StartupJobs (StartupJobs)
Práce  |  22.06.2023 12:25:48

StartupJobs: Zájemců o práci ve startupu je o polovinu více než loni touto dobou. Nejvíce uchazečů je v IT a marketingu

Počet zájemců o práci ve startupech v květnu meziročně stoupl téměř o polovinu (46 %) a od začátku roku se jich přihlásilo přes 57 tisíc, vyplývá z dat portálu StartupJobs. Nejčastěji, v 31 % případů, se zájemci hlásí na pozice v IT. Jen letos se jich přihlásilo více než 28 tisíc, což znamená meziroční nárůst o více než polovinu. Po IT je u uchazečů nejoblíbenější marketing a obchod s 30 % ze všech zájemců. Nejmenší podíl tvoří zájemci o administrativu (14 %) a analytiku (5 %). V průměru se přitom zájemci hlásí na 3,6 pozice, mnohdy navíc z různých oborů.

„Na trhu jsou k mání skvělé talenty. Firmám se tak otevírají možnosti náboru ze skutečně širokého spektra zájemců. Tím spíš si mohou vybírat ty správné kandidáty. Navíc nám takto citelný nárůst kandidátů ukazuje, že lidé již startupy nepovažují jen za garážové projekty, nýbrž za kariérní cestu, která dokáže nabídnout něco víc,“ komentuje Filip Mikschik, zakladatel a CEO StartupJobs.

Podle portálu StartupJobs počet zájemců o práci ve startupech letos v květnu meziročně stoupl o 46 %. Tento rok tak přes portál hledalo práci již více než 57 tisíc uchazečů, oproti 39 tisícům v loňském roce touto dobou. Uchazeči se hlásí v průměru na 3,6 pozice, nejčastěji, téměř v jedné třetině případů, na pozice vývojářů. Letos se jich přihlásilo více než 28 tisíc. Druhým nejžádanějším oborem je marketing a obchod s 27 tisíci uchazeči, což je 30 % všech kandidátů. Ještě v loňském roce byly přitom marketing s obchodem favoritem uchazečů – o půl procentního bodu vedly před IT. Letos je zatím vývojáři naopak o 0,2 procentního bodu překonali. Následuje management, do kterého se hlásí 18 % uchazečů. Nejmenší zájem zaznamenávají administrativní pozice s 13 tisíci přihlášenými a analytika s necelými pěti tisíci zájemci.

„Hodně firem řeší nedostatek kvalifikovaných pracovníků na trhu tak, že se obrací do zahraničí. Firmy často hledají talenty v jižních státech EU, některé ale například také v Brazílii nebo ve Vietnamu. Přitom nároky na kvalitu nových kolegů jsou u českých startupů často vyšší než u mezinárodních společností, a nábor ze zahraničí tak může být poměrně složitý,“ rozvádí Jiří Sauer, lídr programu Deloitte Technology Fast 50 pro střední Evropu.

„Ačkoli aktuální ekonomická situace není pro mnoho technologických firem zrovna příznivá, v Česku je situace poměrně stabilní a dostupnost talentů na trhu se příliš nezměnila. Zatímco třeba v USA nebo Německu často startupy ve velkém propouštěly, tuzemské firmy jsou spíše obezřetné. Navíc v Česku je obecně fluktuace tech talentu velice nízká, stejně jako jeho dostupnost, takže si firmy dvakrát rozmyslí, než někoho propustí,“ doplňuje Tomáš Vocetka, CTO platformy Omio.

Startupy lákají na benefity

O tom, zda se kandidát rozhodne pracovat, či nepracovat ve startupu, mohou rozhodnout benefity, na které mladé firmy uchazeče lákají. Ti tak mohou vedle peněžitých odměn využívat v současnosti populární neomezené dovolené, home office a remote práci nebo relaxační zóny v kancelářích, případně ESOP neboli podíl zaměstnanců na firemních akciích, což je benefit, který naopak nebývá běžný v korporátním světě.

„Trendem jsou neotřelé firemní benefity. Dnešní zaměstnance už neoslní home office a karta Multisport, mnohem více volají po možnosti úplné pracovní flexibility, času na sebevzdělávání nebo například po podílu na firemních akciích. Všechny tyto benefity mají společného jmenovatele: zaměstnanci musí cítit, že do nich zaměstnavatel vkládá svou důvěru a váží si jich, všechno ostatní snadno najdou někde jinde,“ komentuje Bára Slouková, COO v DX Heroes.

StartupJobs

StartupJobs je největší česká platforma propojující startupy s lidmi, kteří se chtějí posouvat vpřed.

Více informací na: www.startupjobs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688