Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  22.06.2023 08:10:56

Zasedání Bank of England a vystoupení představitelů amerického Fedu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešní kalendář toho z datové fronty příliš nenabídne, pozornost se tak zřejmě přesune na centrální banky. Zasedání Bank of England podle nás přinese další 25bodový hike a vzhledem k tamním inflačním tlakům podle nás nepůjde o poslední. Druhou část vystoupení J. Powella na půdě amerického Kongresu dnes doplní řada vystoupení ostatních představitelů americké centrální banky, které by mohly nabídnou další signály ohledně směřování tamní měnové politiky.

Druhý díl vystoupení šéfa amerického Fedu v Kongresu.

Včerejší vystoupení J. Powella v americkém Kongresu bude mít dnes pokračování, tentokrát na půdě Senátu před bankovní komisí. Mimo jiné ho dnes doplní i řada dalších vystoupení představitelů americké centrální banky (Waller, Bowman, Mester a Barkin; poslední dva členové letos však nehlasují o měnové politice). Přestože minulý týden zveřejněný medián výhledu úrokových sazeb, tzv. dot-plot, implikuje ještě dvojí zvýšení sazeb o klasických 25 bb, finanční trh zůstává poměrně skeptický a zatím si pouze pohrává s šancí na jedno zvýšení o 25 bb. Budoucí kontrakty však již umazaly očekávání snižování sazeb v letošním roce, v souladu s naší projekcí.

Americká data z nemovitostního trhu v tomto týdnu doplní prodeje stávajících nemovitostí, které podle nás v květnu meziměsíčně mírně vzrostly o 0,2 %. Obecně by mělo postupně docházet ke stabilizaci tamního nemovitostního trhu poté, co došlo k razantní korekci po pandemickém boomu.

Výročí stability sazeb, ČNB je opět ponechala beze změny.

Stabilita úrokových sazeb včera oslavila první výročí, ČNB totiž i na včerejším zasedání ponechala klíčovou sazbu na 7 %. Je to tedy přesně rok od posledního zvýšení sazeb. Následná tisková konference se opět nesla v duchu snahy přidělit rozhodnutí jestřábí tón, když guvernér Michl opět tlumil očekávání finančního trhu ohledně uvolňování měnové politiky v letošním roce. Rizika byla opět vyhodnocena jako výrazná a jdoucí oběma směry, přestože poslední příchozí data z ekonomiky lze interpretovat jako protiinflační. Příští zasedání by podle slov guvernéra mělo být opět rozhodnutím mezi zvýšením či ponecháním současné úrovně sazeb. Do konce roku však podle nás klíčová sazba klesne o 75 bb, zatímco trh byl ve svých cenách před zasedáním lehce agresivnější, když čekal zhruba 100 bb. V reakci na tiskovou konferenci i přes výše zmíněnou snahu nedošlo prakticky k žádné změně. Více k včerejšímu zasedání a našemu výhledu najdete zde: https://bit.ly/CNB_decision_Jun23.

Polská průmyslová výroba v květnu meziměsíčně sice vzrostla o 4,4 %, ale po eliminaci sezonních vlivů dle tamního statistického úřadu oproti dubnu klesla o 1,0 %. To by mohlo předznamenat také slabší výsledek tuzemského průmyslu, byť květnová data Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) naopak značí dobrou zprávu pro domácí průmyslovou produkci, když ukazují na nárůst výroby aut.

České koruně včera ujištění ČNB ohledně pokračujícího odhodlání bránit „nadměrným výkyvům kurzu korunyani snaha guvernéra o potlačení sázek na uvolňování měnové politiky příliš nepomohly. Den zakončila jen nepatrně silnější o téměř 0,1 %, zatímco korunové sazby klesly o 1-3 bb dle splatnosti. Ostatní středoevropské měny měly tendenci posilovat. Maďarský forint dokázal udržet výrazné zisky a skončil silnější o 0,6 %, zatímco polský zlotý posílil o 0,2 %. Eurodolarový pár se před a během vystoupení J. Powella v americkém Kongresu obchodoval v úzkém pásmu, nicméně během navazující debaty začal dolar vůči euru výrazně ztrácet, a nakonec oslabil o 0,6 %.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688