mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  25.05.2023 06:42:00

Strojírenství je v Kazachstánu vzrůstající prioritou

Strojírenství je v Kazachstánu vzrůstající prioritou

25.05.2023 / 06:20 | Aktualizováno: 25.05.2023 / 06:42

V roce 2022 dosáhl objem výroby v kazachstánském strojírenství hodnoty 3,1 bil. Tenge (6,73 mld. USD). Tato oblast hraje v kazachstánském průmyslu svoji významnou roli, a proto je ze strany kazachstánské vlády značně podporována, jedná se o jednu z jejích priorit. Řada českých exportérů již dlouhodobě své výrobky do Kazachstánu vyváží. S ohledem na současnou politiku země, zaměřenou na industrializaci Kazachstánu, diverzifikaci ekonomiky a snížení závislosti na dovozu je tato oblast pro české podnikatele i nadále velmi zajímavá. Příležitosti se naskýtají nejen pro stávající, již etablované subjekty, ale i pro ty, kteří nejsou dosud na kazachstánském trhu zastoupeni a rádi by na tento, z pohledu českých exportérů velice atraktivní trh, vstoupili.

Oblast strojírenství byla identifikována ze strany kazašské vlády jako prioritní. Díky státní podpoře financování, ale ve značné míře i díky přispění soukromých investorů, dochází v posledních letech k značnému růstu objemu kazachstánské strojírenské produkce. V roce 2022 dosáhl objem výroby ve strojírenství 2,3 miliardy USD, vzrostl tak o 9,4 %, export průmyslových výrobků pak vzrostl o 53 %. V provozu je 4 340 podniků zabývajících se strojírenskou výrobou, z toho 4 172 malých, 102 středních a 66 velkých. Za účelem naplňování současné politiky státu mohou podniky obdržet i podporu od státu, např. formou zvýhodněného financování.

Za posledních šest let došlo se státní podporou k navýšení strojírenské výroby na trojnásobek původní hodnoty. Nicméně i přes přijatá opatření a pozitivní dynamiku se zatím nepodařilo plně využít potenciál kazachstánského strojírenství, podíl strojírenské výroby pokrývá pouze 30% potřeby domácího trhu v této oblasti, 70% výrobků musí být dováženo.

Nedořešené jsou rovněž problémy se zásobováním průmyslových podniků surovinami, což má negativní vliv na využití jejich výrobních kapacit. I v této oblasti existuje značná závislost na dovozu. Dalším problémem, který je třeba zmínit, je zastaralost jak vybavení, tak i používaných technologií, čímž KZ podniky ztrácejí svoji konkurenceschopnost. Uvádí se, že opotřebení zařízení činí v průměru 60 - 70%. Proto přetrvává vysoká závislost na dovozu. Pro ilustraci, celkový objem dovozu zpracovaného zboží do Kazachstánu v roce 2022 činil 50 miliard dolarů, z čehož 20 miliard, tedy 40 %, tvoří strojírenské výrobky.

Tímto výčet opatření, které je třeba přijmout pro zlepšení konkurence kazachstánského strojírenství, nekončí. Kazachstánské strojírenství je nutné podporovat i prostřednictvím rozvoje výroby strojírenských podniků, vytvářením dostupných finančních nástrojů (úroková sazba činí cca 20%), zaváděním nových technologií, zvyšováním místního obsahu a podporou exportu ze strany státu. Za tímto účelem bude nutné zlepšit institucionální prostředí a zavést další podpůrná opatření, jako je projektové financování, zajištění cenově dostupných surovin, technická regulace nebo školení personálu, které povedou k další stimulaci tohoto průmyslového odvětví.

Z tohoto důvodu převzala kazachstánská vláda aktivní kontrolu nad dalším rozvojem tohoto odvětví. Byl přijet nový zákon o průmyslové politice a vytvořen fond průmyslového rozvoje. Pro vyřešení stávajících problémů a další rozvoj kazašského strojírenského průmyslu je v současné době z pověření hlavy státu zpracováván pětiletý Komplexní plán rozvoje průmyslu, který bude reflektovat všechny klíčové problémy v této oblasti. Mezi jeho hlavní cíle patří vytvoření prostředí pro zvýšení konkurenceschopnosti a podpory kazachstánských výrobců v oblasti strojírenství prostřednictvím zvýšení objemů výroby, přilákáním investic, rozvoje výrobních a exportních příležitostí, rozšíření odbytových trhů pro domácí výrobky a zlepšení systému školení kvalifikovaného personálu. Mezi hlavní směry rozvoje kazachstánského strojírenství patří např. ropný, plynárenský, těžební a hutnický průmysl, ale i z pohledu českých exportérů zajímavý průmysl zemědělský, automobilový, obranný nebo letecký. Při jeho přípravě bude věnována zvláštní pozornost konkrétním návrhům podnikatelské komunity.

Oblast strojírenství je pro Českou republiku tradiční exportní oblastí. České firmy mají v Kazachstánu dobré jméno a své výrobky zde úspěšně nabízí, řada z nich zde realizovala i značné množství projektů v minulosti. Pro české exportéry se tak naskýtá řada možností uplatnění jejich výrobků i technologií na kazachstánském trhu. Potenciál existuje i v oblasti modernizace stávajícího zařízení. Poptávka na trhu je velice široká, od obráběcích center přes vyvrtávačky, pumpy a další strojírenské výrobky. Při získávání nových zakázek je možné, s ohledem na vysoké poplatky nabízené místními bankami, nabízet i produkty exportního financování se státní podporou.

Jak bylo již výše zmíněno, i oblast kazachstánského strojírenství se potýká s nedostatkem vysoce kvalifikovaných odborníků. České školství má v Kazachstánu dobrou pověst, v České republice každoročně studují tisíce mladých Kazachů. Vycházeje z dlouhé tradice a kvalitní úrovně českého školství je možné uspět i v této oblasti.

Vypracovala M. Pěčková, ZÚ Astana

Galerie


Strojírenství je v Kazachstánu vzrůstající prioritou

1
1:1

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688