OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  08.08.2023 17:56:26

ČAP vydala nový samoregulační standard týkající se pojištění nemovitostí

 ČAP vydala nový samoregulační standard týkající se pojištění nemovitostí

V červenci spustila Česká asociace pojišťoven Kalkulačku orientační pojistné hodnoty nemovitostí, kterou vyvinula ve spolupráci s Katedrou Ekonomiky a řízení ve stavebnictví Fakulty stavební ČVUT v Praze. Kalkulačka je součástí samoregulačního standardu, který upravuje nastavení pojistných hodnot nemovitého majetku napříč pojistným trhem.

Úkolem Katedry Ekonomiky a řízení ve stavebnictví Fakulty stavební ČVUT v Praze bylo ve spolupráci s řešitelským týmem odborníků České asociace pojišťoven (ČAP) vytvořit metodiku výpočtu jednotkové ceny typizovaných druhů stavebrodinných domů. Na základě této metodiky byla vytvořena Kalkulačka orientační pojistné hodnoty nemovitostí, která je součástí samoregulačního standardu.

Cílem samoregulačního standardu je nabídnout trhu nezávislý a expertní způsob výpočtu stavební hodnoty nemovitostí. A přinést tak klientům zdroj korektních, průběžně aktualizovaných a transparentních informací ke správnému nastavení jejich pojistných smluv. Kalkulačka je jednoduchým nástrojem, s jehož pomocí si klienti mohou ověřit, zda nemají své nemovitosti tzv. podpojištěné. Pojišťovny přitom nijak neomezuje při aplikaci vlastní cenové politiky a zohledňování mnoha dalších cenotvorných parametrů,“ uvádí k samoregulačnímu standardu Jan Matoušek, výkonný ředitel ČAP. Podle analýzy ČAP vykazují určitý stupeň podpojištění, tj. pojištění na částku nižší, než za kterou by mohla být nemovitost znovu postavena, až dvě třetiny pojištěných nemovitostí.

Navržená metodika pro výpočet hodnoty staveb ke stanovení doporučené pojistné hodnoty rodinných domů vychází z běžně používaných pravidel rozpočtování nákladů ve stavebnictví. Tato hodnota se skládá ze tří složek – náklady na stavbu, vedlejší a ostatní náklady a DPH. Popis metodiky výpočtu lze nalézt na webu Pojistného obzoru (https://pojistnyobzor.cz/clanky/mate-dobre-pojisteny-dum).

Samoregulační standard vstoupil v platnost v červenci 2023. V současné době probíhá proces dobrovolného přistupování členských pojišťoven k tomuto standardu. A následovat bude promítnutí výpočtové metodiky, na kterých je postavena rovněž Kalkulačka, do běžné praxe jednotlivých pojišťoven. S přijatým standardem budou pochopitelně seznámeny všechny distribuční sítě. Zároveň ČAP připravuje sérii seminářů pro pojišťovny i makléře, které proběhnou v několika příštích týdnech. V září bude Kalkulačka orientační pojistné hodnoty nemovitostí představena široké veřejnosti.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688