Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  16.05.2023 06:05:16

Akcionáři Venator Materials mají dle návrhu vedení firmy přijít o své akcie. Chemičku mají ovládnout věřitelé

Přetrvávající ekonomické problémy britské chemické společnosti Venator Materials (VNTR) vyústily nakonec k celkové rekapitalizaci, kterou firma hodlá uskutečnit pod ochranou před věřiteli, resp. v USA dle kapitoly 11 (Chapter 11). Před tedy vlastně bankrotem firmy nepomohly ani dřívější divestice některých aktiv, díky kterým firma získala hotovost. Naposledy se zbavila výroby oxidu železa do rukou společnosti Cathay Industries. Připomeňme, že v únoru zveřejněné poslední čtvrtletní výsledky ukázaly ztrátu 228 mil. USD, resp. na akcii 2 USD. Každopádně již předtím došlo na varování ratingové agentury S&P. Ta totiž firmě stanovila rating „CCC+“ tedy hluboce ve spekulativním pásmu, značící dle její metodiky „značná rizika“. Navíc v úvodu února pak zhoršila výhled daného ratingu na „negativní“.

V neděli každopádně společnost Venator (a její dcery) podala u konkurzního soudu Spojených států amerických pro jižní okres Texasu dobrovolné žádosti o oddlužení podle zmiňované kapitoly 11. Společnost má díky i tomu pokračovat ve své běžné činnosti, tedy mají se díky tomu minimalizovat dopady restrukturalizace na zákazníky či zaměstnance. Ti mají normálně dostávat mzdu, dodavatelé dostávat zaplaceno.

Venator předem již v sobotu uzavřela dohodu s některými věřiteli na podporu restrukturalizace, resp. má se jednat o valnou většinu objemu dluhů - věřitelů. V rámci dohody má společnost získat od věřitelů přístup k dalšímu financování, hovoří celkem o 275 mil. USD, tedy v přepočtu o téměř 6 mld. . Ohledně firemních dluhopisů má dojít k jejich kapitalizaci, tedy k přeměně na akcie.

Dalo by se tedy očekávat „jen ředění“ podílu stávajících akcionářů. Dokument firmy však naznačuje jejich úplné vyšachování. Zmiňuje totiž: „Společnost Venator očekává, že bude vyřazena z obchodování na NYSE v souladu s jejími pravidly. Kmenové akcie společnosti Venator se však budou nadále obchodovat na mimoburzovním trhu po celou dobu trvání procesu podle kapitoly 11. V rámci restrukturalizace společnosti Venator se navrhuje zrušení těchto akcií.“

akciemi Venator již analogicky v pondělí na NYSE nebylo obchodování ani zahájeno. Každopádně druhá polovina minulého týdne jako by již na trhu naznačovala nadcházející události, když akcie Venator zamířily na nová historická minima. A v pátek na nich uzavřely – 0,2687 USD. Zmiňované zahájení obchodování na OTC lze asi očekávat v následujících dnech, v návaznosti na zprávy se však dalšímu poklesu dle všeho nevyhnou.

Historický vývoj akcií Venator

A nejednomu domácímu investorovi tak zbydou nejspíše jen oči pro pláč. Dle řady zpráv do firmy investovaly individuálně zřejmě stovky drobných investorů, když se shlédly v krocích skupiny J&T a Michala Šnobra. Zkrátka loni v květnu došlo na oznámení, že investiční fond kvalifikovaných investorů J&T ARCH INVESTMENTS spolu s Michalem Šnobrem založili private equity fond J&T MS 1 SICAV, resp. ten ve společnosti Venator získal téměř desetinový podíl. A nakonec ve firmě utopil ještě více prostředků, když poslední zprávy hovořily o podílu 14,3 %. I přes výrazný podíl fondu se však údajně nepodařilo s vedením komunikovat, resp. Michal Šnobr v médiích prezentoval, že od Venator nepřišly v návaznosti na otevřený dopis z úvodu roku žádné informace.

Na rozdíl od fondu J&T MS 1 SICAV potápějící loď před bankrotem naopak opouštěli další větší investoři. Jak jsme již dříve informovali, koncem minulého roku se všech akcií zbavil jeden z největších akcionářů. Americká skupina Capital World, která je vlastně s investicemi historicky aktivní také na pražské burze. Ta prodala ve 4. čtvrtletí více než 8,5 mil. akcií Venator. V úvodním čtvrtletí letošního roku pak své portfolio, jistě také s nemalou ztrátou, od titulu úplně vyčistila například společnost Scoggin Management, která předtím ještě vlastnila téměř milion akcií či Wolverine Asset Management s prodanými 534 tis. akciemi. Přes 586 tis. akcií pak v úvodním čtvrtletí roku prodala také Monaco Asset Management, které však ještě zůstalo téměř 359 tis. akcií.

Prodávané akcie Venator nejspíše mířily převážně k drobným investorům. Dosavadní zveřejněná regulatorní hlášení institucionálních investorů totiž neodkryly žádné větší nákupy firem. Nejvíce (jen 40 tis. akcií) pořídila nejspíše jako spekulativní investici Valeo Financial Advisors. Ve firmě je totiž akcionářským nováčkem.

Závěrem možno zmínit, že restrukturalizace firmy v rámci Chapter 11 by dle dokumentů pro SEC měla být realizována nejpozději do 65 dnů. Konečný výsledek restrukturalizace bude záviset na posvěcení kroků soudem.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688