mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  19.05.2023 06:01:00

Vietnamská vize vědecko-technologického rozvoje. Věda, technologie a inovace vnímány jako podpora národního rozvoje

Vietnamská vize vědecko-technologického rozvoje

19.05.2023 / 05:50 | Aktualizováno: 19.05.2023 / 06:01

Věda, technologie a inovace budou hrát důležitou roli při rozvoji klíčových průmyslových odvětví ve Vietnamu, což přispěje k restrukturalizaci a modernizaci národního hospodářství dle Strategie vědeckotechnického rozvoje a inovací do roku 2030, vydané vietnamskou vládou v roce 2022. Vietnam očekává, že věda, technologie a inovace významně přispějí k budování a rozvoji vietnamských kulturních, sociálních a lidských hodnot, poskytnou vědecký základ pro rozvoj směrnic a politik národního rozvoje a přispějí k indexu lidského rozvoje.

K dosažení těchto cílů bude ve Vietnamu pozornost věnována podpoře vědeckotechnických a inovačních aktivit na celostátní úrovni a vytváření inovativních ekosystémů v průmyslu, zemědělství a službách v návaznosti na domácí i světové hodnotové řetězce a průmyslové klastry. V plánu je systém národních inovačních center, který bude propojen s hi-tech zónami, rezidenčními oblastmi, finančními centry, univerzitami a výzkumnými ústavy. Vizí Strategie je, že do roku 2030 se věda, technologie a inovace pevně rozvinou a stanou motivací pro růst a rozhodujícím způsobem přispějí k rozvoji Vietnamu v zemi s moderním průmyslem a vyššími středními příjmy.

Věda, technologie a inovace vnímány jako podpora národního rozvoje

Již v průběhu nadcházejících dvou let by měla být ve Vietnamu zavedena řada opatření s cílem vylepšit vědecké a technologické organizace a zdokonalit právní základ pro státní řízení vědy, techniky a inovací. Vietnamský ministr pro vědu a technologie Huynh Thanh Dat letos v březnu uvedl, že zdroje budou zaměřeny na zintenzivnění vědeckého a technologického výzkumu, přenos technologií a jejich aplikaci, aby sloužily socioekonomickému rozvoji, bezpečnosti a obraně země, ale také aby se urychlila digitální i zelená transformace země, především však její ekonomický rozvoj. Ministr hovořil o zavedení nových mechanismů, politik a zákonů souvisejících s veřejnými investicemi, veřejnými zakázkami a daněmi s cílem podpořit rozvoj vědy a techniky a zároveň podporovat spolupráci veřejného a soukromého sektoru v této oblasti. Ministerstvo plánuje pokračovat v rozvoji Hi-Tech parku Hoa Lac poblíž Hanoje a rozvinout jej v centrum pro výzkum a vývoj špičkových technologií, oblast high-tech zemědělství a centrum informačních technologií.

Ho Či Minovo město v popředí sci-tech rozvoje

Ho Či Minovo město (HCMC) je považováno za jedno z nejatraktivnějších měst pro zahraniční investory ve srovnání se zbytkem země. Je ekonomickým, kulturním, vědeckým a technologickým centrem, ale též centrem mezinárodní výměny a má důležité politické postavení v zemi. Je zde kvalifikovaná pracovní síla více než 4,6 milionu lidí a systém infrastruktury s dobrými silnicemi, železnicemi, vodními i vzdušnými cestami, které spolehlivě spojují oblasti v zemi i v zahraničí. Jako ekonomická lokomotiva Vietnamu vždy přitahovalo zájem zahraničních investorů po celém světě.

Město se v nadcházející době zaměří na reformu systému vědeckotechnických organizací a posílení konektivity s podniky při vývoji a reformě užití nových technologií. HCMC se plánuje v současnosti zaměřit na přilákání projektů, které využívají pokročilé, nové nebo čisté technologie, mají vysokou přidanou hodnotu, ale též pomáhají zvyšovat konkurenceschopnost domácích firem a zlepšovat jejich přístup ke globálnímu dodavatelskému řetězci a přispívají k ekologickému / udržitelnému rozvoji.

Ve své strategii přilákání přímých zahraničních investic do roku 2030 bude HCMC upřednostňovat vysoce kvalitní projekty nenáročné na pracovní sílu. Měly by využívat pokročilé, nové nebo čisté technologie, případně skýtat produkty s vysokou přidanou hodnotou, jenž by pomohly zvyšovat konkurenceschopnost domácích firem.

Přímé zahraniční investice byly hlavním motorem růstu zahraničního obchodu HCMC a významně přispěly k jeho socioekonomickému rozvoji. Město se chce stát chytrým městem a moderním centrem služeb a průmyslu, zachovat si roli motoru růstu země. Zaměří se na přilákání investic do klíčových průmyslových odvětví a výroby s vysokou přidanou hodnotou. Město chce vybudovat nové průmyslové a high-tech parky, koncentrovanou průmyslovou ale i farmaceutickou zónu.

Lídři HCMC hovoří o plánů rozvoje průmyslových zón Pham Van Hai I a II. Zde by rádi přilákali investice do prioritních průmyslových odvětví, včetně strojírenství, elektrických zařízení, mechatroniky, průmyslových robotů, přesné mechaniky, informačních technologií, telekomunikací, mikročipů, fotovoltaického, chemického a farmaceutického průmyslu, kosmetiky, plastikářského průmyslu, výrobě vysoce kvalitní technické pryže, ale také potravinářského průmyslu. V mnoha těchto odvětvích by se mohly uplatnit také české firmy.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po 10:52  Trwające ocieplenie "pożera" śnieg w górach Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Po   8:34  Najbliższy tydzień przyniesie dużo słońca i letnie temperatury Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688