mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  18.07.2023 12:30:00

Střední Německo a obchodní příležitosti pro české firmy v oblasti kybernetické bezpečnosti

Střední Německo a obchodní příležitosti pro české firmy v oblasti kybernetické bezpečnosti

18.07.2023 / 12:15 | Aktualizováno: 18.07.2023 / 12:30

Kybernetická bezpečnost je jedním z nejdynamičtěji se rozvíjejících oborů současnosti, ve kterém se úspěšně uplatňují i české firmy. Počty kybernetických útoků na firemní subjekty i státní instituce se každoročně zvyšují i v Německu, například následkem aktuální geopolitické situace, ovlivněné pokračující ruskou agresí vůči Ukrajině, nebo v souvislosti s novými, stále sofistikovanějšími formami kybernetické kriminality.

Bohužel ani v Německu nemá velká část soukromých ani státních subjektů dostatečně zabezpečenou kybernetickou ochranu. Konkrétním příkladem z nedávné doby je internetový podvod, odborně označovaný jako „spear pishing“, jehož obětí se stalo saské ministerstvo sociálních věcí. Kybernetickým útočníkům se pravděpodobně podařilo propašovat do počítačové sítě ministerstva špionážní software, díky kterému sledovali komunikaci úředníků a takto získané informace využili pro zaslání fingovaných faktur. Vzniklá škoda byla vyčíslena na nejméně 225 000 EUR. V Německu v posledních letech probíhá intenzivní diskuse o zabezpečení kritické infrastruktury země v širokém slova smyslu, a to na úrovni státu, samosprávných celků, firem i občanů. Do realizace opatření, spojených s novými trendy kybernetické bezpečnosti se aktivně zapojují i spolkové země Sasko a Sasko – Anhaltsko. V říjnu a v listopadu 2023 se například ve 13 saských městech uskuteční cyklus přednášek pro veřejnost, pořádaných v rámci Evropského měsíce kybernetické bezpečnosti (ESCM – European Security Month). Programy a projekty s tímto zaměřením, realizované v současnosti v obou spolkových zemích, mohou představovat zajímavou obchodní příležitost i pro české podnikatelské subjekty, zabývající se různými oblastmi kybernetické bezpečnosti.

Klíčovým hráčem v této oblasti je Agentura pro inovace a kybernetickou bezpečnost se sídlem ve městě Halle (spolková země Sasko – Anhaltsko), která podléhá spolkovým ministerstvům obrany a vnitra. V blízké době má vzniknout rovněž projektová kancelář v Drážďanech, která bude její součástí. Agentura vznikla v roce 2020, jejím hlavním úkolem jsou výzkumné projekty, zaměřené na vývoj nových technologií a inovačních postupů, zaměřených na posilování vnitřní i vnější odolnosti Německa proti kybernetickým útokům. Nezabývá se však vývojem kybernetických zbraní. V současné době zaměstnává 60 odborníků, v blízké budoucnosti je plánováno personální navýšení na 100 expertů. Kromě vlastních výzkumných projektů je agentura rovněž zadavatelem významných výběrových řízení pro realizaci projektů, do kterých se mohou zapojit externí dodavatelé z řad firemních subjektů, výzkumných ústavů a univerzit.

V červnu roku 2022 agentura zahájila první fázi zveřejňování výzev k účasti ve výběrových řízeních o celkovém finančním objemu 30 milionů EUR v rámci projektů, zaměřených na hledání účinných reakcí na strategicky závažná rizika z oblasti kybernetického a informačního prostoru. Další výběrová řízení v rámci realizace těchto projektů budou dle dostupných informací zveřejňovány do roku 2027. Agentura zvolila pro výběrová řízení formu předkomerčního zadávání veřejných zakázek (PCPpre-commercial procurement). Prvními třemi vítězi tendrů se stali následující účastníci: společnost Asvin GmbH – projekt zaměřený na výměnu informací v oblasti řízení rizik kybernetických útoků, Univerzita Magdeburg – projekt zaměřený na obranu proti průniku malware do komunikačních sítí a Univerzita Hamburk – projekt vývoje obranné platformy proti kybernetickým útokům, fungující na bázi umělé inteligence.

Podrobné informace v němčině a v angličtině o činnosti agentury a o připravovaných výběrových řízeních lze nalézt na jejích webových stránkách: www.cyberagentur.de .

Další informace, využitelné pro české zájemce o účast na německých projektech z oblasti kybernetické bezpečnosti lze nalézt na níže uvedených webových stránkách mezinárodní obchodní komory se sídlem v Drážďanech (IHK Dresden). Středisko IHK se sídlem v Žitavě (IHK Geschäftstelle Zittau) například připravuje v rámci Sasko-českého klubu podnikatelů, na přelomu letošního října a listopadu výjezd do německého Zhořelce (Görlitz) do laboratoří kybernetické bezpečnosti Fraunhoferova institutu IOSB, které zde provozuje společně s Fraunhoferovým institutem IDMT rovněž Vysoká škola Žitava/Zhořelec (HSZG – Hochschule Zittau/Görlitz). Jedná se o laboratoře, kde se testuje kybernetická bezpečnost v různých oborech, například v průmyslu, energetice, a vodohospodářství.

Webové stránky Mezinárodní obchodní komory se sídlem v Drážďanech: www.dresden.ihk.de


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688