Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  06.06.2023 14:58:49

Kraj podruhé vyhlásí výběrové řízení na rekonstrukci vily Gymnázia J. K. Tyla

6. 6. 2023

Královéhradecký kraj letos umožní navýšení počtu přijímaných žáků do prvních ročníků maturitních oborů na 19 krajských středních školách. Maximálně tak školy můžou přijmout na základě radou schválené výjimky až 33 žáků do jedné třídy. Kraj k této možnosti přistoupil z důvodu vysokého převisu na některých oborech ve středním školství.

Kraj podruhé vyhlásí výběrové řízení na rekonstrukci vily Gymnázia J. K. Tyla

Stát plánuje navýšit nejvyšší počty žáků ve třídách pro příští rok. My jsme k navýšení přistoupili už letos a ve vybraných školách umožníme mít až 33 žáků v jedné třídě. Díky tomu jsme zvětšili kapacitu na 19 žádaných středních školách o 85 míst. Jedná se především o gymnázia, střední školy s ekonomickým zaměřením či zdravotnické školy. Mezi obory, kde jsme letos navýšili kapacitu tříd, jsou ale třeba také obory jako stavebnictví nebo informační technologie,“ informoval hejtman Martin Červíček.

V Královéhradeckém kraji v tomto školním roce ze základních na střední školy odchází 5 601 žáků, což je zhruba o 600 více než minulý rok. Kapacita na středních školách v regionu byla 8 778 volných míst – z tohoto 4 223 jsou maturitní obory, 3 194 obory s výučním listem a 713 míst tvoří čtyřletá gymnázia (dalších 632 víceletá gymnázia).

Kraj tak již letos zareagoval na vysoký převis u některých oborů středních škol. V příštím roce hodlá tento krok zopakovat.

„Kromě navyšování na maximální limit v některých školách se v příštím roce budeme chtít věnovat především tomu, zda máme dostatek míst pro obory s maturitou. Budeme požadovat akceschopnost po ministerstvu školství v souvislosti se změnami oborů a jejich zaměření. Určitě je potřeba se věnovat i oblasti hygienických norem a limitu ve třídách s ohledem na schopnost efektivně vyučovat. Je nezbytné, abychom s ministerstvem školství jednali o strategii o předpokládaném rozsahu všeobecného vzdělávání, abychom se tomu mohli do budoucna přizpůsobovat, přestože například míst na gymnáziích máme prozatím dostatek,“ doplnil hejtman.

Vedle toho se kraj bude zasazovat o efektivnější přijímací řízení, systém papírových přihlášek je v mnoha ohledech nevyhovující.

„Přestože v našem kraji máme pro absolventy základních škol dostatek míst, snažíme se vytvářet tlak na ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, abychom v maximální míře odbourali stres a nejistotu na straně dětí i rodičů, který bohužel stávající formu přijímacího řízení provází. Problém totiž není s množstvím žáků a kapacitami škol, ale s tím, že každý žák podává dvě přihlášky. To v kombinaci s papírovými zápisovými lístky zbytečně prodlužuje celý proces přijímání o několik týdnů a způsobuje i obrovskou administrativní zátěž. Věřím, že se již od příštího roku podaří přejít na digitalizovaný formát přijímání. Zjednodušeně se jedná o systém, kam žáci a rodiče zadají přihlášky včetně priorit škol, na nichž by chtěli studovat. Systém pak podle výsledku přijímacích zkoušek oznámí uchazečům, na kterou školu byli přijati,“ uvedl náměstek hejtmana pro školství Arnošt Štěpánek.

Podle náměstka kraj s ministerstvem jedná o změně termínu jednotné přijímací zkoušky, kdy by se zkouška konala před podáním přihlášek, což by umožňovalo uchazečům zohlednit výsledek a lépe rozložit své přihlášky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688