ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  03.07.2023 12:00:00

Nové financování aliancí Evropských univerzit podporuje spolupráci v oblasti vysokoškolského vzdělávání - Erasmus+

Komise dnes oznámila výsledky výzvy programu Erasmus+ pro rok 2023 týkající se iniciativy „Evropské univerzity“, která poskytuje podporu aliancím vysokoškolských institucí. Tyto aliance Evropských univerzit vytvářejí společný prostor pro novou generaci Evropanů, kteří mohou studovat a pracovat v různých evropských zemích, v různých jazycích a napříč odvětvími a akademickými obory. Díky těmto aliancím mohou studenti získat diplom na základě studií, jejichž části probíhají v různých evropských zemích, což zvyšuje mezinárodní konkurenceschopnost vysokoškolských institucí v Evropě.

Sedm nových aliancí Evropských univerzit se tak dnes připojilo k projektu, který nyní zahrnuje 50 aliancí a více než430 vysokoškolských institucí ve 35 zemích. Mezi tyto země patří všechny členské státy EU a Island, Norsko, Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Severní Makedonie, Srbsko a Turecko.

Studenti těchto institucí mohou těžit z jedinečné nadnárodní a inovativní vzdělávací příležitosti, která jim umožní získat nenahraditelné dovednosti a kompetence pro budoucnost. Díky partnerství s téměř 1 700 přidruženými partnery z řad nevládních organizací, podniků a místních a regionálních orgánů přináší 50 aliancí Evropských univerzit do evropských regionů rozsáhlé inovace.

Díky rekordně vysokému celkovému rozpočtu vyhrazenému na tuto výzvu z programu Erasmus+ [1] dosahujícímu 402,2 milionu EUR obdrží každá aliance na čtyři roky rozpočet ve výši až 14,4 milionu EUR.

Výzva z roku 2023 umožnila vysokoškolským institucím ze zemí západního Balkánu, které nejsou přidruženy k programu Erasmus+, zúčastnit se výzvy jako plnoprávní partneři. Díky tomu se k této iniciativě připojily vysokoškolské instituce z Albánie, Bosny a Hercegoviny a Černé Hory a přidaly se tak k institucím ze Severní Makedonie a Srbska.

Stejně jako v loňském roce mohou aliance jako přidružené partnery zahrnovat vysokoškolské instituce ze zemí boloňského procesu. V rámci výzvy pro rok 2023 se k aliancím připojilo také téměř 30 vysokoškolských institucí z Ukrajiny.

Další kroky

Na podzim roku 2023 Komise zveřejní příští výzvu k předkládání návrhů v rámci programu Erasmus+ s cílem evropské strategie pro univerzity zapojit do programu do poloviny roku 2024 na 60 aliancí Evropských univerzit a více než 500 univerzit celkově.

Souvislosti

Iniciativa „Evropské univerzity“ podporuje nadnárodní aliance v průměru devíti vysokoškolských institucí, které mohou zahrnovat různé typy institucí (jako jsou všeobecné a výzkumné univerzity, univerzity aplikovaných věd, technologické instituty, umělecké školy a instituce vysokoškolského odborného vzdělávání a přípravy). Tyto instituce rozvíjejí dlouhodobou strukturální, udržitelnou a systematickou spolupráci v oblasti vzdělávání, výzkumu a inovací napříč hranicemi. Nabízejí studijní programy zaměřené na potřeby studentů a poskytované napříč univerzitními kampusy, na nichž mohou studenti, zaměstnanci a výzkumní pracovníci ze všech částí Evropy využívat bezproblémové mobility.

Komise navrhla iniciativu „Evropské univerzity“ vedoucím představitelům Evropské unie před sociálním summitem v Göteborgu v listopadu 2017 jako součást celkové vize vytvoření Evropského prostoru vzdělávání do roku 2025. Evropská strategie pro univerzity, představená v roce 2022, stanoví cíl podpořit 60 evropských univerzit se zapojením více než 500 vysokoškolských institucí do poloviny roku 2024. Za tímto účelem se v rámci stávajícího programového období 20212027 v rámci programu Erasmus+ počítá s rekordní částkou 1,1 miliardy EUR. Výzkumná dimenze Evropských univerzit bude podpořena v rámci iniciativy pro evropskou excelenci programu Horizont Evropa.

Výzva k podávání návrhů „Evropské univerzity“ v rámci programu Erasmus+ na rok 2023 byla rozdělena do dvou oblastí: Nabídla udržitelné financování stávajícím úspěšným aliancím vysokoškolských institucí, aby mohly realizovat svou dlouhodobou vizi. skupina zavedených úspěšných aliancí se rozšířila o více než 50 nových vysokoškolských institucí. Výzva také podpořila vytvoření nových Evropských univerzit v celé Evropě, aby spojovaly různé vysokoškolské instituce na základě společných strategických vizí.

Další informace

Výzva k podávání návrhů „Evropské univerzity“ v rámci programu Erasmus+ na rok 2023: výsledky

Iniciativa „Evropské univerzity“

Informativní přehled



[1] Včetně 3,2 milionu EUR z nástroje předvstupní pomoci (NPP III) na další podporu účasti vysokoškolských institucí ze zemí západního Balkánu, které nejsou přidruženy k programu Erasmus+, jako plnoprávných partnerů

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688