Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  25.05.2023 06:16:10

Německo táhne investiční aktivita, USA spotřeba domácností (Ranní zpráva z finančního trhu)

Zpřesněná data německého HDP za Q1 23 ukážou, že recese se nekoná. Z hlediska struktury nepřekvapivě klesá spotřeba domácností. Naopak na druhé straně Atlantiku pomáhá americkému HDP.

Americké ukazatele průmyslové aktivity opět slabší

Německo bylo v Q1 23 na hraně recese, podle nás do ní nespadlo. Dosavadní odhad ukazoval na 0,0 % mezičtvrtletně, zítřejší zpřesněné číslo může podle nás být vylepšeno na +0,1 % q/q. Publikována bude též struktura. Z té by měl být patrný opětovný propad spotřeby domácností (čekáme hlubokých -1,0 % q/q), samozřejmě primárně kvůli vyšší inflaci, a tedy slabší kupní síle německých domácností. Naopak překvapivě silné by měly být investice, a to zejména v oblasti strojního vybavení a stavebnictví. Americký HDP za Q1 23 by měl být potvrzen na anualizovaných 1,1 % q/q. Pozornost analytiků bude soustředěna na zveřejnění ziskových marží, které byly koncem roku 2022 vysoké. Předpokládáme, že o něco klesnou, a to ve prospěch nákladů na práci. Zároveň se dnes dozvíme indexy ekonomické, respektive průmyslové aktivity z Chicaga a Kansas City. Ve světle zhoršující se nálady průmyslníků se trh obává dalšího zhoršení i v těchto ukazatelích. A mírné snižování stále vysokého napětí na americkém trhu práce již pár týdnů naznačují statistiky o počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. A nejinak by tomu mělo být i dnes.

Německé i americké HDP za Q1 23 je již ale minulost, trhy budou tedy spíše s obavami sledovat zhoršování vpředhledících indikátorů. Rizikově averznější prostředí pak spíše nahrává americkému dolaru a nesvědčí ani středoevropským měnám. Zásadnější dopad zveřejnění těchto statistik ale nepředpokládáme.

Předstihové indikátory se zhoršují

Včerejšek přinesl další vpředhledící indikátory naznačující slábnoucí očekávání. Týká se to především průmyslového sektoru, jak ukázala již dříve zveřejněná předběžná PMI za květen u velkých evropských zemí. Obdobně včera vyzněl německý Ifo index, a to právě ve složce očekávání. Hodnocení současné situace nezklamalo. Po zlepšení nálady, které jsme u českých domácností pozorovali v prvních měsících letošního roku přinesl květnový konjukturální průzkum jeho pokles. I české domácnosti hodnotí příznivě současnou situaci, kterou vnímají lépe než před rokem, obávají se ale nadcházejících 12 měsíců. A nejenom v Evropě patrné zhoršování sentimentu v průmyslu srazilo i tuzemskou podnikatelskou náladu. I když třeba ve službách se hodnocení zlepšilo. Podobněji jsme tuzemský konjunkturální průzkum komentovali zde https://bit.ly/45qQ9t3.

Globální i lokální devizové trhy včera žádný jednoznačný trend nevykazovaly. Euro vůči dolaru sice dočasně spadlo, nakonec ale z mezidenního pohledu žádnou větší změnu nezaznamenalo. Koruna vůči euru posílila zhruba o pět haléřů k 23,65 CZK/EUR, výrazněji zhodnotil maďarský forint, naopak polský zlotý mírně ztratil.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688