kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  14.07.2023 14:29:35

Do liberecké botanické zahrady za první půlrok pod novým vedením zavítalo přes 32 tisíc návštěvníků

Do liberecké botanické zahrady za první půlrok pod novým vedením zavítalo přes 32 tisíc návštěvníků
14. 07. 2023

Záměr a přání nového vedení přiblížit Botanickou zahradu Liberec více veřejnosti přinesl viditelné výsledky již v prvním pololetí letošního roku. Návštěvnost za prvních 6 měsíců roku 2023 je oproti předchozímu období vyšší o 4.798 návštěvníků (+ 17,3 %). Z grafu na konci tiskové zprávy vyplývá, že se povedlo oslovit více návštěvníků v zimních a jarních měsících. Nárůst je možné přisoudit propagaci zahrady na sociálních sítích (Facebook, Instagram), kde botanická zahrada začala prezentovat svoji práci od ledna 2023. Významně přispěla i spolupráce s médii typu rozhlas, denní tisk a regionální televize. Botanickou zahradu vede od 1. ledna letošního roku Václav Lenk.

„Povedlo se vytvořit novou akvarijní expozici sladkovodních cichlid představující pestrost života velkých afrických jezer, konkrétně jezera Malawi. Dále byla vytvořena nová expozice sukulentních rostlin v 1. patře pavilonu A. Ta je rozdělena na 3 části a představuje tak sukulenty Afriky, kaudexní sukulenty a sukulenty Ameriky. Po celý měsíc květen bylo možné zhlédnout putovní výstavu na téma Stromy ve městě. Tato výstava vznikla pod záštitou Unie botanických zahrad ČR, jejímž členem se Botanická zahrada Liberec – LK stala v lednu 2023,“ uvedl Václav Lenk, ředitel liberecké botanické zahrady.

V rámci spolupráce se školami absolvovaly v botanické zahradě odborné praxe 3 studenti střední a 1 student vysoké školy. Díky navázání kontaktů s vysokými školami se mohly uskutečnit celkem 4 exkurze. V lednu to byla například exkurze pro studenty přírodovědné fakulty pražské Karlovy univerzity a v červnu pak zahradu navštívily 3 skupiny studentů z Technické univerzity v Liberci. Pro žáky základních škol se povedlo přichystat během května a června celkem 4 komentované prohlídky. Zajímavá byla i komentovaná prohlídka, kterou se povedlo připravit ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci v rámci výuky češtiny pro občany Ukrajiny. Tuto prohlídku se povedlo zpestřit ochutnávkou banánů, které dozrály ve sklenících právě botanické zahrady.

Vedle akcí pro studenty se uskutečnilo 5 komentovaných prohlídek pro veřejnost. První byla na téma Australská flóra, u příležitosti kvetení žlutokapu, a dále se konaly 4 prohlídky na téma Lekníny a evoluce květů. Následně se odehrála 1 komentovaná prohlídka pro seniory a fotografický workshop pro seniory pořádaný ve spolupráci s Komunitním střediskem Kontakt Liberec. Těmito aktivitami však botanická zahrada nekončí. „V září se chystáme uspořádat výstavu kaktusů ve spolupráci s Klubem kaktusářů v Liberci. Dvě výstavy jsou již naplánovány na začátek příštího roku a o dalších jednáme s příslušnými partnery a vystavovateli,“ dodal Lenk.

Zahrada se rozvíjí nejen navenek, ale i uvnitř. Prvním zásadním pokrokem bylo již zmíněné začlenění zahrady do Unie Botanických zahrad České republiky. To zpřístupní výměny rostlinného materiálu, vědeckého know-how a také autorských materiálů pro veřejnost. Nyní se mohou pracovníci botanické zahrady plnohodnotně zapojit do celostátních pracovních skupin, a to například na ochranu genofondu kriticky ohrožených druhů. Nové vedení zahrady se snaží své zahradníky rozvíjet. Dle možností a zájmu jsou podporováni v návštěvách přednášek, seminářů, výstav a navazují kontakty s kolegy v ostatních zahradách a předními soukromými sběrateli. Jedině tak budou plnohodnotnými kurátory svých sbírek s kvalitními znalostmi odpovídajícími aktuálními odbornému poznání daných skupin. Díky upevněným a nově navázaným kontaktům se již podařilo rozšířit sbírky masožravých rostlin, kaktusů, sukulentů, leknínů, ale i bonsají. Poté, co nové přírůstky projdou karanténou a budou řádně zapěstovány, bude se s nimi moci potěšit i veřejnost.

„Jsem ráda, že návštěvnost zahrady roste a že se nový ředitel přihlásil ke spolupráci s ostatními botanickými zahradami, univerzitami a dalšími organizacemi, samozřejmě včetně těch krajských. Zahradu také mnohem více otevírá veřejnosti, a toho si cením. V současné době společně plánujeme investice, které nebudou malé. Postupně je třeba provést nové opláštění skleníků, ale také připravit prostor pro programy a vzdělávání veřejnosti,“ dodala Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Od 19. června 2023 začal prodej elektronických vstupenek. Nově je možné zakoupit roční přenosné i nepřenosné permanentky. Botanická zahrada také nabízí společnou vstupenku, která poskytuje výhody při návštěvě více krajských organizací (viz zde: https://www.kraj-lbc.cz/aktuality/za-kulturou-a-zazitky-diky-spolecne-online-vstupence-liberecky-kraj-predstavuje-novy-elpass-n1146091.htm).

návštěvnost botanické - graf

Tabulka: Porovnání návštěvnosti za 1. pololetí v letech 2022 a 2023:

Rok/měsícledenúnorbřezendubenkvětenčervencelkem

2022

1.7993.8773.3215.9256.7316.037

27.690

2023

2.8665.5084.5746.2756.9836.282

32.488

rozdíl:4.798

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688