Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  07.08.2023 08:02:13

Červencový vývoj spotřebitelských cen u nás a v USA (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Týden u nás zahájí červnový výkon domácího průmyslu. Podle nás průmyslová produkce v červnu mírně korigovala silný květnový výsledek a meziměsíčně klesla o 0,5 %, stejně jako v Německu, kde červnový údaj bude zveřejněn rovněž dnes. Klíčovým tuzemským údajem bude ve čtvrtek zveřejněná červencová inflace. Ta meziročně opět výrazně zpomalí, nicméně v meziměsíčním vyjádření podle nás došlo k jejímu mírnému zrychlení, zejména vlivem zdražení pohonných hmot. Jádrová inflace i přes nepatrné meziměsíční zrychlení podle nás však zůstala slabá. Červencový vývoj spotřebitelských cen je na programu tohoto týdne také v USA. Tamní meziměsíční tempo zdražování podle nás stagnovalo na 0,2 % m/m. V meziročním vyjádření však vlivem loňské nízké srovnávací základny inflace zrychlila na 3,3 % z 3,0 % v červnu.

Meziroční inflace u nás opět výrazně zpomalí.

Klíčovým údajem z domácí ekonomiky bude ve čtvrtek zveřejněná červencová inflace. Očekáváme, že meziroční růst cen opět výrazně zpomalí, a to na 8,8 % po červnových 9,7 % y/y. Meziměsíční dynamika však podle nás v červenci o dvě desetiny zrychlila na 0,5 % m/m. Za tím by mělo být primárně zdražení pohonných hmot o více než 1 % m/m. Oproti červnu vzrostly i regulované ceny, kde se nižší velkoobchodní ceny energií propíšou s větším zpožděním. V opačném směru zase působilo nepatrné zlevnění potravin. Jádrová inflace podle nás zůstala slabá, byť v meziměsíčním sezonně očištěném vyjádření nepatrně zrychlila z 0,16 % na 0,19 %. Vlivem loňské srovnávací základny však v meziročním vyjádření znovu výrazně zpomalila z 7,5 % na 6,7 %. Ve druhém pololetí by se podle nás měla celková inflace pohybovat poblíž 8 %, podobně jako předpokládá nová prognóza ČNB. Po výrazném pozitivním překvapení květnového výkonu tuzemského průmyslu čekáme, že v červnu došlo k mírné korekci. Výroba aut zřejmě i tak zůstala poměrně silná a v budoucích měsících by měla i nadále těžit z dosud nevyřízených objednávek. Odhadujeme, že průmyslová produkce meziměsíčně klesla o 0,5 % m/m (vs +1,5 % v květnu), přičemž předstihové indikátory sentimentu ukazující na výrazně negativní naladění průmyslníků podle nás přeceňují slabost v průmyslu. Více k našim odhadům najdete v srpnových Měsíčních předpovědích zde: https://bit.ly/CMF_Aug23_CZ.

Německá průmyslová produkce podle nás v červnu meziměsíčně opět klesla, a to o 0,5 % m/m oproti květnovým -0,2 % m/m. Negativní sentiment vyplývající z předstihových ukazatelů by však podle nás, podobně jako v tuzemsku, implikoval výraznější pokles. Navzdory přetrvávajícímu pesimismu v průmyslu, minulý týden zveřejněné tovární objednávky v Německu výrazně překvapily směrem nahoru, když meziměsíčně vzrostly o 7 % (vs konsensus -2 %).

Čekáme, že meziměsíční inflace v USA stagnovala na 0,2 %. V meziročním vyjádření by to ovšem znamenalo, vlivem nižší srovnávací základny z loňska, zrychlení na 3,3 % po 3,0 % y/y v červnu. Jádrová inflace podle nás meziměsíčně o desetinu zrychlí na 0,3 % m/m. Červnové číslo totiž výrazně stlačily tradičně volatilní ceny hotelového ubytování a letecké dopravy, které meziměsíčně zlevnily o 2,1 %, resp. 8,1 %. Váhově nejvýznamnější imputované nájemné v červenci rostlo podle našeho odhadu stejným meziměsíčním tempem jako v červnu. Zpomalování cenové dynamiky v této složce bude přitom klíčové pro postupné odeznívání inflace.

Stagnace tuzemské ekonomiky v H1 23 a stabilita sazeb ČNB.

Minulý týden nabitý událostmi z domácí ekonomiky zahájil vývoj HDP za Q2. Mezičtvrtletní růst českého HDP o 0,1 % byl plně v souladu s naší prognózou a zároveň konsensem trhu. Domácí ekonomika tak v letošní první polovině roku prakticky stagnovala. Ve zbytku roku by však podle nás měla postupně mírně ožívat, a to zejména díky vyšší spotřebě domácností. Více najdete v komentáři zde: https://bit.ly/45bYDU5. Další klíčovou událostí bylo čtvrteční zasedání bankovní rady ČNB, která sice nepřekvapivě ponechala dvoutýdenní repo sazbu na 7 %, ale k překvapení investorů veřejně ukončila intervenční režim na devizovém trhu. Guvernér Michl se na tiskové konferenci opět vymezil proti očekáváním finančního trhu ohledně tempa uvolňování měnové politiky (zhruba 100 bb do konce roku), které považuje za přehnané. My čekáme, že k prvnímu snížení úrokových sazeb bankovní rada přistoupí až v únoru příštího roku. Více najdete v našem reportu po zasedání zde: https://bit.ly/CNB_Aug23_CZ. Detailněji k našemu výhledu pro ekonomiku a kroky ČNB píšeme v nových Ekonomických výhledech, k dispozici zde: https://bit.ly/CEO_3Q23_CZ. Dále zveřejněný PMI za červenec ukázal na pokračující negativní naladění tuzemských průmyslníků (více zde: https://bit.ly/3QjTwg6), zatímco hospodaření státu se v červenci meziměsíčně opět, tentokrát však jen mírně zlepšilo (více jsme psali zde: https://bit.ly/43PI3rO). Červnové maloobchodní tržby pak potvrdily pouze chabé oživení spotřebitelské poptávky (více zde: https://bit.ly/3OJcQlG).

V USA byly minulý týden středem pozornosti páteční payrolls. Podle nich tamní ekonomika v červenci přidala 187 tis. nových pracovních míst v nezemědělském sektoru, což bylo mírně pod konsensem trhu (200 tis.) ale v souladu s očekáváním SG (190 tis.). Míra nezaměstnanosti o desetinu klesla na 3,5 %. Zároveň byl revidován údaj za červen o 24 tis. dolů na 185 tis. Silný mzdový růst (+0,4 % m/m) však indikuje přetrvávající silné inflační tlaky. I tak citelnější ochlazování trhu práce a odeznívání inflace ve zbytku roku podle nás přivře dveře dalšímu zvýšení úrokových sazeb amerického Fedu. Dále zveřejněné ISM indexy měly tendenci zklamávat. Ve zpracovatelském průmyslu index vzrostl vůči očekávání mírněji na 46,4 b., zatímco ten v službách klesl výrazněji na 52,7 b.

Ekonomika eurozóny ve druhém letošním čtvrtletí podle předběžného odhadu vzrostla o 0,3 % q/q po stagnaci v Q1 (revize z původně udávaných -0,1 %), přičemž pro nás klíčový obchodní partner Německo v Q2 stagnovalo. Inflace za červenec v eurozóně mírně zpomalila o dvě desetiny na 5,3 % y/y, zatímco dynamika jádrové složky zůstala beze změny na 5,5 % y/y. Jak HDP, tak i inflaci však již předznamenaly údaje z jednotlivých členských zemí zveřejněné v předcházejícím týdnu.

Dolar po posilování během týdne všechny zisky v jeho samotném závěru po zveřejnění NFP odevzdal a v týdnu vůči euru skončil beze změny. Česká koruna v reakci na výše zmíněné minulý týden odepsala vůči euru 1,16 % a oslabila nad hranici 24,25 CZK/EUR. Korunové tržní sazby krátké splatnosti klesly o zhruba 9-15 bb, zatímco delší splatnosti zůstaly téměř beze změny. Ostatním měnám středoevropského regionu se také příliš nedařilo. Maďarský forint v týdnu v páru s eurem oslabil o 1,3 % a polský zlotý zase o 0,5 %.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688