ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  05.07.2023 12:48:29

Oběhové hospodářství pro textilní výrobky: převzetí odpovědnosti za omezování, opětovné použití a recyklaci textilního odpadu a podpora trhů s použitými textilními výrobky

Komise dnes navrhuje pravidla, podle nichž budou výrobci odpovědní za celý životní cyklus textilních výrobků a podpoří udržitelné nakládání s textilním odpadem v celé EU. Tato iniciativa urychlí rozvoj odvětví odděleného sběru, třídění, opětovného použití a recyklace textilních výrobků v EU v souladu se strategií EU pro udržitelné a oběhové textilní výrobky. Očekává se, že zvýšení dostupnosti použitého textilu vytvoří místní pracovní místa a ušetří peníze pro spotřebitele v EU i mimo ni a zároveň zmírní dopady textilní výroby na přírodní zdroje.

Komise navrhuje zavést povinné a harmonizované systémy rozšířené odpovědnosti výrobce pro textil ve všech členských státech EU. Systémy rozšířené odpovědnosti výrobce úspěšně zlepšily nakládání s odpady z několika výrobků, jako jsou obaly, baterie a elektrická a elektronická zařízení. Výrobci budou hradit náklady na nakládání s textilním odpadem, což jim rovněž poskytne pobídky ke snížení množství odpadu azvýšení oběhovosti textilních výrobků – navrhování lepších výrobků od samého počátku. Částka, kterou výrobci zaplatí do systému rozšířené odpovědnosti výrobce, bude upravena na základě vlivu textilních výrobků na životní prostředí, což je zásada známá jako „ekomodulace“.

Společná pravidla rozšířené odpovědnosti výrobce v EU rovněž usnadní členským státům provádění požadavku na sběr textilních výrobků odděleněod roku 2025 v souladu se stávajícími právními předpisy. Příspěvky výrobců budou financovat investice do kapacit pro tříděný sběr, třídění, opětovné použití a recyklaci. Cílem navrhovaných pravidel pro nakládání s odpady je zajistit, aby použité textilní výrobky byly tříděny za účelem opětovného použití a aby to, co nelze opětovně použít, bylo přednostně zaměřeno na recyklaci. Sociální podniky působící v oblasti sběru a zpracování textilu budou těžit z větších obchodních příležitostí a většího trhu s použitými textilními výrobky.

Dnešní návrh rovněž podpoří výzkum a vývoj inovativních technologií pro oběhovost textilního odvětví, jako je recyklace vláken na vlákno.

Návrh se rovněž zabývá otázkou nezákonného vývozu textilního odpadu do zemí, které nejsou dostatečně vybaveny k tomu, aby s ním nakládaly. Nový zákon by vyjasnil, co představuje odpad a co se považuje za opakovaně použitelné textilie, s cílem zastavit praxi vývozu odpadu zastřeného za účelem opětovného použití. To doplní opatření podle návrhu nového nařízení o přepravě odpadů, která zajistí, aby k přepravě textilního odpadu docházelo pouze tehdy, existují-li záruky, že s odpady je nakládáno způsobem šetrným k životnímu prostředí.

Dnešní návrh cílené revize rámcové směrnice o odpadech zahrnuje rovněž opatření týkající se plýtvání potravinami, která jsou podrobně popsána v samostatných otázkách a odpovědích.

Další kroky

Návrh Komise na cílenou změnu rámcové směrnice o odpadech nyní posoudí Evropský parlament a Rada v rámci řádného legislativního postupu.

Souvislosti

EU produkuje 12,6 milionu tun textilního odpadu ročně. Pouze oděvy a obuv představují 5,2 milionu tun odpadu, což odpovídá 12 kg odpadu na osobu ročně. V současné době se pouze 22 % pospotřebního textilního odpadu sbírá odděleně za účelem opětovného použití nebo recyklace, zatímco zbytek je často spalován nebo ukládán na skládku.

Rámcová směrnice o odpadech je právním rámcem EU pro nakládání s odpady v EU. Stanoví definice týkající se nakládání s odpady, včetně definic odpadu, recyklace a využití, hierarchie způsobů nakládání s odpady a základních pojmů.

Dnešní iniciativa naplňuje závazek Komise přijatý ve Strategii EU pro udržitelné a oběhové textilní výrobky, a to navrhnout opatření k harmonizaci pravidel rozšířené odpovědnosti výrobců v textilním průmyslu a vytvořit ekonomické pobídky k tomu, aby textilní výrobky byly udržitelnější a oběhovější.

Další informace

Návrh Komise na cílenou revizi rámcové směrnice o odpadech

Internetové stránky o rámcové směrnici o odpadech

Internetové stránky o strategii EU pro udržitelné a oběhové textilní výrobky

Informativní přehled o rozšířené odpovědnosti výrobce za textil

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688