ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  18.07.2023 09:45:00

EU a Chile posilují spolupráci v oblasti udržitelných dodavatelských řetězců kritických surovin - Global Gateway

V rámci summitu Společenství latinskoamerických a karibských států (EU–CELAC), který se konal v Bruselu ve dnech 17. a 18. července, byli předsedkyně Ursula von der Leyenová a chilský prezident Gabriel Boric přítomni při podepisování memoranda o porozumění o vytvoření partnerství mezi EU a Chile v oblasti udržitelných hodnotových řetězců surovin. Memorandum o porozumění podepsali komisař Thierry Breton a chilský ministr zahraničních věcí Alberto van Klaveren Stork.

V souladu se strategií EU Global Gateway a s aktem o kritických surovinách je cílem partnerství prohloubit spolupráci v oblasti udržitelných hodnotových řetězců surovin, které jsou nezbytné pro čistou energii a digitální transformaci obou partnerů. Jejím cílem je rovněž rozvíjet konkurenceschopný a udržitelný průmysl pro zpracování surovin a místní přidanou hodnotu v těžebním odvětví, vytvářet kvalitní pracovní místa a udržitelný a inkluzivní hospodářský růst ke vzájemnému prospěchu obou stran.

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová prohlásila: „Je mi velkým potěšením být přítomna při podepisování tohoto partnerství pro rozvoj udržitelných hodnotových řetězců surovin mezi EU a Chile. Strategie Global Gateway bude jednou z hlavních hnacích sil našeho vyvíjejícího se partnerství. Jsme stejného smýšlení, sdílíme stejné hodnoty a jsme partnery z vlastního uvážení, abychom se stali klíčovými globálními hráči v oblasti čisté energie a digitální transformace.“

Nové partnerství se zaměřuje na pět oblastí:

• integrace hodnotových řetězců udržitelných surovin, mimo jiné prostřednictvím společného rozvoje projektů, nových obchodních modelů, podpory a usnadnění obchodních a investičních vazeb,

• spolupráce v oblasti výzkumu a inovací v rámci hodnotových řetězců surovin, včetně znalostí o nerostných surovinách a minimalizace environmentální a klimatické stopy,

• spolupráce v zájmu aktivace environmentálních, sociálních a správních kritérií (ESG) a dosažení souladu s mezinárodními normami,

• zavádění „měkké“ i „tvrdé“ infrastruktury k rozvoji projektů při minimalizaci jejich dopadu na životní prostředí a klima,

• posílení kapacit, odborného vzdělávání a přípravy a rozvoje dovedností v rámci hodnotových řetězců udržitelných surovin v souladu s mezinárodními pracovními normami.

Jako další krok se EU a Chile zavázaly, že po podpisu memoranda o porozumění vypracují operační plán. Plán bude zahrnovat činnosti v oblasti spolupráce, které budou provádět příslušné zúčastněné strany z členských států EU a Chile a které budou podporovány v rámci investiční agendy EU Global Gateway pro Latinskou Ameriku a Karibik.

Souvislosti

Kritické a strategické suroviny jsou nepostradatelné pro širokou škálu strategických odvětví, včetně průmyslu s nulovými čistými emisemi, digitálního průmyslu, letectví a kosmonautiky a obrany. Jelikož se předpokládá, že poptávka po kritických surovinách výrazně poroste, Evropa je stále silně závislá na dovozu, často od téměř monopolních dodavatelů z třetích zemí. EU musí zmírnit rizika pro dodavatelské řetězce související s těmito strategickými závislostmi, aby posílila svou ekonomickou odolnost a zároveň dosáhla svých cílů v oblasti klimatu a digitálních technologií.

Návrh evropského aktu o kritických surovinách, zveřejněný v březnu 2023, staví na přínosech a příležitostech, které nabízí jednotný trh a vnější partnerství EU, pokud jde o diverzifikaci a posílení odolnosti dodavatelských řetězců kritických surovin v EU. Akt o kritických surovinách rovněž zlepšuje schopnost EU monitorovat a zmírňovat rizika narušení a posiluje oběhovost a udržitelnost.

Komise již začala pracovat na budování strategických partnerství se třetími zeměmi bohatými na zdroje, přičemž k tomu využívá všech nástrojů vnější politiky a dodržuje své mezinárodní závazky. EU spolupracuje se spolehlivými partnery na podpoře jejich hospodářského rozvoje udržitelným způsobem prostřednictvím vytváření hodnotových řetězců a zároveň podporuje bezpečné, odolné, cenově dostupné a dostatečně diverzifikované hodnotové řetězce pro EU.

Komise již jménem EU uzavřela strategická partnerství v oblasti surovin s Kanadou (v červnu 2021), Ukrajinou (v červenci 2021), Kazachstánem, Namibií (v listopadu 2022) a Argentinou (v červnu 2023). Tato partnerství umožňují oběma stranám podpořit obchod a investice do bezpečných, udržitelných a odolných hodnotových řetězců v oblasti surovin, které jsou zásadní pro přechod na klimaticky neutrální a digitalizovanou ekonomiku.

Další informace

Memorandum o porozumění

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688