muni.cz (Masarykova univerzita)
Školství  |  20.06.2023 11:38:31

Zpřístupňování je nekončící proces, říká oceněný Radek Pavlíček

Zpřístupňování je nekončící proces, říká oceněný Radek Pavlíček

Expert na digitální přístupnost Radek Pavlíček ze Střediska Teiresiás MU získal v polovině května cenu Mosty za svůj dlouholetý přínos zdravotně postiženým.

Radek Pavlíček získal cenu Mosty za svůj dlouholetý přínos zdravotně postiženým.
Radek Pavlíček získal cenu Mosty za svůj dlouholetý přínos zdravotně postiženým.
Foto: archiv Radka Pavlíčka

Vystudoval učitelství matematiky a výpočetní techniky pro střední školy na Fakultě informatiky MU a nejprve působil jako lektor pro nevidomé a slabozraké, které učil obsluhovat speciálně upravené počítače. Postupně se stal Radek Pavlíček expertem na digitální přístupnost webů a mobilních aplikací, které se aktivně věnuje od roku 1998. V České republice je současně prvním certifikovaným specialistou na přístupnost CPWA (Certified Professional in Web Accessibility). V květnu získal od Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP ČR) cenu Mosty. Ocenění vnímám jako ohodnocení práce za celou svou dosavadní kariéru. Je to pro mě určitě i motivace do budoucna, protože zpřístupňování je nikdy nekončící proces a pořád je na čem pracovat, přiznal Radek Pavlíček, který od roku 2012 působí ve Středisku Teiresiás MU - Středisku pro pomoc studentům se specifickými nároky.

K práci se zdravotně postiženými se přitom dostal náhodou. Ještě při studiu na vysoké škole jsem hledal praxi, kde bych propojil technologie, pomáhání lidem a učení. Právě v té době se ve Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých uvolnilo místo lektora pro výuku práce s počítačem. Spojení počítačů se sociální rovinou mi přišlo ideální a od té doby jsem v oboru vlastně zůstal. Posledních deset let se už plně věnuji digitální přístupnosti, uvedl Radek Pavlíček.

Na přelomu tisíciletí patřil Radek Pavlíček k průkopníkům česky psaných příruček o digitální přístupnosti. Jeho metodika nazvaná Blind Friendly Web později utvořila jeden z podkladů pro Vyhlášku o přístupnosti z roku 2008. Zdrojů v češtině bylo na konci devadesátých let zoufale málo. Na webu bylo tehdy sice k dispozici spousta metodik a článků, ale všechny v angličtině, což může být pro řadu zájemců o tuto problematiku bariéra. Učil jsem se nejvíce samostudiem, kterému jsem věnoval spoustu času. Mnoho hodin jsem sám na sobě zkoušel, jak pracovat bez kontroly zraku a snažil jsem se najít optimální postupy. A když už jsem je našel, podělil jsem se o ně s ostatními, přiblížil Radek Pavlíček.

I díky legislativě začíná být téma přístupnosti stále více aktuální pro mnoho komerčních, neziskových i příspěvkových organizací. Od roku 2019 platí Zákon o přístupnosti, za dva roky vstoupí v platnost Evropský zákon o přístupnosti. Přístupnost webů, dokumentů i aplikací se dostává stále více do popředí zájmu těch, kdo informace v digitálním prostředí publikují. Ale i přes všechny dosavadní snahy a aktivity v této oblasti je míra digitální přístupnosti řady služeb stále poměrně nízká, vyhodnotil Radek Pavlíček.

Za pětadvacet let, co se Radek Pavlíček v oboru pohybuje, však podle něj došlo k obrovskému pokroku hlavně na poli nových technologií. Uvedu to na konkrétním příkladu. Představte si, že nevidíte vůbec nebo vidíte špatně, přijde vám na mobil esemeska a vy ji potřebujete někde v terénu přečíst a odpovědět na ni. Tato věc je dnes naprosto běžná a nikoho ani nenapadne, že by to nemělo jít. Ale kdybychom se podívali dvacet let zpátky, tak pro nevidomého člověka to nebylo vůbec možné. Telefony v té době neměly operační systém a nebyl v nich k dispozici hlasový výstup. Takže pokud byste chtěli zjistit obsah zprávy, museli byste jet domů, propojit si mobilní telefon s počítačem, esemesku stáhnout do speciálního programu, přečíst ji hlasovým výstupem v počítači, a teprve pak s ní dál pracovat, popsal Radek Pavlíček.

Radek Pavlíček provozuje se svým týmem i konference Agora Muni.
Radek Pavlíček provozuje se svým týmem i konference Agora Muni.
Foto: archiv Radka Pavlíčka

Ve Středisku Teiresiás se Radek Pavlíček věnuje s kolegy každodenní osvětě ohledně přístupnosti, testování webů a aplikací nebo konzultacím. Weby testujeme podle požadavků současné legislativy s důrazem na tzv. reálnou přístupnost. To znamená, že nám nejde jen o formální naplnění pravidel, ale naším cílem je, aby weby a aplikace byly pro uživatele skutečně použitelné. Častým problémem webů bývá špatný kontrast barev a malé písmo. Důležitá je také dobrá struktura obsahu. Když je špatná nebo úplně chybí, mají především uživatelé odečítačů obrazovky, které jim obsah stránky čtou umělým hlasem, velký problém se v rozsáhlejším textu zorientovat. Například na Masarykově univerzitě brali vývojáři ohled na přístupnost hned od začátku jejich příprav. Vznikla proto sada univerzálních šablon pro jednotlivé fakulty a katedry, vyzdvihl Radek Pavlíček.

Na půdě Střediska Teiresiás vznikl pod Pavlíčkovým vedením projekt Théseus podporovaný Nadačním fondem Českého rozhlasu ze sbírky Světluška. Každé dva měsíce nabízí například bezplatnou online poradnu k problematice přístupnosti. Pomáháme nejen tvůrcům webů a aplikací, ale i zrakově postiženým uživatelům, kteří často narážejí na bariéry i při tak běžných činnostech, jakými jsou online nákupy zboží, letenek, jízdenek či správa bankovního účtu, přiblížil Radek Pavlíček.

Z dalších aktivit, které pro lidi s těžkým zrakovým postižením sám či se svými kolegy provozuje, jde například blog o přístupnosti asistivních technologiích s názvem Poslepu, vzdělávací portál o výpočetní technice nazvaný Pélion či vzdělávací konference o informačních a komunikačních technologiích Agora Muni. Od loňského roku jsem také hlavním organizátorem konference INSPO, což je největší česká konference o technologiích pro osoby se specifickými potřebami. Podílím se i na přípravě mezinárodního turnaje ve futsalu nevidomých Bučovice Blind Football Cup. Mám velké štěstí, že se mi podařilo skloubit práci a zábavu. Dělám, co mě baví, a ještě za to dostávám zaplaceno. Přístupnost a asistivní technologie pro uživatele s těžkým postižením zraku jsou totiž jak mojí obživou, tak i koníčkem, přiznal Radek Pavlíček.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688