mzp.cz (MŽP)
Životní prostředí  |  10.05.2023 15:28:54

Vláda schválila lepší ochranu vod, zpřísnila ohlašovací práh pro kyanidy

Vláda schválila lepší ochranu vod, zpřísnila ohlašovací práh pro kyanidy

Dnes schválená novela vládního nařízení zpřísňuje prahové hodnoty pro ohlašování do Integrovaného registru znečišťování (IRZ) u kyanidů v odpadech o jeden řád – z nynějších 500 kg na 50 kg za rok. Přísnější právní úprava zlepší povědomí o výskytu kyanidů ve výrobních procesech daných provozů a ve svém důsledku by tak měla pozitivně ovlivnit kvalitu vody v českých řekách.

„Jedním z kroků ke zlepšení stavu českých řek je změna legislativního prostředí, která musí co nejlépe myslet na prevenci a předcházet případným ekologickým haváriím. Proto musíme lépe sledovat jedy, které mohou nakonec skončit v našich řekách. Vedle zpřísnění množství kyanidů, které budou muset firmy hlásit již od objemu 50 kilogramů za rok, nově zavádíme i sledování dvaceti vybraných chemických látek ze skupiny PFAS. Ty se mohou dlouhodobě koncentrovat v těle živých organizmů a jsou potenciálně karcinogenní. Proto chceme sledovat jejich souhrnné množství už od objemu 0,05 kilogramu za rok. Díky novelizovanému nařízení budeme moci škodlivé látky pečlivě monitorovat a případně požadavky na ohlašování ještě zpřísnit,“ vysvětluje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

První ohlašování kyanidů podle nového nařízení proběhne již v roce 2024 - tj. půjde o ohlašovaní za rok 2023. První ohlašování za vybrané látky ze skupiny PFAS se bude vztahovat na rok 2024, tedy k samotnému ohlašování dojde v následujícím roce 2025.

U kyanidů MŽP předpokládá nárůst počtu ohlašovatelů mezi 10 až 15 (za ohlašovací rok 2021 byly kyanidy ohlášeny celkem devatenáctkrát v únicích do vody a v přenosech v odpadech a odpadních vodách).

U dvaceti vybraných látek ze skupiny PFAS (per- a polyfluoroalkylované látky) stanovuje novelizované nařízení ohlašovací práh na úrovni 0,05 kilogramu za rok v celkovém množství. Využívají se typicky pro odpuzení vody a mastnoty z papírových obalů potravin nebo kuchyňského nádobí, ale také třeba u sportovního oblečení. Nejznámější je použití v teflonu a gore-texu.

U látek ze skupiny PFAS se v prvním roce dotkne povinnost hlášení řádově desítek provozovatelů. Dotčené průmyslové podniky totiž budou muset prověřit, zda se daná látka v jejich provozu nevyskytuje. V dalším období se podle odhadů MŽP ohlašování látek ze skupiny PFAS ustálí na jednotkách až desítkách ohlašovatelů.

Novelizované nařízení vlády č. 145/2008 Sb., kterým se stanoví seznam znečišťujících látek a prahových hodnot a údaje požadované pro ohlašování do IRZ, připravilo MŽP na základě studií Univerzity Pardubice a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

Vláda schválila lepší ochranu vod, zpřísnila ohlašovací práh pro kyanidy

10. 05. 2023

Vláda schválila lepší ochranu vod, zpřísnila ohlašovací práh pro kyanidy

Dnes schválená novela vládního nařízení zpřísňuje prahové hodnoty pro ohlašování do Integrovaného registru znečišťování (IRZ) u kyanidů v odpadech o jeden řád – z nynějších 500 kg na 50 kg za rok. Přísnější právní úprava zlepší povědomí o výskytu kyanidů ve výrobních procesech daných provozů a ve ...

Do Zoo Praha se přestěhovala výstava Tváře úmluvy CITES

09. 05. 2023

Do Zoo Praha se přestěhovala výstava Tváře úmluvy CITES

Ministerstvo životního prostředí spolu s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR otevírají venkovní výstavu s názvem Tváře úmluvy CITES v pražské zoo. Společně ji dnes představili ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, náměstkyně primátora hl. m. Prahy ...

MŽP a MZe má společný plán na případné zásahy proti problematickým jedincům vlka

04. 05. 2023

MŽP a MZe má společný plán na případné zásahy proti problematickým jedincům vlka

Vlk obecný do naší přírody patří. Jeho přirozený návrat s sebou však může přinášet i komplikace, zejména pro chovatele hospodářských zvířat. Ministerstvo životního prostředí se spolu s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR této problematice dlouhodobě věnuje. Chovatelům se hradí případné škody na ...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688