kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Sport  |  21.06.2023 10:54:20

Po dvou letech zažije Liberecký kraj opět vrcholnou mezinárodní akci v orientačním běhu

Po dvou letech zažije Liberecký kraj opět vrcholnou mezinárodní akci v orientačním běhu
21. 06. 2023

Česká Lípa a Kokořínsko. To jsou místa, která od 2. do 6. srpna 2023 budou hostit světový pohár v orientačním běhu. Klání se zúčastní přes 300 závodníků z téměř 30 zemí světa.

Těší mě, že tak velkou akci budou hostit Česká Lípa a Kokořínsko. Chystaný světový pohár provede závodníky stejně jako v roce 2021 mnoha krásnými místy našeho regionu. Liberecký kraj letos podpořil akci jedním milionem korun. Přeji všem účastníkům co nejvíce štěstí a to, aby si tuto významnou sportovní událost co nejvíce užili. Velké díky patří pořadatelům, bez nichž by se žádný ze závodů nemohl uskutečnit,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

„To, že se závod světového formátu opět koná také v našem kraji – na Českolipsku – je oceněním nejen pro pořadatele, ale i pro místní širokou základnu orientačních běžců. Uznání si zaslouží i Jan Picek, hlavní organizátor světového poháru a jeden z nejlepších trasérů v naší republice i celém světě. Přeji všem organizátorům hladký průběh všech naplánovaných závodů bez komplikací a aby se staly lákadlem pro mnoho českých i zahraničních elitních běžců a fanoušků orientačního běhu. Závodníkům pak přeji tradičně hodně štěstí,“ dodal Jiří Čeřovský, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

„V roce 2021, kdy se na území Libereckého kraje konalo Mistrovství světa v orientačním běhu, jsme nemohli uspořádat všechny doprovodné aktivity zejména pro diváky. Jsem moc rád, že jsme byli úspěšní při kandidatuře na letošní světový pohár v orientačním běhu a můžeme některé aktivity divákům vynahradit,“ upřesnilředitel světového poháru Jan Picek.

Kromě elitního závodu pro nejlepší závodníky z celého světa pořadatelé připravují velké doprovodné závody Kwak Czech O-Tour pro více než tisícovku přihlášených. Vedle toho budou v každé aréně, kam je pro všechny vstup zdarma, připraveny unikátní orienťácký labyrint, testování bot anebo koncert. Ve všech arénách budou též velkoplošná obrazovka, regionální catering a další poutavý program. Ústřední heslo organizátorů je Všichni společně. „Nehrajeme si jen na elitní úroveň, doprovodných závodů se může zúčastnit úplně každý, i naprostý nováček, a okusit, jaká je to velká zábava,“ doplnila ředitelka doprovodných závodů Dominika Plochová.

Na světový pohár, který má v rámci druhého kola odehrávajícího se na Českolipsku dohromady 4 odlišné disciplíny v celkových pěti dnech, je přihlášeno rekordní množství účastníků. „Na světový pohár v Česku přijede o 40 účastníků více než na úvodní kolo konané v Norsku, za což jsme ohromně rádi, a snad to značí, že česká organizace i místní terény jsou na vrcholné úrovni,“ dodal Picek.

Mezi nimi najdeme i tým Ukrajiny,který je ve velmi složité situaci. „Reprezentačnímu týmu jsme kompletně uhradili startovné pro 4 muže a 4 ženy,“ vysvětlila Dominika Pachnerová, která se stará o komunikaci s týmy.

Akce není jen o nejlepších sportovních výkonech, ale významně přispívá k nárůstu cestovního ruchu na Českolipsku. Během prvního srpnového týdne obsadí všechny týmy, pořadatelé, fanoušci i hosté většinu dostupných ubytovacích kapacit přímo ve městě Česká Lípa, ale i v okolních obcích. Kromě toho reprezentační výběry jezdí na soustředění před samotným konáním akce, z čehož pro regionální poskytovatele ubytování plynou několikadenní pobyty.

„Z Libereckého kraje se tak stává Mekka světového orienťáku, jsou zde skvělé podmínky pro trénování i závodění, a hlavně se sem profesionální závodníci i naprostí hobíci postupně vracejí v dalších letech,“ dodal David Procházka, šéf marketingu a komunikace světového poháru. Během celého jara se na území Libereckého kraje konají také doprovodné akce na podporu sportování dětí – uskutečnily se anebo se ještě uskuteční v Semilech, České Lípě či Dubé.

Organizační tým z Českého svazu orientačních sportů, který stojí za celým šampionátem, je vesměs zcela stejný jako ten z Mistrovství světa v orientačním běhu 2021 s centrem v Doksech. Stejně tak se připravují i přímé přenosy ze všech disciplín, které budou odvysílány na ČT sport a ČT sport plus a také v mnoha evropských zemích, jako jsou Norsko, Švédsko, Finsko nebo Švýcarsko. „Divácký dosah u televizních obrazovek ze všech závodů by měl atakovat hranici 10 milionů diváků,“ uzavřel Procházka.

Program 2. kola Světového poháru v orientačním běhu 2023

středa 2. srpna 2023 sprint Česká Lípa
čtvrtek 3. srpna 2023 sprintové štafety Česká Lípa
sobota 5. srpna 2023 krátká trať Ždírec u Doks
neděle 6. srpna 2023 klasická trať Ždírec u Doks

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688