mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  02.08.2023 00:00:00

Příspěvek na bydlení - často kladené otázky a odpovědi

Mohu někde zjistit, jakou částku bych mohl/a na příspěvku na bydlení získat?

Pro zjištění orientační výše příspěvku na bydlení můžete využít online kalkulačku na našem webu. Jedná se o orientační výpočet po zadání základních údajů jako je počet členů domácnosti, bydliště, čistý příjem a vaše náklady.

Co potřebuju pro vyplnění nového formuláře?

Pro přihlášení je třeba elektronická identita občana. Díky tomu se automaticky vyplní základní údaje o žadateli. Dál se vyplňují a prokazují (formou naskenovaných nebo vyfocených příloh) zjednodušeně řešeno všechny doklady o příjmech domácnosti za uplynulé čtvrtletí a doklady o nákladech za bydlení. V případě nájemního bydlení je třeba přiložit nájemní smlouvu. Dále je třeba doložit platby za energie a služby, třeba bankovní výpis nebo SIPO.

V čem je to jednodušší? Kolik času ušetřím?

Především nemusíte nikam chodit ani shánět žádné úřední dokumenty. Vyplňuje se jediný formulář, přílohy stačí vyfotit na chytrý telefon a nahrát do systému. Ten je nově uživatelsky vlídnější, vyplňují se vždy jen nezbytné položky a oproti původnímu formuláři dokáže nový systém odhalit některé chyby, kterých se žadatelé při vyplňování formuláře mohou dopustit. Našeptávač vždy poradí a vysvětlí, co se do dané položky zadává a jaké jsou varianty. Výrazně se tak zkrátí potřebný čas, který s podáním žádosti strávíte.

Jak zjistím, jestli mám na příspěvek nárok?

Zjednodušeně řečeno platí pravidlo, že nárok má každý, kdo za bydlení (např. nájem vč. energií a služeb) platí částku přesahující třetinu jeho příjmů a zároveň třetina příjmů není vyšší než normativní náklady na bydlení stanovené zákonem. Požádat mohou vlastníci nebo nájemci, nárok můžete mít i když bydlíte trvale na vlastní chalupě nebo v podnájmu. Pokud si nejste jistí, můžete si vyplnit orientační kalkulačku, trvá to jen pár minut. Kalkulačka ukáže, jestli můžete mít nárok a jak vysoký příspěvek na bydlení přibližně můžete dostat. Orientační výpočet příspěvku na bydlení (energetickyprispevek.cz).

Za jak dlouho musím o příspěvek na bydlení žádat znovu?

Díky změně zákona už nemusíte. Dosud se žádost podávala znovu každý rok, teď stačí vyplnit formulář online (anebo požádat na Úřadu práce) a následně chodí peníze každý měsíc pravidelně. Od 1. ledna 2023 bude stačit aktualizovat údaje o příjmech a nákladech na bydlení jen dvakrát ročně, doposud je to čtvrtletně. Toto bude možné udělat opět v online prostředí bez nutnosti chodit osobně na úřad.

Když jsem důchodce, co konkrétně potřebuji k prokázání příjmů a nákladů na bydlení?

U seniorů, pokud nemají kromě důchodu další příjem, je vyplnění formuláře nejjednodušší. Stačí totiž zaškrtnout, že žadatel pobírá důchod a my už si data ověříme sami. Není tedy třeba shánět žádné další potvrzení. Pouze platí, že se musí dokladovat kompletní uhrazené náklady za bydlení. Když bydlíte ve vlastním, ověříme si to sami v katastru. Pokud ne, tak stačí kopie nájemní smlouvy, dále také účty za energie a služby spojené s bydlením.

Proč mám žádat zrovna o příspěvek na bydlení? Nepomůže stát plošně s rostoucími cenami energií všem?

Není možné rozdávat peníze všem, když čelíme rekordnímu zadlužení státní kasy. Příspěvek na bydlení je nejdostupnější nástroj pomoci státu, na který mají nárok díky lednovému navýšení normativů stovky tisíc domácností, ovšem doposud jej čerpá jen část z nich. Proto přicházíme s maximálním možným zjednodušením, abychom pomoc přiblížili i lidem, kteří se kvůli rostoucím cenám bydlení, zejména za vytápění a elektřinu, dostali do finančních problémů.

Mohu pomoci třeba své babičce, když si s online prostředím neví rady?

Podmínkou je elektronická identita žadatele, tedy v tomto případě babičky. Třeba Bank ID má většina běžných uživatelů bankovních účtů a často o tom neví. Vyřízení elektronické identity na Czech pointu trvá přibližně 15 minut a zvládne ho každý dospělý občan. Pak už se stačí přihlásit a začít vyplňovat. Určitě starší lidé ocení, když jim zapůjčíte svůj počítač nebo jim s vyplňováním, třeba v jejich tabletu, pomůžete. Srozumitelnost formuláře jsme si předem vyzkoušeli u vzorku seniorů a s rezervou do hodiny byli schopni žádost vyplnit a odeslat.

Jak se prokazuje příjem, pokud sdílím domácnost s OSVČ?

Má-li osoba, s níž sdílíte domácnost, příjmy ze samostatné výdělečné činnosti, pak je třeba podat standardní žádost. Bohužel zatím tuto zjednodušenou online žádost není možné využít v případě, že příjmy žadatele nebo další společně posuzované osoby pocházejí ze samostatné výdělečné činnosti.

Poslední aktualizace: 20. 7. 2023

22.02. 09:29  Dotaz (Zuzana)
29.10. 22:32  Příspěvek na bydlení (Martina Šípová)
28.10. 17:17  Příspěvek (Jitka)
27.10. 16:38  Preplatek na elektrinu prispevek na bydleni (Petra Martinu)
27.10. 13:01  PNB (Milada)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688