu dolarů

Společnost Freedom Holding Corp., mateřská společnost digitálního brokera Freedom Finance Europe, zveřejnila své finanční výsledky za fiskální rok 2023, který skončil 31. března. Ve sledovaném období dosáhla holdingová společnost výnosů ve výši 795,7 milionu dolarů, což je o 15 % více než v předchozím roce, kdy dosáhla výsledku 689,8 milionu dolarů.

Výnosy společnosti byly podpořeny růstem řady klíčových ukazatelů. Úrokové výnosy tak vzrostly o 142 % na 294,7 milionu dolarů, což bylo způsobeno růstem úvěrového portfolia a také rozšířením podílu dluhopisů v obchodním portfoliu. Zvýšily se také úrokové výnosy z úvěrů v důsledku aktivnějšího využívání tohoto nástroje klienty.

Čistý zisk z devizových operací se zvýšil o 48,4 milionu dolarů díky aktivnějším nákupům a prodejům cizí měny dceřinou holdingovou společností Freedom Bank. Pozitivní dynamiku výnosů ovlivnilo také zvýšení výnosů z pojišťovacích služeb ze 73 milionů dolarů na 115,4 milionu dolarů v důsledku rozšíření aktivit holdingu v této oblasti.

Timur Turlov, generální ředitel společnosti Freedom Holding Corp. vyzdvihl významné úspěchy společnosti v ukončeném fiskálním roce: "V tomto období ekonomických turbulencí pokračujeme sebevědomě vpřed a vykazujeme stabilní finanční výsledky našich rozsáhlých aktivit. Fiskální rok 2023 byl náročný a v jeho průběhu jsme zcela ukončili činnost v Ruské federaci. Zároveň tento rok přinesl důležité změny, díky nimž jsme se stali silnějšími a ještě inovativnějšími."

"Po zvolení ambiciózního cíle vybudovat digitální ekosystém s novou značkou holding intenzivně pracuje a buduje aktiva v různých směrech. Zahájení procesu akvizice americké investiční banky Maxim Group LLC spolu s její dceřinou společností Maxim Financial Advisors LLC bylo jednou z významných událostí, která dala další impuls našemu exponenciálnímu růstu. Před námi jsou nové perspektivy a výzvy, ale díky důvěře našich akcionářů a odpovědnému přístupu k podnikání jsme připraveni dále růst a zůstat v čele mezinárodního finančního trhu," dodal šéf holdingu.

Na konci fiskálního roku 2023 se výdaje holdingu zvýšily o 233,7 milionu dolarů, tj. o 72 %. To je výsledkem zvýšení úrokových nákladů o 132 milionů dolarů (+172 %) v důsledku vyšších nákladů na krátkodobé financování prostřednictvím repo operací v návaznosti na rozšiřující se investiční portfolio. Kromě toho se zvýšily všeobecné a administrativní náklady o 36,4 milionu dolarů, které zahrnovaly mimo jiné humanitární pomoc charitativní nadaci na Ukrajině. Mzdy a odměny vzrostly o 35,5 milionu dolarů (+77 %) v důsledku rozšíření počtu zaměstnanců v rámci holdingových společností.

Společnost Freedom Holding Corp. vykázala za fiskální rok 2023 čistý zisk ve výši 205,6 milionu dolarů oproti 220,9 milionu dolarů o rok dříve. Zisk na akcii, založený na základním váženém průměru počtu 58,6 milionu akcií, činil 3,50 dolaru. Aktiva holdingu se zvýšila o 58 %, z 3,230 miliardy dolarů na 5,085 miliardy dolarů.

K 31. březnu 2023 činil počet makléřských klientských účtů holdingové společnosti přibližně 370 000, což představuje nárůst o 120 000, tj. 48 %, oproti předchozímu roku.


Freedom Finance Europe je mezinárodní online makléř známý pod značkou Freedom24. Zajišťuje klientům vše potřebné pro úspěšné investice - přímý přístup na největší akciové světové burzy, profesionální analytiku cenných papírů a komfortní obchodní aplikaci. Freedom Finance Europe je dceřinou společností mezinárodní investiční skupiny Freedom Holding Corp.a akcie holdingu se obchodují na americké burze Nasdaq. Oficiální zastoupení a zprostředkovatelé společnosti se nachází na Kypru, v Německu, Španělsku, Polsku, Francii a Řecku. Jednoduchá investiční aplikace a platforma Freedom24 je od června 2021 dostupná i českým a slovenským uživatelům.

V roce 2022 převedla společnost Freedom Finance Europe ukrajinským charitativním organizacím 6,6 milionu eur na nákup sanitek a humanitární pomoc. V roce 2023 věnovala společnost další 3 miliony eur na zahájení projektu Freedom Space ve spolupráci s charitativní nadací Pomáhejme společně, jehož cílem je zřízení bezpečných přístřešků v 69 školách ve 12 ukrajinských regionech.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688