ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  05.07.2023 12:48:47

Otázky a odpovědi týkající se směrnice o monitorování půdy a odolnosti

Proč nyní potřebujeme právní předpisy EU týkající se půdy?

Více než 60 % evropské půdy je nezdravé a z vědeckých důkazů vyplývá, že se tato situace ještě zhoršuje. Neudržitelné využívání přírodních zdrojů EU, zejména degradace a znečištění půdy, je jednou z hlavních příčin klimatické krize a krize biologické rozmanitosti. Zejména degradace půdy již stojí miliardy EUR, což je odhadem více než 50 miliard EUR ročně v důsledku ztráty základních služeb, které poskytuje.

Tato degradace je způsobena především neudržitelným hospodařením s půdou, zakrýváním, kontaminací a nadměrným využíváním v kombinaci s dopadem změny klimatu a extrémních povětrnostních jevů.

Znehodnocená půda omezuje poskytování ekosystémových služeb, jako jsou potraviny, krmiva, vlákna, dřevo, koloběh živin, ukládání uhlíku, ochrana proti škůdcům nebo regulace vody. Degradovaná půda navíc zvyšuje tlak na zbývající zdravou půdu. To vše je pro zemědělce nákladné a ovlivňuje schopnost produkovat zdravé a výživné potraviny. Je naléhavě nutné zvrátit tento trend s cílem předcházet přírodním katastrofám a suchu a lépe na ně reagovat, dosáhnout dohodnutých cílů EU v oblasti klimatu a biologické rozmanitosti, zajistit potravinové zabezpečení a bezpečnost potravin a chránit zdraví občanů.

Půdy se v současné době v EU nedostávají stejné úrovně právní ochrany jako ovzduší a voda. Evropský parlament, další orgány EU, zúčastněné strany a občané proto vyzvali Komisi, aby vypracovala právní rámec EU pro ochranu a udržitelné využívání půdy. V reakci na to strategie EU pro půdu do roku 2030 oznámila, že Komise v roce 2023 předloží legislativní návrh s cílem dosáhnout vize, že do roku 2050 by všechny půdní ekosystémy měly být ve zdravém stavu.

Jak tento návrh zlepší zdraví půdy?

Konečným cílem navrhovaného právního předpisu je zajistit, aby všechnypůdy byly do roku 2050 ve zdravém stavu v souladu s cílem EU v oblasti nulového znečištění. Za tímto účelem zákon stanoví harmonizovanou definici zdraví půdy, zavádí komplexní a soudržný rámec pro monitorování a stanoví pravidla pro udržitelné hospodaření spůdou a sanaci kontaminovaných lokalit.

Za podpory Komise budou členské státy nejprve sledovat a poté hodnotit zdraví všech půd na svém území, aby mohly orgány i vlastníci půdy přijmout vhodná opatření. Shromážděné údaje budou použity při zavádění technologických a organizačních řešení pro hospodaření s půdou, zejména v zemědělských postupech, včetně diverzifikace plodin, přesného zemědělství, vývoje rostlin, digitalizovaných nástrojů hospodaření s půdou a dalších. To zemědělcům a dalším vlastníkům půdy umožní zavést nejvhodnější metody úpravy a pomůže jim zachovat a zvýšit úrodnost a výnosy půdy a zároveň minimalizovat spotřebu vody a živin. Údaje o půdě navíc umožňují důkladnější analýzu trendů v oblasti sucha, zadržování vody a eroze a zlepšení prevence katastrof a jejich zvládání.

Vysoce kvalitní údaje o půdě zvýší využívání, rozsáhlý rozvoj a úspěch nových udržitelných obchodních modelů, jako je uhlíkové zemědělství, a v konečném důsledku pomohou zlepšit stav lesů.

Udržitelné hospodaření s půdou se v EU stane normou. Členské státy budou muset definovat pozitivní a negativní postupy hospodaření s půdou. Na základě hodnocení zdraví půdy provedeného členskými státy by měla být rovněž definována a provedena opatření na regeneraci, aby se degradovaná půda vrátila do zdravého stavu. Toto posouzení bude rovněž sloužit k rozvoji a provádění dalších politik EU a souvisejících plánů a programů, jako je LULUCF, SZP a vodohospodářství.

Odhaduje se, že v EU existuje 2,8 milionu potenciálně kontaminovaných lokalit. V zájmu řešení tohoto dědictví minulých znečišťujících činností návrh požaduje, aby členské státy určily všechny potenciálně kontaminované lokality a transparentně je zmapovaly ve veřejném registru, prozkoumaly tyto lokality a řešily nepřijatelná rizika pro lidské zdraví a životní prostředí, a přispěly tak k životnímu prostředí bez toxických látek do roku 2050. Sanace se provádí v souladu se zásadou „znečišťovatel platí“, aby náklady nesly subjekty odpovědné za kontaminaci.

Kdo bude mít prospěch ze zdravější půdy a jak?

Zajištění udržitelného využívání půdy a její regenerace pomůže posílit odolnost evropských potravin a zemědělství. Zlepšení zdraví půdy má rovněž zásadní význam pro předcházení katastrofám a jejich zvládání. To je stále důležitější, neboť extrémní povětrnostní jevy způsobené změnou klimatu, jako jsou sucha, povodně a přírodní požáry, se v Evropě stávají stále častější realitou. Odstranění znečištění a dekontaminace půdy rovněž výrazně zlepší zdraví občanů, zejména zranitelných skupin, u nichž se prokáže, že jsou znečištěním neúměrně zasaženy.

Návrh sníží náklady spojené s degradací půdy a snížením poskytování ekosystémových služeb v důsledku této degradace. Tyto náklady, které se konzervativně odhadují na přibližně 50 miliard EUR ročně, v současné době nese širší společnost, a zejména zemědělci a jiní vlastníci půdy.

Zemědělci budou mít prospěch, protože jejich živobytí a budoucnost závisí na dlouhodobém zdraví půdy, na níž se pěstují plodiny a hospodářská zvířata se pasou. 95 % našich potravin se přímo či nepřímo vyrábí na půdě. Eroze půdy může v EU způsobit roční ztrátu zemědělské produktivity ve výši 1,25 miliardy EUR ročně.

Větší využívání udržitelných postupů hospodaření zachová nebo zlepší úrodnost, produktivitu a výnosy půdy a může snížit náklady díky větší dostupnosti ekosystémových služeb a potřebě méně vstupů. Mezi příklady konkrétních přínosů patří:

  • Lepší monitorování, vývoj řešení pro dálkový průzkum Země a lepší sběr údajů umožní získat podrobnější přehled o stavu jejich půdy.
  • Nezávislí poradci mohou zemědělcům pomoci při zavádění udržitelných postupů hospodaření s půdou založených na větším množství kvalitnějších údajů a znalostí.
  • Certifikace zdraví půdy může přinést lepší uznání osvědčených postupů prováděných zemědělci, neboť mohou být finančně odměňováni za udržování půdy v dobrém stavu.
  • Zemědělci budou mít větší přístup k inovacím, financování, údajům, znalostem, poradenství a odborné přípravě, zejména prostřednictvímmise programu HorizontEvropa „ Dohoda o půdě pro Evropu.

Zákon o monitorování půdy navíc vytvoří nové obchodní, inovační a pracovní příležitosti v odvětvích, jako jsou poradenské služby, odborná příprava, certifikace, poradenství v oblasti životního prostředí a testování půdy. Podpoří průmyslová odvětví při rozvoji hodnotových řetězců šetrných k půdě a klimaticky neutrálních.

Zkoumání a čištění brownfieldů umožní vybudovat novou infrastrukturu bez spotřebovávání nové půdy, přičemž k tomuto omezenému zdroji se uplatní oběhový přístup.

Právní předpisy rovněž zlepší naše znalosti o půdě, neboť zdraví půdy bude sledováno po celé Evropě, čímž se vytvoří aktualizované a spolehlivé nové údaje.

Jaký bude mít tento zákon dopad na zemědělce?

Návrh obsahuje prvky ke zvýšení znalostí a dostupnosti údajů o zdraví půdy, včetně zemědělské půdy, a k zachování nebo zlepšení funkcí půdy, včetně produkce potravin, krmiv a biomasy. Návrh neukládá vlastníkům půdy a správcům půdy, včetně zemědělců, žádné přímé povinnosti.

Členské státy musí definovat udržitelná opatření pro hospodaření s půdou a její regeneraci s cílem dosáhnout v EU do roku 2050 zdravé půdy. Návrh stanoví pouze určité zásady, které je třeba dodržovat při definování těchto opatření na úrovni členských států, ale nedefinuje konkrétní postupy řízení, které mají být uplatňovány nebo zakázány. Ty by měly být na vnitrostátní úrovni upraveny členským státem s přihlédnutím ke specifickým místním, klimatickým a sociálně-ekonomickým podmínkám, využívání půdy a typů půdy a stávajícím znalostem toho, co nejlépe funguje pro jejich území a zemědělce.

Návrh dále obsahuje povinnost zavést tato opatření v součinnosti se stávajícími plány, programy a cíli požadovanými jinými právními předpisy EU. Členské státy se proto mohou rozhodnout zahrnout zjištěné postupy do vnitrostátních a evropských podpůrných mechanismů, jako jsou dobrovolná opatření v rámci společné zemědělské politiky. Zemědělci se mohou rozhodnout, zda se do těchto programů podpory zapíší, či nikoli.

Zemědělcům budou poskytnuty údaje a znalosti o stavu jejich půdy, aby mohli přijímat informovaná opatření ke zlepšení zdraví své půdy. Návrh obsahuje několik prvků, jejichž prostřednictvím mohou členské státy pomoci zemědělcům určit nejvhodnější postupy pro jejich konkrétní situaci. Patří mezi ně určení postupů udržitelného hospodaření, přístup k finančním nástrojům na podporu provádění udržitelného hospodaření s půdou a snadný přístup k poradenství, vzdělávacím činnostem a budování kapacit. Dobrovolná možnost pro zemědělce získat osvědčení o zdraví půdy – prostřednictvím systému certifikace, který bude vyvinut v součinnosti s certifikací odstraňování uhlíku – přinese rovněž výhody a nové příležitosti, neboť mohou být odměněni trhem za dobré hospodaření s půdou a získat finanční podporu nebo pobídky.

Jak zdravější půda pomůže čelit změně klimatu a katastrofám souvisejícím s počasím?

Půdy ukládají více uhlíku než atmosféra a veškerá biomasa dohromady.

Přirozená schopnost odolných půd, mokřadů a lesů zadržovat vodu je vyšší, než by bylo možné dosáhnout prostřednictvím nákladných nových umělých rezervoárů. Lepší zadržování vody může zmírnit povodně i sucha a zvýšit odolnost životního prostředí vůči sesuvům půdy a erozi půdy. Celkově mají například přírodě blízká řešení pro předcházení povodním vysoký poměr přínosů a nákladů.

Širší uplatňování udržitelného hospodaření s půdou v EU zvýší pohlcování uhlíku a zadržování vody. To pomůže zmírnit dopady změny klimatu a přizpůsobit se jim a pomůže dosáhnout cíle klimaticky neutrální a odolné Evropy do roku 2050. Zdravá půda zadržuje až 25 % své hmoty ve vodě, což přispívá k prevenci rizika katastrof a působí jako dlouhodobé nádrže pro doplňování útvarů podzemních vod. Zdravá půda s vysokou infiltrací vody rovněž podporuje vytvoření vegetačního pokryvu, který zabraňuje požárům a je odolný.

Monitorování zdraví půdy (např. obsah organického uhlíku v půdě a schopnost zadržovat vodu) zlepší provádění politiky a opatření v oblasti zmírňování změny klimatu, jakož i naše chápání toho, jak se přizpůsobit změně klimatu a předcházet katastrofám.

Očekává se, že certifikace zdravé půdy zvýší hodnotu certifikátu o odstraňování uhlíku a poskytne uznání pro udržitelné hospodaření s půdou a související potravinářské produkty.

Přinese to dodatečné náklady, omezení nebo byrokracii?

Administrativní zátěž návrhu bude omezená, protože členské státy nemusí připravovat plány nebo programy v oblasti půdy, ale využívat hodnocení zdraví půdy k vypracování plánů a programů mimo jiné v rámci stávajících politik v oblasti klimatu, zemědělství, řízení rizik katastrof, vody, ovzduší a přírody a ke splnění svých cílů. Navrhovaný právní předpis vytváří plnou součinnost se stávajícími politikami tak, aby nově vytvořené údaje a hodnocení zdraví půdy mohly poskytnout informace a službu k dosažení dohodnutých cílů EU.

Návrh poskytuje orgánům a správcům půdy flexibilitu při výběru nejvhodnějších opatření a způsobu jejich uplatňování. Je však důležité, aby orgány vedly konzultace a úzce spolupracovaly s příslušnými zúčastněnými stranami a občany, zejména se zemědělci a dalšími správci půdy.

Zátěž spojenou s monitorováním stavu půdy bude rozdělena mezi Komisi a členské státy. Komise podpoří členské státy posílením stávajícího programu EU pro odběr vzorků půdy LUCAS Soils a vývojem nových produktů dálkového průzkumu prostřednictvím programu Copernicus. Podávání zpráv Komisi bude vyžadováno pouze jednou za pět let a společná datová platforma umožní včasný přístup k údajům a zabrání zbytečnému podávání zpráv.

Jaká je úloha EU a jaká je úloha vnitrostátních a místních orgánů?

Vzhledem k tomu, že dopady poškozených půd na životní prostředí, hospodářství a společnost jsou přeshraniční a mají velký rozsah, a proto, že evropská úroveň má dobré předpoklady k tomu, aby vnitrostátním orgánům poskytovala nákladově efektivní podporu, je zapotřebí evropský rámec. Tento navrhovaný rámec však ponechá velké množství rozhodnutí na vnitrostátní a místní úrovni.

Pokud jde o monitorování půdy, členské státy budou muset zavést veškerá opatření pro monitorování a provádět měření půdy. Toto monitorování bude probíhat v rámci půdních oblastí, které rovněž stanoví členské státy. Komise bude podporovat úsilí členských států o monitorování zdraví půdy: například prováděním průzkumů půdy, jako tomu bylo již několik let (LUCAS půda), jakož i zkoumáním a vývojem přípravků pro dálkový průzkum půdy a zřízením digitálního portálu údajů o zdraví půdy, který bude vycházet ze stávajícího střediska EU pro sledování půdy.

Pokud jde o udržitelné hospodaření s půdou, Komise poskytne členským státům veškeré potřebné pokyny k vymezení a zavedení udržitelných postupů hospodaření s půdou. Návrh však ponechává vnitrostátním a místním orgánům flexibilitu při určování nejlepších opatření v závislosti na typu a stavu různých půd, a to po konzultaci s správci půdy a dalšími příslušnými zúčastněnými stranami. EU bude rovněž napomáhat rozvoji těchto postupů podporou výzkumu, zejména prostřednictvím mise programu Horizont Evropa nazvané „Dohoda o půdě pro Evropu.

Jaká podpora je k dispozici na úrovni EU?

„Dohoda o půdě pro Evropu“, jedna z pěti misí EU v rámci programu Horizont Evropa, je ambiciózní program na podporu udržitelného hospodaření s půdou, monitorování půdy a půdní gramotnosti ve venkovských a městských oblastech. Jedná se proto o klíčový nástroj pro provádění právního rámce pro zdraví půdy. Půda mise:

  • poskytuje finanční prostředky na výzkum a inovace v oblastech, jako je uhlíkové zemědělství, kontaminace a obnova půdy, biologická rozmanitost půdy nebo oběhové hospodářství
  • nabízí inovativní řešení pro správce půdy, jako jsou sanační techniky, udržitelné zemědělské postupy, materiály a nástroje pro poradce a územní plánovače
  • vytváří síť 100 živých laboratoří a majáků s cílem vyzkoušet a prezentovat řešení pro udržitelné hospodaření s půdou v celé Evropě, a to pro všechny typy půd a využití půdy
  • podporuje monitorování půdy a zlepšuje přístup správců půdy, tvůrců politik a dalších zúčastněných stran k údajům a informacím o půdě
  • podporuje osvětu s cílem zvýšit povědomí o významu půdy a podporuje vzdělávání a poradenství v oblasti zdraví půdy.

Možnosti financování nabízí řada dalších nástrojů EU: společná zemědělská politika, fondy politiky soudržnosti, program LIFE pro životní prostředí a oblast klimatu, Nástroj pro technickou podporu, Nástroj pro oživení a odolnost a InvestEU.

Financování některých postupů lze rovněž očekávat v rámci návrhu rámce EU pro certifikaci pohlcování uhlíku. Certifikace zdraví půdy odměňuje zemědělce a správce půdy za ekosystémové služby, které jejich půda poskytuje společnosti.

A konečně, jak bylo oznámeno ve strategii EU pro půdu, Komise zahajuje dialog s veřejným, soukromým a finančním sektorem s cílem zjistit, jak lze zlepšit financování prevence degradace půdy a obnovy zdraví půdy.

Více informací

Informativní přehled o právních předpisech týkajících se monitorování půdy

Návrh směrnice o monitorování půdy a odolnosti, který předložila Komise

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688