muni.cz (Masarykova univerzita)
Školství  |  01.06.2023 15:44:58

ČR je velmocí průkazů ISIC. Slouží i jako identifikační průkaz studenta

ČR je velmocí průkazů ISIC. Slouží i jako identifikační průkaz studenta

Slevy v knihkupectvích a fastfoodech, přístup do učeben a doložení statutu studenta. To a mnohem víc spojuje zelená karta ISIC. Na Masarykově univerzitě ji aktivně používá téměř 28 tisíc studentů.

Repro foto

Na Masarykově univerzitě aktuálně vlastní a aktivně používá ISIC 27 888 studentů. V počtu vydaných ISIC karet drží Česká republika ze 140 partnerských zemí první příčku. Na rozdíl od mnoha jiných zemí slouží v ČR karta i jako identifikační průkaz studenta.

Dnešní studenti průkazy používají každý den jako průkaz v dopravě, ke vstupu do školy přes čipové identifikační systémy nebo při objednávání obědů v menze. Proto mají školy o ISIC pro své žáky a studenty takový zájem. Až potom následují samozřejmě i zmíněné slevy na ISIC u stovek našich partnerů nebo využití průkazů při cestování do zahraničí, uvedl ředitel společnosti GTS Alive, Radek Schich.

Doba užívání výhod jednotlivými studenty se liší. Někteří měli kartu už na střední škole a používají ji nadále i na univerzitě, jiní se o ní dozvěděli až s nástupem na vysokou školu.

K dlouhodobějším uživatelům patří i student mediálních studií a žurnalistiky Matěj Janoušek, který si průkaz objednal v prvním ročníku čtyřletého gymnázia. Využívá hlavně slev na cestování vlakem a autobusem, ale nepohrdne ani zlevněným menu ze stánku rychlého občerstvení. Podle jeho odhadů díky ISIC ušetří na slevách až tisíc korun měsíčně. Jako velké plus vnímám funkci elektronického klíče, kterým si na univerzitě otevřu dveře do většiny učeben. Kdybych měl nosit na odemykání další kartu, nejspíš bych ji brzo ztratil, objasnil Matěj Janoušek. Vzhledem k tomu, že ISIC využívá v jediný den na více činností, opatruje ho jako oko v hlavě. Mile ho potěšilo, že v roce 2019 měl přes ISIC zadarmo Majáles. Jako partnery by pak ocenil třeba letecké společnosti.

Pocházím z vesnice a tam jsem ISIC k ničemu nepotřebovala, takže možnosti, které nabízí, objevuji až v prvním ročníku na Masarykově univerzitě. Za poměrně krátkou dobu jsem si na jeho používání hodně zvykla, hlavně ho využívám v dopravě. Jako každému mi taky dobře slouží k odemykání dveří, při nákupu učebnic za zvýhodněnou cenu a taky při tisku ve školní knihovně. Velikým překvapením pro mě byly automaty na vodu na ekonomicko-správní fakultě, kde si můžu po přiložení průkazu naplnit láhev kdykoli během dne, ocenila další výhody studentka veřejné ekonomiky a správy Ema Sedláková.

Kromě stravovacích řetězců a dopravních společností patří mezi partnery společnosti ISIC i zástupci z oblasti kultury a sportu. Studenti mohou navštívit různá sportoviště od lezecké stěny přes plavecký bazén až po fitness centrum. Zvýhodněné vstupné je čeká také při návštěvě kin nebo divadel. Využít slevy lze i v Univerzitním kině Scala.

Ne všichni ale průkazku ISIC chtějí. Pro studenta Lukáše Rýznara je škála partnerů nedostačující a ocenil by například slevy na benzín, protože každý den jezdí do školy několik kilometrů autem. Zároveň by se mu líbilo, kdyby karta v digitální podobě fungovala nejen jako obrázek, ale rovněž jako čip k odemykání dveří podobně jako u bezkontaktního placení kreditní kartou.

Společnost GTS Alive, která spravuje průkazy v České republice, plánuje do budoucna pokračovat v digitalizaci a dalším zlepšování mobilní aplikace pro držitele průkazů. Digitální varianta průkazů ISIC v mobilních telefonech bude postupně hrát stále důležitější úlohu oproti průkazům v podobě plastových karet.

Výdej průkazů v České republice probíhá převážně prostřednictvím vysokých, středních i základních škol. Průkaz ISIC tak slouží nejen jeho držitelům, ale i samotným školám, které jej využívají jako vlastní školní ID. Průkazy je možné objednávat přímo z vybraných školních informačních systémů na MU lze aktuálně pořídit revalidační známku za 250 , cena ISIC karty se zvýšila z původních 380 na 450 .

Autor článku je studentem Fakulty sociálních studií MU.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688