CRIF (Czech Credit Bureau)
Údaje o firmách  |  20.07.2023 10:57:41

Letos v prvním pololetí v Česku zaniklo téměř 8 tisíc firem, o 13 % více než loni

Během prvních šesti měsíců letošního roku vzniklo v České republice celkem 15 148 obchodních společností, o 2 % více než vloni. Zároveň za stejné období tohoto roku zaniklo 7 962 obchodních společností, což je o 13 % více než vloni. V České republice tak letos zatím přibylo 7 186 firem, o 9 % méně než loni. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau .

„Zatímco společností vzniklo téměř srovnatelně s minulým rokem, zaniklo jich bezmála o tisícovku více. I tak ale celkový počet společností v Česku stále roste, v prvním půlroce to bylo tempem 19 nových společností na 10 zaniklých ,“ uvedla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau s tím, že se tento poměr v posledních letech snižuje, ještě v prvním pololetí loňského roku připadlo na 10 zaniklých firem 21 nových a v roce 2021 dokonce 22. Aktuálně je v České republice zaregistrováno 576 tisíc firem, přičemž více než čtvrtina z nich je mladší 6 let a 35 % působí na trhu 16 a více let.

Jen v červnu v Česku vzniklo 2 461 obchodních společností, téměř srovnatelně s předchozím měsícem, a 1 392 jich zaniklo, hned po lednu letos zatím nejvíce. V červnu tak přibylo 1 069 společností.

Výrazně přibývá firem na Vysočině

Nejvíce firem v prvním pololetí vzniklo v Praze (7 222), Jihomoravském (1 911) a Moravskoslezském kraji (1 054). Nejméně naopak v Karlovarském (174) a Libereckém kraji (255). Nejvíce firem zaniklo rovněž v Praze (4 219), Jihomoravském (777) a Moravskoslezském kraji (647). Nejméně, pouze 74, firem zaniklo na Vysočině a 109 v Pardubickém kraji.

Nejrychleji počet firem rostl na Vysočině, kde v prvním pololetí připadlo 38 nových na 10 zaniklých. Rychlý nárůst je znatelný také ve Zlínském a Pardubickém kraji, kde letos vzniklo 3krát více firem než jich zaniklo. Jen velmi pomalý růst počtu firem vykázal Karlovarský kraj.

Ubývá firem v odvětví peněžnictví a obchodu

Během prvního pololetí vzniklo nejvíce společností v odvětví obchodu (2 284), v odvětví nakládání s nemovitostmi (1 935) a ve zpracovatelském průmyslu (1 858). Nejvíce firem zaniklo rovněž v odvětví obchodu (2 616) a v odvětví nakládání s nemovitostmi (1 573).

Nejrychleji přibývá obchodních společností v sektoru ostatních činností, kde v prvním pololetí připadlo 52 nových na 10 zaniklých. Rychlostí 49 firem na 10 zaniklých se zvyšoval počet firem ve výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, kde však tento poměr není vzhledem k nízkým počtům vzniklých i zaniklých firem zcela vypovídající. K úbytku došlo v odvětví pěněžnictví a pojišťovnictví, kde na 10 zaniklých připadlo pouze 7 nových firem, a také v odvětví obchodu a težby a dobývání, kde šlo o 9 nových firem na 10 zaniklých.

Zanikaly spíše starší firmy

Více než polovina firem (52,5 %), které zanikly během prvních šesti měsíců, působila na trhu 16 a více let. Dalších 21,8 % působilo 11 až 15 let a 18,7 % bylo činných 6 až 10 let. Pouze 7 % zaniklých bylo mladších 5 let. Oproti loňskému roku se podíl nejstarších firem zvýšil v prvních 6 měsících toho letošního o téměř 4 procentní body. Naopak podíl mladších 5 let se snížil o 3 procentní body. Z počtu zaniklých firem v letošním prvním pololetí jich 85 % nevykazovalo žádný obrat a 63 % nemělo ani jednoho zaměstnance.

Graf 1: Počet vzniklých a zaniklých obchodních společností za prvních 6 měsíců 2017-2023

 

 

Zdroj: CRIF

Graf 2: Čistý přírůstek obchodních společností za prvních 6 měsíců v letech 2017-2023

 Zdroj: CRIF


CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF. Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.

Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Portál informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu.

Více informaci na: www.crif.cz

20.07. 12:06  Máte smulu (Tomasso)
20.07. 11:50  Máte smulu (deprese)

Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688