Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.07.2023 09:06:35

Začátek prázdnin ve znamení amerických dat - Rozbřesk

Finanční trhy uzavřely (český) školní rok v pozitivním rozmaru, když evropská a americká inflační čísla zveřejněná minulý pátek byla nakonec nepatrně nižší, než se čekalo. Ne že by snad trhy naskočily na vlnu, že vítězství v boj s inflací je již na dosah, a tudíž v ECB i Fed si již v červenci může od zvyšování sazeb odpočinout. Nicméně obavy z velmi agresivní restrikce dotyčných centrální bank přece jenom lehce ustoupily do pozadí. Otázkou ale je, na jak dlouho.

Začátek letních prázdnin, resp. první týden bývá z pohledu obchodní aktivity v ČR zpravidla hluchý, neboť se odehrává ve stínů státních svátků. To samozřejmě nemusí platit o globálních trzích, které budou konfrontovány převážně s důležitými americkými čísly. Vedle klíčových dat trhu práce budou přitom bedlivě sledované především indexy podnikatelských nálad (ISM). Připomeňme, že zatímco tyto indexy, které jsou považovány za dobře fungující předstihové ukazatele, vykazují velmi slabé hodnoty, tak tvrdá čísla z trhu práce nadále potvrzují poměrně silnou konjunkturu. Citovaná divergence nebude přetrvávat do nekonečna, a tak je možné, že tento týden dojde k jisté konvergenci, kdy se měkká americká data mírně zlepší, a naopak čísla z trhu práce nepatrně zhorší. Pokud se tak stane, tak by “návrat ke strojům” po prodlouženém víkendu nemusel být až tak dramatický, neboť trhy budou v klidu i nadále hrát scénář měkkého přistání americké ekonomiky. Překvapivě silná či slabá data tedy mohou přinést vyšší prázdninovou volatilitu, neboť v prvním případě se trhy mohou začít obávat přísného Fedu (do hry se dostane zvýšení sazeb i v září) a ve druhém naopak obavy z toho, že viditelné ochlazení je za dveřmi (přičemž Fed zůstává v restriktivním módu).


*** TRHY ***

Koruna
Koruna začíná první prázdninový týden na dohled hranice 23,70 EUR/CZK. Víkendový rozhovor Aleše Michla pro deník Právo dnes na trhu příliš vzruchu nevyvolá. Guvernér zopakoval obligátní argument, že tuzemská měnová politika je nejpřísnější za posledních pětadvacet let. Za zmínku stojí, že hlavním proinflačním rizikem zůstává z jeho pohledu uvolněná fiskální politika, zatímco inflační očekávání vnímá jako adaptivní a jejich odkotvení jako podstatně menší riziko. Podle A. Michla se většina bankovní rady shoduje v tom, že úrokové sazby zůstanou na stávající či vyšší úrovni po delší dobu.
Korunový trh bude dnes sledovat jednak výsledky tuzemského PMI ve zpracovatelském průmyslu (9:30), od kterého nečekáme žádný zásadní posun z pásma recese. Odpoledne (14:00) pak přijde na řadu plnění státního rozpočtu za červen. Připomeňme, že za prvních pět měsíců roku činí deficit 271 mld. , přičemž pro celý rok 2023 počítá Ministerstvo financí se schodkem 295 mld. .

Eurodolar
Začátek prázdnin se ponese především ve znamení amerických konjunkturálních dat (viz úvodník). Dnes odpoledne bude prvním z nich index podnikatelské nálady (ISM) z amerického průmyslu. Pro eurodolar však zřejmě budou důležitější data z trhu práce - ve čtvrtek počty otevřených pracovních pozic a v pátek payrolls. Ještě predtím by však americkou výnosovou křivkou (a nepřímo eurodolarem) mohl pohnout zápis z posledního zasedání Fedu. Ten může být použit jako nástroj ke korigování aktuálních tržních očekávání pro příští zasedání. Zde je dobré dodat, že trh již téměř najisto (z 85 %) počítá v červenci se zvýšení sazeb o 25 bazických bodů.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688