ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  15.06.2023 15:00:00

Komise posiluje spolupráci a podporu v oblasti vzdělávání a zdravotní péče - Ukrajina

Margaritis Schinas, místopředseda pro podporu evropského způsobu života, dnes v Kyjevě podepsal jménem Komise dvě ujednání o spolupráci s Ukrajinou, která jsou součástí rámce EU pro podporu této země v době, kdy se vypořádává s následky nevyprovokované a neodůvodněné útočné války vedeném Ruskem.

Intenzivnější spolupráce v oblasti vzdělávání

Místopředseda Evropské komise Schinas se setkal s ukrajinským ministrem školství a vědy Oksenem Lisovým, s nímž společně podepsal Ujednání o spolupráci v oblasti vzdělávání mezi Evropskou komisí a Ministerstvem školství a vědy Ukrajiny. Obě strany se dohodly na prohloubení spolupráce a na dalším rozvoji dialogu v této oblasti.

Komise v ujednání zopakovala svou nabídku, aby se ukrajinské úřady zapojily do pracovních skupin a činností v oblasti vzájemného učení se fungujících na základě strategického rámce Evropského prostoru vzdělávání. Ukrajině to pomůže uvést právní předpisy v oblasti vzdělávání do souladu s acquis EU a mimo jiné tak usnadnit vzájemné uznávání akademických kvalifikací. Komise rovněž Ministerstvu školství a vědy Ukrajiny nabídla možnost zapojit se do sítě Eurydice a získat tak hlubší poznatky o vzdělávacích systémech zúčastněných zemí a o jejich spolupráci v oblasti vzdělávání.

Místopředseda Schinas vyzval občany Ukrajiny, aby plně využívali příležitostí, které jim nabízí program Erasmus+ , od posílené spolupráce mezi školami po možnosti v rámci online platforem Komise zabývajících se vzděláváním, z nichž za zvláštní zmínku stojí především online komunita eTwinning sdružující evropské učitele a pedagogy. Dále Komise uvítala pokračující úsilí Ukrajiny při podpoře školního vzdělávání v členských státech EU.

Místopředseda Evropské komise dnes rovněž oznámil rozšíření možností Ukrajiny účastnit se stěžejního unijního programu Erasmus+. Komise tak ukrajinským organizacím nabízí možnost zapojit se od roku 2024 do projektů mezinárodní spolupráce v rámci opatření zaměřených na budování kapacit v oblasti mládeže a sportu.

Intenzivnější spolupráce v oblasti zdravotní péče

Místopředseda Schinas a ukrajinský ministr zdravotnictví Viktor Ljaško společně podepsali Ujednání o spolupráci v oblasti zdravotní péče mezi Evropskou komisí a Ministerstvem zdravotnictví Ukrajiny. Obě strany se dohodly na prohloubení spolupráce a na dalším rozvoji dialogu v této oblasti.

Ruská agrese vůči Ukrajině má zničující dopad na zdraví tisíců lidí, jelikož dochází k ničení zdravotnických zařízení a systémů zdravotní péče, které jsou nezbytné k záchraně lidských životů. Komise v ujednání opětovně vyjadřuje svou stálou podporu ukrajinskému zdravotnictví a všem, kteří museli ze země uprchnout. S pomocí systému EU pro vzdušnou záchrannou evakuaci MEDEVAC již bylo z Ukrajiny evakuováno více než 2 250 pacientů, jimž se poté dostalo lékařské péče v zemích EU a EHP.

Dnešní ujednání obsahuje šest oblastí spolupráce: duševní zdraví, přístup ke zdravotní péči a zajišťování potřeb uprchlíků v oblasti zdraví, návrat pacientů na Ukrajinu a posilování systému rehabilitační péče, zkvalitňování činností prováděných Ukrajinou v oblasti vzácných onemocnění a pokračující financování prostřednictvím programu EU pro zdraví (EU4Health).

Do budoucna se činnosti zaměří na naléhavé i dlouhodobé priority v oblasti zdraví, jako je odolnost vůči přeshraničním zdravotním hrozbám, Evropský plán boje proti rakovině, Farmaceutická strategie pro Evropu a digitální zdravotnictví.

Souvislosti

Ke 30. dubnu 2023 bylo ve vnitrostátních vzdělávacích systémech členských států EU a čtyřech nečlenských zemích přidružených k EU v rámci Schengenské dohody registrováno téměř 780 000 ukrajinských státních příslušníků. Komise vnitrostátní vzdělávací systémy i nadále podporuje v jejich úsilí při přijímaní nových žáků, mimo jiné prostřednictvím Skupiny EU pro solidaritu v oblasti vzdělávání pro Ukrajinu, v níž si orgány členských států vyměňují osvědčené postupy a koordinují činnosti na úrovni EU.

Komise již na začátku války umožnila uplatňovat na podporu mládeže, studentů a zaměstnanců z Ukrajiny v rámci programu Erasmus+ maximální flexibilitu, včetně neomezeného a bezplatného přístupu k platformě online jazykové podpory programu Erasmus+. Dále bylo možné změnit zaměření již probíhajících projektů tak, aby podporovaly Ukrajinu, a žadatelé o nové granty byli vyzváni, aby do projektů zahrnuli činnosti související s integrací ukrajinských uprchlíků, prosazováním evropských hodnot nebo bojem proti dezinformacím a falešným zprávám. Účastníkům z Ukrajiny byly výjimečně nabídnuty příležitosti k mobilitě v oblasti vzdělávání a odborné přípravy, jak tomu již bylo v případě činností v oblasti mládeže.

Dne 9. března 2023 Komise přijala roční pracovní program Erasmus+ na rok 2023, jehož zvýšený roční rozpočet byl navýšen o 100 milionů eur, aby bylo možné podpořit integraci osob prchajících z Ukrajiny do jejich nového vzdělávacího prostředí a zajistit pomoc organizacím, studentům a pracovníkům na Ukrajině. Převážná část tohoto dodatečného rozpočtu bude vyčleněna na aktivity partnerství pro spolupráci, jež budou nejvhodnější při podpoře ukrajinských studentů a pracovníků, kteří jsou vysídleni a v současné době pobývají v jiných evropských zemích.

Co se týče oblasti zdraví, evakuovaly od začátku ruské válečné agrese proti Ukrajině již Komise a členské státy EU/EHP v duchu evropské solidarity více než 2 250 vážně nemocných pacientů, kterým byla poskytnuta lékařská péče v 21 zemích EU/EHP.

Prostřednictvím svého nástroje zahraniční politiky Komise finančně podporuje (částkou zhruba 5 milionů eur) Světovou zdravotnickou organizaci při vytváření systému pro návrat ukrajinských pacientů, z nichž mnozí prodělali psychické trauma, zpět na Ukrajinu, jakmile ukončí léčbu v zemi EU/EHP. To zahrnuje činnosti, jimiž se má zajistit, aby byli pacienti bez problémů přijati zpět do ukrajinského systému zdravotní a sociální péče a mohli pokračovat v následné léčbě, např. v rehabilitaci.

V dubnu 2022 byla v rámci platformy EU pro politiku v oblasti zdraví zřízena síť za účelem podpory a koordinace činností zainteresovaných stran v EU, jež se zabývají podporou pacientů a zdravotníků vysídlených z Ukrajiny.

Dne 15. července 2022 Ukrajina podepsala asociační dohodu o přistoupení k programu EU pro zdraví (EU4Health), jež byla poté antedatována ke dni 1. lednu 2022. Díky tomu získala Ukrajina přístup k finančním prostředkům z daného programu za stejných podmínek jako ostatní členské státy EU či ostatní přidružené země (Norsko, Island a Moldavská republika).

V pracovním programu EU pro zdraví na rok 2022 je vyčleněno 28,4 milionu eur na zlepšování duševního zdraví a poskytování psychosociální podpory vysídleným ukrajinským občanům v rámci opatření koordinovaného Mezinárodní federací společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce společně s národními společnostmi Červeného kříže ve 22 členských státech EU, v Norsku a na Ukrajině.

V pracovním programu na rok 2023 je k dispozici 10,66 milionu eur na optimalizaci přístupu ke zdravotní péči a na zlepšování duševního zdraví.

Další informace

Úvodní stránka | Evropský prostor vzdělávání

Úvod | Erasmus+

| ESEP

eTwinning | ESEP

Vítejte na stránkách Eurydice | Eurydice

Ukrajina: Komise pomáhá odborně kvalifikovaným uprchlíkům získat práci v EU

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688