Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  23.06.2023 17:52:30

Příští týden bude poklidnou přípravou na prázdniny a výsledkovou sezónu, u nás se naposledy obchoduje ČEZ s dividendou

Uplynulý týden byl hned v pondělí ovlivněn volnem v USA, které se nakonec podepsalo do nižší aktivity během celého týdne. Mezi hlavní témata týdne patřilo vystoupení šéfa Fedu J. Powella v Kongresu USA na téma pololetního zhodnocení stavu měnové politiky. Powell uvedl, že centrální banka přistoupí ještě letos pravděpodobně k dalšímu zvýšení sazeb, aby došlo k utlumení inflačních tlaků v ekonomice. Současně připomněl, že Fed aktuálně nevnímá potřebu sazby snižovat v dohledné budoucnosti. Toto poměrně ostře jestřábí vystoupení trhy znervóznělo, protože dosavadní očekávání byla mnohem holubičího charakteru. Navíc nezvýšení sazeb na posledním zasedání Fedu trhy pozitivně naladilo. Právě poměrně jestřábí vystoupení šéfa Fedu před Kongresem USA přimělo investory přistupovat k nákupním objednávkám více obezřetně. Konkrétně pak USA měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden o 1,3 % t/t slabší. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 zakončila o 2,9 % t/t níže. Domácí index PX zakončil slabší o 1,6 % t/t na 1303,1 bodu.

Společnosti na BCPP

V případě ČEZu nás zaujalo, že Ministerstvo financí (MF) podalo na nadcházející valnou hromadu (26. června) protinávrh týkající se dividendy ze zisku minulého roku. MF jako majoritní akcionář s přibližně 70% podílem na hlasovacích právech navrhuje dividendu ve výši 145 na akcii (13,9% hrubý dividendový výnos) oproti 117 navrhovaných managementem. Ministerstvo financí v souvislosti s tímto návrhem zmínilo probíhající kroky vlády směrem ke konsolidaci deficitu státního rozpočtu, rekordní zisk společnosti a pozitivní výhled dalšího hospodaření. Naposledy se budou akcie obchodovat s nárokem na hrubou dividend ve středu 28. června. Samotná výplata proběhne od 1. srpna. Titul zakončil týden na 1042 (beze změny t/t).

Moneta oznámila, že přijala podřízené vklady v objemu 2 mld. a splnila tak požadavky na kapitál a způsobilé závazky (MREL), které budou platit od 1. ledna příštího roku, kdy dojde ke zvýšení minimálních požadavků ze současných 21,1 % na 23,2 % z rizikově vážených aktiv. Podřízené vklady jsou na 5 let při fixní úrokové sazbě 7 %. Management zároveň potvrdil svou dosavadní dividendovou politiku vyplácet minimálně 70 % čistého zisku. Zprávu hodnotíme z pohledu akcií pozitivně. Banka si zajistila kapitál s předstihem a uvedená úroková sazba je relativně nízká oproti v současné době vydávaným MREL dluhopisům, kde se pohybuje většinou výrazně nad hranicí 8 %. Titul zakončil týden na 79,6 (-0,5 % t/t).

Philip Morris International (PMI), která je mateřskou společností Philip Morris ČR (PMČR), oznámila novou investici převyšující jednu miliardu korun do rozšíření závodu v Kutné Hoře. Bude se jednat o nové kapacity pro výrobu náplní do bezdýmných produktů. Z prohlášení není zcela jasné, jakou formou bude investice profinancována ani v jakém horizontu, ale očekáváme, že bude hrazena prostřednictvím investice PMČR. Samotné PMČR má dostatečnou kapacitu například pro dluhové financování při téměř nulovém zadlužení. Informaci o nové investici vnímáme pozitivně vzhledem k tomu, že to jasně ukazuje na další pokračování závodu v Kutné Hoře i v nové éře bezdýmových produktů. Současně to společnosti do budoucna umožní vystupovat i jako výrobce a nejen jako přeprodejce bezdýmných produktů, a využívat tak i výrobní marže. Jen připomínáme, že například provozní konsolidovaný zisk v roce 2022 činil 4,2 mld. . Titul zakončil páteční seanci na 16760 (-3,0 % t/t).

Výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV oznámil, že podepsal memorandum o porozumění se společností Airbus Defense and Space a její dceřinou firmou Airbus DS Airborne Solutions. Cílem memoranda je spojit odborné znalosti stran v oblasti bezpilotních systémů a připravit podmínky pro spolupráci. Airbus Defense and Space je globálně významná společnost v oblasti letectví a spolupráce s ní může podle nás v budoucnu otevřít i nové prodejní kanály pro letadla Primoca. Akcie zakončila páteční obchodní den na 695 (+7,8 % t/t).

Společnost Trigema Real Estate Finance dnes vydává emisi pětiletých seniorních dluhopisů Trigema REF 8,75/28 v objemu 500 mil. s možností navýšení až na 700 mil. Dluhopis má nominál 10 tis. Kč a nese kupón 8,75 % p.a., který je splatný jednou ročně vždy k 20. 6. Ručitelem emise je společnost Trigema Real Estate, která se věnuje výstavbě bytových domů v Praze a v Brně. Mezi její současné projekty patří např. Lihovar Smíchov nebo Paprsek Stodůlky. Trigema Real Estate je součástí širší skupiny Trigema, která loni dosáhla tržeb 2,3 mld. a zisku před zdaněním 520 mil. . Prostředky z emise dluhopisů budou použity na výstavbu projektů, akviziční financování a refinancování již uskutečněných akvizic.

Skupina Energo-Pro, která má obchodované dluhopisy na pražské burze, zveřejnila finanční výsledky za první tři měsíce tohoto roku. Celkové konsolidované tržby klesly meziročně o 10 % na 359 mil. EUR, provozní zisk EBITDA vzrostl o 12 % r/r na 67 mil. EUR. Za poklesem tržeb jsou horší hydrologické podmínky v Gruzii a Turecku, které vedly k meziročnímu 13% propadu vyrobené elektřiny, a také nižší ceny. Provoznímu zisku pak přispěl především segment distribuce a dodávek. Management dále řekl, že i přes očekávanou volatilitu a řadu rizik očekává naplnění celoročních cílů.

Česká národní banka (ČNB) podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny na 7,00 % (2T repo). Hlasování bankovní rady bylo 5:2, kdy 2 členové hlasovali pro zvýšení sazeb o 25 bazických bodů. Jde o posun, když na minulém zasedání v květnu zvýšení sazeb neprošlo těsně (hlasování 4:3). Peněžní trhy nadále zaceňují, že ČNB do konce roku sníží sazby o 50-75 bodů. Guvernér Michl se na tiskové konference proti tomuto snažil vymezit. Podle guvernéra bude dál bankovní rada řešit, zda sazby ještě spíše nezvýšit, a diskuze o snižování sazeb není na pořadu dne.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byl Colt CZ (556 , +0,4 % t/t). Titul se obešel bez konkrétní firemní informace. Pohyb byl čistě technického rázu, kdy se trh vyrovnává s nedávnou nabídkou nových akcií a obchodováním bez nároku na dividendu. Naopak nejvíce klesajícím titulem bylo CTP (-7,5 % t/t na 282 ). Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Pohyb odpovídá náladě v rámci realitního a bankovního sektoru v Evropě v návaznosti na nedávné zvýšení sazeb ze strany ECB a na pokračování restriktivní měnové politiky, která může vést k utlumení ekonomického vývoje.

Výhled na příští týden

Poslední týden prvního pololetí 2023 by se měl odehrát v relativně poklidném tempu co se důležitých faktorů týče. Trh bude nadále vstřebávat aktuální výhled na měnovou politiku jak v USA, tak v Evropě a zbytku planety. Jelikož je konec pololetí, tak se dá očekávat spíše technické obchodování s dovažováním investičních portfolií. Trh se rovněž bude připravovat na prázdninové období a na výsledkovou sezónu za 2Q23, která začne druhý týden v červenci. Celkově očekáváme neutrální vyznění týdne s technickými pohyby k jeho konci vzhledem k očekávaným pohybům v rámci globálních portfolií.

Technicky se budou ve středu 28. 6. akcie společnosti ČEZ obchodovat naposledy s nárokem na hrubou dividendu 145 /akcii (13,9% hrubý div. výnos). Samotná výše dividendy by měla být potvrzena na řádné valné hromadě, která se koná 26. 6. 2023.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za květen (oček. -0,9 po +1,1 % m/m) a páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu za červen (oček. beze změny 63,9 bodu m/m). V Německu se zaměříme na pondělní index IFO za červen, kde se očekává kosmetické snížení všech kategorií a čtvrteční spotřebitelskou inflaci CPI za červen (oček. 6,3 po 6,1 % r/r). V Číně se zaměříme na páteční PMI průmyslu (oček. 49,0 po 48,8 bodu m/m) a služeb (oček. 53,7 po 54,5 bodu m/m) za červen.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688