mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  28.06.2023 15:04:00

Pařížská air show v Le Bourget ve znamení několika českých premiér

Pařížská air show v Le Bourget ve znamení několika českých premiér

22.06.2023 / 10:48 | Aktualizováno: 28.06.2023 / 15:04

Po čtyřleté pauze se 19. - 25. června 2023 znovu otevřely brány výstaviště při letišti LeBourget nedaleko Paříže, aby zde opět přivítalo světové aktéryleteckého a kosmického průmyslu na Mezinárodním veletrhu letectví a kosmonautiky Paris Air Show. Veletrh je globální špičkou svého druhu a místem setkání institucionálních i průmyslových hráčů, zástupců univerzit avýzkumných center, profesních sdružení, klastrů a odborných médií, aby zde hledali nové příležitosti, uzavřelinová partnerstvíaseznámili se s technologickými inovacemi v leteckém a kosmickém průmyslu. Součástí pařížské airshow byly tradičně ukázky nejnovějších typů letadel, helikoptér či dronů přímo v akci během statických i dynamických ukázek na kterých se poprvé v novodobé historii prezentoval také letoun české provenience.

Pandemie covid-19 způsobila praktické zastavení nejen letecké dopravy, ale k také útlum výrobních aktivit. Letecký průmysl a výroba se postupně dostávají zpět do formy, výrobci letadel a jejich dodavatelé se však stále potýkají s celou řadou potíží, jako inflace, zpožděné dodávky, nedostatek surovin, materiálů a komponentů. Jednou z hlavních výzev je nedostatek pracovníků na všech úrovních leteckého průmyslu. Hlavním tématem 54. ročníku Paris Air Show bylo proto zatraktivnění leteckého průmyslu pro nové talenty napříč všemi věkovými skupinami a profesemi pro tento vysoce inovativní a high-tech sektor.

Pro Francii je letecký a kosmický sektor zásadní a strategickou součástí jejího hospodářství. Jeho podíl na HDP země činí přibližně 4 %. Francie je po USA druhým největším vývozcem leteckého vybavení na světě a letecký sektor je nejvýznamnějším exportním odvětvím Francie, jehož obchodní přebytek před pandemií dosahoval hodnot přes 30 miliard EUR. Francouzské letecké průmyslové odvětví tvoří společnosti zabývající se koncepcí, výrobou a údržbou leteckých zařízení - letadel, helikoptér a bezpilotních letadel, civilních i vojenských. Velké skupiny se opírají o široký subdodavatelský řetězec složený převážně z malých a středních podniků, jehož dovednosti sahají od výroby nástrojů a jednoduchých mechanických a elektronických součástí až po návrh, výrobu a montáž složitých součástí, jako jsou kompletní části letadel nebo komplexní digitální systémy.

ambiance.jgp-13

ambiance.jgp-13

Pro výrazně exportně orientovaný český letecký průmysl je Francie důležitým vývozním partnerem. V roce 2022 se do Francie vyvezlo letecké vybavení v hodnotě 2,17 miliard korun a Francie se řadí mezi první tři destinace, kam proudí nejvíce tuzemského leteckého exportu. České firmy jsou zapojeny do dodavatelského řetězce evropského výrobce AIRBUS, přičemž “vlajkovou lodí” tuzemské spolupráce s koncernem je zapojení českého “finalisty” Aero Vodochody do programu dopravního letadla A-220, kterému dodává 17-metrovou náběžnou hranu křídla. Další vybavení pro letadla AIRBUS pochází z výrobních závodů francouzských skupin SAFRAN CABIN v Plzni a LATECOERE v pražských Letňanech a celé řady menších českých firem.

Ve Francii se však daří také českým výrobcům finálních letadel - sportovních ultralightů, v jejichž výrobě Česko patří mezi světové špičky. Česko-slovenský SHARK AERO do Francie dodává soukromým zákazníkům přibližně dvanáct letadel ročně. O úspěchu SHARK AERO svědčí i fakt, že se chystá navyšovat své celkové dodávky letadel až na 50 ročně.

Česká účast na 54. ročníku PARIS AIR SHOW

Pro český letecký a kosmický průmysl představoval 54. ročník pařížské airshow několik významných prvenství. Poprvé po padesáti letech se zde totiž předvedlo na stojánce letadlo české výroby - L 410 NG kunovické Aircraft Industries.
Firma PBS Velká Bíteš podepsala první den veletrhu smlouvu s ukrajinskou společností Ivchenko-Progress na společnou výrobu proudových motorů pro bezpilotní letouny. Tento tradiční český výrobce leteckých pohonů v Paříži také uvedl v premiéře nový model pomocné energetické jednotky pro vrtulníky s vylepšeným výkonem, který se stal součástí projektu nového vývojového vrtulníků jedné z armád zemí NATO.

Poprvé se na Paris Air Show představilo na společné národní expozici 16 firem prezentujících komplexní oborové schopnosti našeho leteckého odvětví: výrobci finálních letounů (Aero Vodochody, Aircraft Industries, Shark) a komponent (Jihostroj, Jihlavan, Mesit, Seko Aerospace, DevCom), opravárenské podniky (LOM Praha a Czech Airlines Technics), poskytovatelé řešení pro pilotní výcvik ((LOM Praha a Vrgineers), zástupci pasivních (ERA) i aktivních (CSG Aerospace) sledovacích technologií a profesionálové z oboru testování a zkušebnictví (Radalytica). Unikátní portfolio firem na ploše národní expozice doplňují výrobci leteckých motorů (PBS Velká Bíteš) a elektrických pohonů (MGM Compro) či průmyslová skupina Omnipol.

Představení České republiky jako jedné z devíti zemí světa, která dokáže na svém území vyvinout a vyrobit kompletní letadlo finančně podpořilo ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s ministerstvem obrany za podpory velvyslanectví České republiky ve Francii prostřednictvím programu na podporu ekonomické diplomacie PROPED. Všechny zapojené instituce v úzké spolupráci s Asociací českého leteckého a kosmického průmyslu připravily pro české vystavovatele intenzivní doprovodný program.

SIAE2023 ambiance statique

SIAE2023 ambiance statique


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Ne 10:47  China's urban passenger trips jump 27.7% in 2023 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 10:47  China's bond market issuances hit 7.16 trln yuan in March China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne   3:03  A regional outbreak of severe storms with strong, potentially long-track tornadoes US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688