mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  25.05.2023 16:44:00

Alžírsko zvyšuje podporu vědě i startupům. Místní startupová scéna se postupně rozrůstá a některá řešení slaví úspěch.

Alžírsko zvyšuje podporu vědě i startupům

25.05.2023 / 16:33 | Aktualizováno: 25.05.2023 / 16:44


Alžírsko se může pochlubit desítkami univerzit a vědeckých institucí. Místní startupová scéna se postupně rozrůstá a některá řešení slaví úspěch. Možnosti zahraniční spolupráce se týkají především výzkumných projektů a zajištění technického vybavení výzkumných pracovišť.

V roce 2023 alžírská vláda představila novou strategii pro vědecký výzkum založenou na třech hlavních osách, a to zvládnutí špičkových technologií a jejich rozšíření v průmyslu, podporu řešení aktuálních problémů pomocí výzkumu a podporu inovací s cílem modernizovat alžírský průmysl. Alžírsko může stavět na již vybudovaných kapacitách v této oblasti, mezi které patří 50 univerzit napříč celou zemí včetně Sahary, desítkami dalších vysokých škol a vědeckých pracovišť. Alžírsko se navíc od roku 2020 zařadilo mezi země s institucí na úrovni ministerstva, která prosazuje a chrání zájmy mikropodniků a znalostní ekonomiky.

V roce 2022 byl na univerzitě v městě Tipasa otevřen první „Startup Komplex“, realizaci dalších podobných projektů plánují i další alžírské univerzity. Spojí se tak vědecký výzkum, inovace, ekonomický rozvoj a vytváření pracovních míst. Další cílem je propojení mladých vědců a podnikatelů, vzbuzení zájmů studentů o podnikání. V souvislosti s těmito snahami byla koncem října 2022 pod Ministerstvo pro znalostní ekonomku zařazena Agentura na podporu a rozvoj podnikání a Agentura pro poskytování mikropůjček.

Alžírské startupy hledají možnosti zahraničních investic, fúze a chtějí nabízet přeshraničně své služby. Dnes již bývalý alžírský startup Yassir, obdoba celosvětově známé služby Uber, se rozrůstá a vstupuje mimo severoafrické země i na kanadský trh. Valná většina alžírských startupů jsou však často elektronické obchody, půjčovny kol či aut, nebo nepříliš nápadité mobilní aplikace, které nezískaly popularitu.

Podpora alžírské vlády domácím vědeckým institucím a aplikovanému výzkumu jsou příležitostí i pro zahraniční partnery, včetně českých, z řad výzkumných institucí a firem navázat spolupráci s alžírskými univerzitami a výzkumnými centry, místními inovativními firmami a případně i dodat technické vybavení.

Spolupráce v oblasti vědy a inovací mezi ČR a Alžírskem se postupně rozvíjí. Spolupráce v tomto sektoru byla diskutována během oficiálních návštěv ministra průmyslu a obchodu J. Síkely v Alžírsku v listopadu 2022 (a k této příležitosti zorganizovanému business fóra za účasti českých firem z oblasti IT a inovací) a alžírského ministra pro znalostní ekonomiku, sturtupy a mikropodniky Y. Oualida v ČR v květnu 2023. Během této návštěvy alžírský ministr Y. Oualid jednal s ministryní pro vědu, výzkum a inovace H. Langšádlovou a ministrem J. Síkelou k možnostem spolupráce v oblasti vědy a inovací a došlo také k navázání kontaktů s dalšími českými firmami z oboru.

Pavel Zástěra, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Alžíru


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688