Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Osobní finance  |  12.06.2023 14:07:08

Vysoká inflace vzdaluje mladým Čechům jejich sny a potřeby. Ačkoliv hospodaří zodpovědně, bojí se, že nebudou mít ani na nájem, ani cestování

· Mladí Češi a Slováci se obávají, že nedokáží našetřit na vlastní bydlení

· Bojí se, že nebudou mít ani na zaplacení nájemného

· Nemají finanční rezervu. Nedokáží ušetřit. 4 z 10 mají stranou maximálně jeden měsíční příjem

· Naše cestovatelské sny jsou ohrožené, vyjádřili se v průzkumu mladí Češi a Slováci

Mladí dospělí do 26 let nejčastěji sní o vlastním bydlení, rodině a možnosti cestovat. Tyto sny jim ale kazí dvouciferná inflace, která přetrvává již několik měsíců. Ačkoliv se podle průzkumu UniCredit Bank chovají mladí Češi a Slováci v otázce financí zodpovědně, okolo poloviny z nich se bojí, že nebudou mít ani na nájem, ani na cestování.

Pro mnohé to může být překvapujícím faktem, ale z posledního průzkumu UniCredit Bank vyplynulo, že mladí dospělí nakládají se svými penězi velmi rozumně. Podrobný průzkum se zaměřoval na finanční situaci Čechů a Slováků ve věku od 18 do 26 let, kteří se průměrně pohybovali v příjmové kategorii do 17 000 v ČR a 700 EUR v SR. Tito lidé nejčastěji neměli ještě vlastní bydlení a bydleli u rodičů.

Mladí se bojí budoucnosti

Pro mladé lidi, kteří často ještě nemají děti, je největším štěstím vztah s partnerem, pocit, že jejich život má smysl a dobré zdraví. Kromě toho touží stejně jako předchozí generace bydlet ve vlastním, mít rodinu a být schopný/á ji uživit a moci cestovat.

Třetina mladých Čechů už myslí na spoření na důchod a pětina Čechů usiluje o to, aby svým rodičům jednou mohli vrátit jejich celoživotní péči a zajistit jim důstojné stáří.


S těmito tužbami se zároveň pojí jejich největší obavy – ti, kteří si odkládají stranou, nebo už úspory mají, se bojí, že o ně přijdou. Druhou největší obavou jsou vyhlídky na vlastní bydlení, respektive to, že si na něj nikdy nenašetří. Důvodem jsou dlouhodobě vysoké ceny nemovitostí a roli můžou hrát i aktuální vysoké sazby hypotečních úvěrů. Víceméně stejné procento Čechů (49 %) a Slováků (51 %) navíc trápí, že nebudou mít dost peněz ani na nájemné.

Češi jsou racionální, nemyslí ale na nečekané situace

Přestože stejně jako všichni ostatní omezují nyní v době inflace své výdaje na nezbytné a nedělají si nové dluhy, mladí nevytvářejí finanční polštáře.

Vytváření finančního polštáře je důležité, i když se to mladým nemusí zdát. I z malých částek se dá šetřit, třeba pomocí investic. Lze si také odkládat zbylé mince z nákupu nebo častěji využívat slev, a z toho vytvořit malou rezervu. Pomoci vám může náš slevový program U-šetřete, který nabízíme k běžnému účtu,“ dodává Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank.

4 z 10 dotazovaných nemají odloženo více než jeden měsíční příjem. Mnohdy dokáží ušetřit z příjmů drobné částky, ale zdá se, že to není dost na vytvoření velkých rezerv, jak často bankovní i finanční poradci doporučují.

Cestování může přijít draho

Cestování a mládí jde ruku v ruce, obzvlášť, když se pojí vysokoškolským studiem, během něhož řada studentů odjíždí na semestr či dva na studijní pobyt do zahraničí. Životní úroveň v některých zemích je vyšší a proto dražší, tudíž se studijní pobyty mnohdy prodraží. Je navíc potřeba myslet také na cestovní pojištění, které sice nepřijde draho, ale je důležité ho mít. Více než polovina mladých Čechů i Slováků se tak obává, že si nebudou moci splnit své cestovatelské sny – to se týká i cestování mimo studium.

Mladí dospělí si uvědomují přínos finanční gramotnosti, i proto, aby dokázali své sny realizovat. Důležité je podle nich vědět, jak investovat, jak rozvrhnout výdaje i úspory a jak funguje podnikání na vlastní pěst. I když své sny vidí mladí často skepticky, nejsou nedosažitelné. Stačí vytrvat, a se správnou finanční strategií se dá časem cíl splnit.

O průzkumu

Podrobného průzkumu na téma finanční situace mladých se zúčastnilo 500 respondentů v Česku a na Slovensku. UniCredit Bank v březnu 2023 oslovila prostřednictvím online dotazování dospělé ve věku od 18 do 26 let. Průzkum realizovala výzkumná agentura IPSOS.





K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688