Euroskop (euroskop.cz)
Evropská unie  |  14.07.2023 17:08:43

Ministři pro energetiku neformálně jednali o kritických surovinách i digitalizaci trhu s energií

Ve dnech 11. a 12. července se na neformálním zasedání ve španělském Valladolidu setkali ministři pro energetiku. Diskutovali o tématu otevřené strategické autonomie i rozvoji integrovaného vnitřního trhu s energií a digitalizaci. Českou republiku zastupoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

V rámci zasedání se uskutečnilo setkání zástupců jaderné aliance v čele s Francií, kterého se jako člen účastnila i Česká republika. Aliance tento týden předložila Evropské komisi strategii podpory moderní jaderné energetiky, která zahrnuje například větší investice do výzkumu či podporu malých a středních modulárních reaktorů.


Ministři se ve společné rozpravě zabývali přípravou klimatického summitu COP28 i výzvami, které souvisejí s cílem vytvoření integrovaného a digitalizovaného vnitřního trhu s energií, přičemž se zaměřili na propojení elektrických sítí, řízení poptávky a skladování. Rovněž neformálně projednávali legislativní návrhy související s energetikou obsažené v balíčku Fit for 55, které se týkají podpory energie z obnovitelných zdrojů. Ministři měli na programu také prohlídku vodíkového centra.

Hostitelka zasedání, španělská ministryně pro ekologickou transformaci a demografické výzvy Teresa Ribera vysvětlila, že ačkoli na setkání neproběhla žádná formální rozprava o podobě trhu s elektřinou, bylo důležité, že byli přítomni všichni zástupci členských zemí, aby si vyměnili informace o konkrétních problémech či obavách jednotlivých států.

Španělsko se domnívá, že bychom neměli podkopávat žádný členský stát, ale to znamená, že všechny členské státy, že všechny vlády musí pochopit, že musí ustoupit ze svých pozic, aby usnadnily dohodu, která je přijatelná pro ostatní.“

Teresa Ribera, španělská ministryně pro ekologickou transformaci a demografické výzvy


Během druhého dne neformálního zasedání se ministři zabývali tématem kritických surovin, které jsou klíčové pro zelenou tranzici. Dle aktuální zprávy Mezinárodní energetické agentury se v průběhu posledních 5 let značně zvýšila poptávka po lithiu, niklu a kobaltu. U niklu jde o navýšení o 40%, u kobaltu o 70% a u lithia dokonce o 300%. Připravovaný zákon o kritických surovinách má členským státům zajistit přístup k těmto nerostným surovinám.

Dvoudenní zasedání ministrů energetiky potvrdilo, že podpora obnovitelných zdrojů energie založená na transformaci hospodářského modelu bude zásadní pro dosažení úplné dekarbonizace evropského hospodářství do roku 2050. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela však podotknul, že jaderná energie je stejně důležitým zdrojem pro dosažení klimatických cílů při zajištění energetické bezpečnosti EU.

Zdroj: Rada EU,spanish-presidency.consilium.europa.eu
Foto: spanish-presidency.consilium.europa.eu

The post Ministři pro energetiku neformálně jednali o kritických surovinách i digitalizaci trhu s energií appeared first on Euroskop.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688