Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  10.07.2023 09:14:10

Pražská burza otevřela po dvou dnech volna a index PX při podprůměrné likviditě nakonec v pátek uzavřel -0,2 % - Ranní přehled

Komentář k akciovému trhu
Pražská burza - Index PX: 1,284 bodů (-0.2% d/d); objem: 294 mil.

Během prvního pátečního obchodního dne měsíce července se evropské akciové trhy nepatrně zotavily ze čtvrtečního propadu, když hlavní akciové indexy posilovaly cca o 0,5 % d/d. Nejlepší výkonnost vykazovaly společnosti z ropného a komoditního sektoru, nedařilo se naopak utilitám a telekomunikacím.

Pražská burza otevřela po dvou dnech volna a index PX lehkým poklesem o 0,2 % na hodnotu 1283,7 b. kompenzoval neúčast na čtvrtečních propadech v Evropě. Jasným rysem pátečního obchodování byla podprůměrná likvidita napříč tituly a nevýrazné pohyby jednotlivých akcií.

Při zohlednění zobchodovaného objemu se nejvíce dařilo akciím Moneta Money Bank (79,9 , +0,4 % d/d). Za kratší konec naopak tahaly akcie Erste Group Bank (760 , -0,7 %) a ČEZ (905 -0,7 %).

USA - Dow Jones: 33,735 (-0.6%); S&P500: 4,399 (-0.3%); Nasdaq: 13,661 (-0.1%)

Akcie na Wall Street se během pátečního obchodování ocitly po měsíčním reportu z trhu práce jako na horské dráze. Tvorba nových pracovních míst za červen zůstala v porovnání s daty agentury ADP překvapivě za odhady trhu, nicméně vyšší mzdová inflace naopak nadělala investorům vrásky co do očekávání dalšího vývoje zvyšování sazeb Fedem. Prezident pobočky Fedu v Chicagu A. Goolsbee označil současný vývoj za „zlatou cestu“ ustupující inflace a vyhnutí se recesi. Indexy tak dlouho po smíšených datech hledaly jasný směr, aby se po konci evropské seance podívaly do zelených čísel, ale se závěrem na Wall Street definitivně otočily vývoj do záporných hodnot. Hlavní index S&P 500 nakonec odepsal necelých 13 bodů (-0,29 % d/d; 4 398,95 b.), denní maxima byla o 45 bodů výše.

Oslabující dolar působil pozitivně na ceny komodit. Dařilo se zejména ropě (WTI +2,6 %; 73,7 USD), a to i díky datům od agentury IATA, dle kterých vzrostl za květen počet přepravovaných pasažérů meziročně o 39,1 %.

Tento týden budou investoři vyhlížet především středeční a čtvrteční data z inflace v podobě indexů spotřebitelskýchvýrobních cen (CPI; PPI).

Komentář k devizovému trhu

Dolar se držel i po měsíčních datech z trhu práce relativně stabilní kolem 1,09 USD/EUR. Zmíněná data byla neutrální, co se počtu nových pracovních míst týká, ale vyšší než odhadovaný růst mezd znejistil trhy směrem k očekávaní vyšších inflačních tlaků a možnosti prodloužení období restriktivní měnové politiky Fedu.

Domácí koruna si ponechala oslabení ze dní volna a k euru se pohybovala kolem 23,9 Kč/EUR, tedy nejslabší od března. Podobně jako k euru tak koruna přes svátky oslabila i k dolaru, a to až k úrovni

22 Kč/USD, kterou si bez deseti haléřů udržela i v pátek.

Kalendář – významné události

Čína: Spotřebitelská inflace CPI za červen (0,0 % vs. oček. +0,2 % r/r)
Čína: Index průmyslových cen PPI za červen (-5,4 % vs. oček. -5,0 % r/r)
09:00 – ČR: Maloobchodní tržby bez aut (květen)

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688