cnb.cz (ČNB)
Komodity  |  21.07.2023 11:43:56

Situace na trhu se zemním plynem se uklidnila, cena v Evropě se udržuje mírně pod spotovou cenou v Asii - Globální ekonomický výhled červenec 2023 - Ostatní komodity

Ostatní komodity

Situace na trhu se zemním plynem se uklidnila, cena v Evropě se udržuje mírně pod spotovou cenou v Asii. Zásoby jak v Evropě, tak ve většině asijských zemí jsou nadstandardně vysoké, což snižuje letní poptávku po plynu. Většímu poklesu ceny naopak brání horké počasí v obou regionech, které zvyšuje spotřebu plynu na výrobu elektřiny pro klimatizace. Před nadcházející zimou by ale cena plynu v Evropě měla silně vzrůst. Rovněž cena uhlí se od poloviny května více méně stabilizovala. Čína zvýšila domácí těžbu a omezila dovoz, nicméně tamní poptávka zůstává silná díky snaze vlády omezit výpadky dodávek elektřiny v době letních veder, kdy klesá produkce vodních elektráren. Klesá i poptávka po uhlí v Evropě.

Pokles indexu cen průmyslových kovů se v červnu zastavil, když se stabilizovaly ceny většiny jeho složek. Mírně rostla jen cena cínu. Čínský PMI ve zpracovatelském průmyslu sice v červnu mírně klesnul, ale s hodnotou 50,5 se udržel v růstovém pásmu. Globální PMI v průmyslu se ale propadnul hlouběji do pásma kontrakce (48,8). Na LME rostly zásoby hliníku, naopak klesly zásoby mědi. Výhled indexu je rostoucí díky tradičně rostoucímu výhledu ceny hliníku a nyní rovněž niklu. Naopak výhled ceny železné rudy (která není součástí indexu) je klesající.

Index cen potravinářských komodit v červnu vzrostl, v první polovině července ale o část zisků přišel. S letošní sklizní se očekává další pokles. Klesající výhled vykazuje většina složek kromě ceny pšenice. Ta přechodně silně vzrostla v polovině června kvůli problémům s vývozem z Ukrajiny, ale poté se opět snížila. Nicméně v polovině července cena pšenice opět začala růst, když Rusko neprodloužilo dohodu o vývozu ukrajinského obilí z černomořských přístavů. Důvodem poklesu cen většiny ostatních potravinářských komodit je zlepšený výhled sklizně v USA a Latinské Americe, který tlumí i růst ceny pšenice. Na další historické maximum by ale měla vzrůst cena hovězího mas.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688