mzp.cz (MŽP)
Dotace  |  20.07.2023 00:00:00, aktualizováno 28.07.2023 11:15:58

Oprav dům po babičce - časté dotazy, otázky a odpovědi. Co je program Oprav dům po babičce? Jaký je rozdíl oproti standardní Nové zelené úsporám?

Co je program Oprav dům po babičce?

Nový dotační program Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí ČR vyhlašovaný v rámci programu Nová zelená úsporám. Domácnosti budou moci získat až 1 milion korun na komplexní zateplení rodinného domu nebo rekreačního domu (bez podmínky trvalého bydliště 24 měsíců před podáním žádosti), nebo na stavbu nového rodinného domu umístěného na místě původního, žadatelem odstraněného rodinného domu. Výhodou bude, že celou dotaci obdrží ze 100 % předem. Zároveň k dotaci budou moci využít zvýhodněný úvěr od stavební spořitelny, který pokryje rozdíl mezi způsobilými výdaji a vyplacenou dotací, a to bez nutnosti zástavy nemovitosti.

Jaký je rozdíl oproti standardní Nové zelené úsporám?

Hlavní rozdíl je v tom, že celou částku dotace obdržíte předem. Ve standardním programu NZÚ je dotace proplácena zpětně. Další výhodou je tzv. rodinný bonus ve výši 50 tisíc korun na každé nezletilé dítě žadatele. Na pokrytí rozdílu mezi dotací a zbytkem způsobilých výdajů máte možnost požádat u vybraných stavebních spořitelen o zvýhodněný úvěr, a to bez nutnosti zástavy nemovitosti. Naší snahou je motivovat domácnosti k realizaci kvalitního zateplení a současně přispět k využití stávajících neúsporných budov namísto rozšiřování další výstavby do volné krajiny.

Dostanu dotaci z programu Oprav dům po babičce kromě zateplení i na fotovoltaiku nebo výměnu kotle?

Ano. Zateplení můžete v jedné žádosti zkombinovat i s dalšími úspornými opatřeními vč. fotovoltaiky, výměny zdroje, využití dešťové vody a pod. Na každé opatření pak čerpáte dotaci ve výši limitů podpory, tedy např. FVE až 200 tisíc Kč, tepelné čerpadlo až 140 tisíc atd. a navíc získáte kombinační bonus. Samostatně bez zateplení můžete žádat o podporu v klasické NZÚ, dotace je ve stejné výši a je pak vyplácena ex post (zpětně).

Míra dotace zůstane stejná jako ve standardní Nové zelené úsporám?

Ano. Míra podpory bude stejně jako ve standardní NZÚ 50 procent způsobilých výdajů na projekt. Nicméně k tomu navíc připočteme rodinný bonus a další zvýhodnění (na region, za kombinaci opatření), výsledná míra podpory může být tedy ještě vyšší. Výše dotace na komplexní zateplení může dosáhnout v tomto programu až 1 milion korun oproti standardní NZÚ, kde je hranice 950 tis. korun. Zásadní výhodou ale je, že v tomto programu dostanete celou částku dotace předem a na rozdíl mezi dotací a způsobilými výdaji lze čerpat zvýhodněný úvěr.

Za jakých podmínek bude možné čerpat výhodný úvěr od stavebních spořitelen?

Příjemci dotace budou mít možnost získat zvýhodněný úvěr od stavebních spořitelen na pokrytí rozdílu mezi způsobilými náklady a vyplacenou dotací. Výhodou bude nižší úroková sazba, která se bude pohybovat mezi 3 % až 4 %, záležet bude na nastavení jednotlivých spořitelen. Oproti hypotéce půjde o nezajištěný úvěr bez zástavy, proces poskytnutí úvěru bude jednodušší a méně nákladný. Fixace úrokové sazby bude po celou dobu splatnosti. Oproti spotřebitelskému úvěru půjde navíc o významně nižší splátky díky delší době splatnosti.

Budu muset dům zdědit, nebo může být koupený?

Na způsobu nabytí nemovitosti nezáleží. Dům můžete koupit, zdědit nebo získat v rodině apod.

Proč se program jmenuje Oprav dům po babičce?

Názvem programu chceme dát jasně najevo, že se díky dotaci vyplatí renovovat neúsporný dům. V obcích i městech je mnoho prázdných domů, a to je škoda. Není třeba stále zastavovat úrodnou půdu novými stavbami a rozšiřovat tak další inženýrské sítě obcí či měst, když v centru stojí neobydlené domy.

Co když v domě bude mít babička břemeno dožití?

Toto není žádným limitem. Žadatel musí být vlastníkem domu a nezáleží, kdo s ním v domácnosti žije. Podstatné je, aby měl v nemovitosti v době doložení provedených energetických úprav trvalé bydliště.

Kdo o podporu může žádat?

Fyzická osoba, která je vlastníkem nemovitosti a je ekonomicky aktivní, tj. zaměstnanci, zaměstnavatelé, osoby samostatně výdělečně činné, pracující důchodci, pracující studenti a učni, rodiče na mateřské dovolené. Žadatel podává žádost jako fyzická osoba nepodnikající, to znamená, že v případě osob samostatně výdělečně činných není možné podat žádost tzv. na IČO.

Přijdu o dotaci, pokud budu muset dům prodat v době udržitelnosti?

Obecně platí, že pokud žadatel poruší některou z podmínek programu, hrozí, že dotaci či její část bude muset vrátit. V případě nesplnění podmínky 10 let trvalého bydliště v nemovitosti bude vždy záviset na konkrétních okolnostech případu. Vrácení celé dotace očekáváme zcela výjimečně v případech, kdy zjistíme účelové obcházení podmínek ze strany žadatele, což by mohl být právě prodej nemovitosti.


 

Co když jsem si již požádal o dotaci přes klasickou NZÚ, ale tento nový program je pro mě výhodnější?

V takovém případě lze od žádosti o dotaci odstoupit a využít nového programu Oprav dům po babičce.

Kdy bude program Oprav dům po babičce spuštěn?

Elektronický příjem žádostí o dotace bude spuštěn v září tohoto roku. Zvýhodněný úvěr nabídnou stavební spořitelny v průběhu roku 2024.

Je problém, když v části nemovitosti podnikám?

Pokud podnikáte na maximálně 20 procentech plochy nemovitosti (jako v NZÚ Light), pak to problém není, dotaci totiž můžete získat v případě, pokud plocha využívaná k ekonomické činnosti, popř. pronájmu, nepřesáhne 20 % celkové plochy domu. V programu Oprav dům po babičce ale musíte požádat o dotaci jako fyzická osoba nepodnikající.

Mohu program využít na vícero nemovitostí?

Ne, požádat o podporu v programu můžete na nemovitost, kde máte trvalé bydliště, a to jednou za celou dobu trvání programu.

Co když už jsem dům zateplil, ale nyní bych rád čerpal dotaci?

V případě splnění podmínek můžete čerpat dotaci zpětně, a to na úsporná opatření, která jste provedl po 1. lednu 2021.

Součástí podpory je i bonus za dítě. Jak to bude fungovat?

Tzv. rodinný bonus bude poskytován k žádostem v případech, kdy žadatel prokáže, že má ve své výchově nezaopatřené dítě, a to dítě vlastní, osvojené a v dlouhodobé pěstounské péči. Výše bonusu je stanovena na 50 000 (případně 25 000 v případě střídavé nebo společné péče) za každé dítě ve výchově žadatele v okamžiku podání žádosti o podporu. Příspěvek na narozené dítě dostane žadatel při podání žádosti od dotaci. Pokud se mu do roku 2030 narodí další dítě a zároveň bude čerpat zvýhodněný úvěr, tak bude moci u SFŽP ČR požádat o bonus na další dítě.

Musí být žadatel trvalé bydliště i v rekreačním objektu, aby mohl čerpat dotaci?

Ano, tato podmínka platí jak pro rodinné domy, tak i pro rekreační objekty, nicméně postačí, že žadatel si přehlásí trvalý pobyt do nemovitosti po dokončení renovace v době doložení realizace projektu. Počítáme tak s tím, že původní stavba před rekonstrukcí není ve stavu vhodném pro bydlení

Lze Oprav dům po babičce kombinovat se standardní Novou zelenou úsporám?

Programy lze kombinovat, ale vždy platí pravidlo, že nelze čerpat dotaci na stejná opatření. Pokud se někdo rozhodne stávající žádost ve standardní NZÚ zrušit a podat ji v září v rámci podprogramu Oprav dům po babičce, tak mu to bude umožněno. 

Je možné žádat o dotaci v Oprav dům po babičce, pokud v minulosti již byla některá z opatření podpořena z klasické Nové zelené úsporám?

Ano, je to možné. Platí však, že nelze žádat dotaci na již podpořená opatření. Prakticky to znamená, že žádat může ten, kdo v minulosti získal dotaci z Nové zelené úsporám například na tepelné čerpadlo nebo třeba na fotovoltaiku, ale nečerpal dotaci  na zateplení. Z programu Oprav dům po babičce si pak může zažádat o podporu optimálního zateplení a k němu přidat další opatření, která v minulosti nerealizoval. Je však třeba, aby byly splněny podmínky pro minimální úsporu energie oproti výchozímu stavu vč. všech ostatních podmínek.

31.08. 14:15  Faktury (Alena)
28.08. 22:33  Oprav dúm po babicce (deprese)
28.08. 21:28  Oprav dům po babičce (Nikol)
05.08. 16:30  Oprav dúm po babicce (Mach)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688