senat.cz (Senát PČR)
Ze světa  |  15.06.2023 14:25:04

Využití elektřiny z obnovitelných zdrojů bylo hlavním tématem posledního dne návštěvy předsedy Senátu v Rakousku

Využití elektřiny z obnovitelných zdrojů bylo hlavním tématem posledního dne návštěvy předsedy Senátu v Rakousku (15.06.2023)

15. června 2023, Burgenland/Hradsko. Ve Spolkové zemi Burgenland/Hradsko dnes zakončil předseda Senátu Miloš Vystrčil zahraniční cestu v Rakousku. Na pozvání předsedy Spolkové rady Rakouska Güntera Kovacse navštívil společně se senátory Lumírem Kantorem, Janem Grulichem a Martinem Krskem národní park u města Illmitz a větrný park. Hlavním tématem dnešního setkání bylo získávání elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Miloš Vystrčil na návštěvě větrného parku

Miloš Vystrčil na návštěvě větrného parku

Předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil si se senátory prohlédli větrný park ve městě Weiden am Neusiedlersee. Zajímali se hlavně o výrobu a distribuci elektřiny z obnovitelných zdrojů, spotřebu a ceny energií v Rakousku nebo o komunitní energetiku. „Pokud chce i Česká republika jít cestou získávání elektrické energie z obnovitelných zdrojů, ať je to fotovoltaika nebo větrné elektrárny, tak právě vzor z Burgenlandu pro nás může být inspirativní. Rakousko má zvládnutou i legislativu a my jsme v tomto směru trošku pozadu. A když je člověk pozadu, je lepší, když se učí od někoho, kde už to umí, než aby to sám vymýšlel,“ řekl k návštěvě větrného parku předseda Senátu Miloš Vystrčil. V Burgenladu je přes 400 větrných elektráren.

Ještě předtím senátní delegace navštívila Centrum národního parku ve městě Illmitz. Kromě předsedy Spolkové rady Güntera Kovacse se setkání zúčastnila taky předsedkyně Zemského sněmu Spolkové země Burgenland/Hradsko Verena Dunst a starosta Illmitzu Maxmilian Köllner. Ředitel Národního parku Neziderské jezero – Seewinkel Johannes Ehrenfelder pak představil, jak park funguje z hlediska ochrany přírody i z hlediska spolupráce místních samospráv s vedením národního parku.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil navštívil Rakousko ve dnech 13. – 15. června. Ve středu strávil celý den ve Vídni, kde ho čekalo několik politických jednání, mj. s předsedy obou komor Parlamentu, i setkání s krajany. V Českém centru ve Vídni vpodvečer zároveň proběhla debata na téma „Česko a Rakousko: Společná minulost, různá současnost?“, diskuse se kromě Vystrčila zúčastnil také bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a Anna Pospěch Durnová z Vídeňské univerzity. Tiskovou zprávu ze včerejšího programu najdete zde.

Andrea Kubová, 15.06.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688