ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  10.05.2023 10:30:03

EIF a UniCredit podepsaly dohody o poskytnutí 1 miliardy eur malým podnikům v sedmi zemích střední a východní Evropy - InvestEU

  • EIF poskytne skupině UniCredit dvě záruky za přibližně 370 milionů eur na financování investic v hodnotě přibližně 1 miliardy eur realizovaných malými podniky v sedmi zemích střední a východní Evropy.
  • Tyto dohody bylo možné uzavřít díky programu InvestEU. Očekává se, že tento lepší přístup k finančním prostředkům využije až 2 500 malých podniků a malých podniků se střední kapitalizací.
  • Cílem dohod mezi EIF a UniCredit je podpořit financování v oblasti udržitelnosti, inovací, digitalizace, kultury, kreativity a vzdělávání, jakož i sociálních investic.

Evropský investiční fond (EIF), který je součástí skupiny Evropské investiční banky (EIB), poskytne skupině UniCredit dvě záruky v hodnotě 370 milionů eur na podporu investic realizovaných malými a středními podniky (MSP) v sedmi zemích EU: v České republice, Bulharsku, Chorvatsku, Maďarsku, Rumunsku, na Slovensku a ve Slovinsku. Tyto transakce zastřešuje program Evropské komise InvestEU, dlouhodobý program financování Evropské unie na podporu udržitelných investic, inovací a tvorby pracovních míst v Evropě. Cílem programu je do roku 2027 zařadit investice ve výši nejméně 372 miliard eur do politických priorit EU.

Záruky EIF zastřešené programem InvestEU umožní společnosti UniCredit poskytnout úvěry za výhodných podmínek 2 500 malým a středním podnikům a malým podnikům se střední kapitalizací v celé Evropě a zajistit investice do reálné ekonomiky ve výši přibližně 1 miliardy eur. Prostředky budou určeny především na investice, které přispějí k souběžné ekologické a digitální transformaci, ale i na podporu kulturního, vzdělávacího a sociálního sektoru. .

V rámci strategie UniCredit v oblasti ekologických úvěrů budou úvěry poskytovány také bytovým družstvům a fyzickým osobám na jejich vlastní investice do obnovitelných zdrojů energie a energetické účinnosti obytných budov, jakož i na podporu rozvoje udržitelné mobility.

Evropský komisař pro hospodářství Paolo Gentiloni k tomuřekl: „InvestEU je klíčovým nástrojem na podporu MSP a malých podniků se střední kapitalizací v celé Evropě. Díky této dohodě budou moci podniky v České republice, Bulharsku, Chorvatsku, Maďarsku, Rumunsku, na Slovensku a ve Slovinsku urychlit přechod na ekologičtější a digitálnější ekonomiku, například investicemi do energetické účinnosti obytných budov. Jsme hrdí na to, že můžeme podnikům v těchto zemích poskytnout potřebnou podporu na dosažení tohoto cíle a vytvoření pracovních míst.“

Vynikající vztah mezi skupinou EIB a skupinou UniCredit je klíčem k oslovení co největšího počtu malých podniků ve střední a východní Evropě, aby dostaly zdroje potřebné na investice do lepší, udržitelnější a inovativnější budoucnosti,“ uvedla Gelsomina Vigliottiová, předsedkyně EIF. Tento krok je opětovným důkazem závazku EIF usnadnit přístup k financování 23 milionům evropských malých a středních podniků, které představují 99 % všech podniků a zajišťují přibližně tři čtvrtiny všech pracovních míst v EU.“

Generální ředitel UniCredit Andrea Orcel dodal: „Poskytování udržitelného financování na podporu sociálních investic a inovací je rozhodujícím faktorem našeho závazku zlepšovat v každém ohledu sociální aspekt environmentálního, sociálního a správního dopadu. Za posledních deset let naše spolupráce se skupinou EIB usnadnila přístup k financování více než 12 000 malých a středních podniků ve střední a východní Evropě. Díky naší výrazné přítomnosti a místním kontaktům v regionu jsme ve strategickém partnerství s EIF a skupinou EIB zajistili největší podíl poskytování záruk v rámci programu InvestEU v regionu. To nám umožní poskytovat klientům ještě více, neboť se neustále snažíme plnit náš cíl umožnit komunitám posun vpřed.“

UniCredit je historicky jedním z největších poskytovatelů podpůrných bankovních řešení pro mezinárodní finanční instituce a místní podpůrné agentury. V posledních letech UniCredit zprostředkovala podnikům ve střední a východní Evropě financování v hodnotě více než 7 miliard eur s využitím záručních programů, čímž podpořila více než 35 000 klientů v regionu, především malých a středních podniků.

Doplňující informace

Evropský investiční fond (EIF) je finanční instituce patřící do skupiny Evropské investiční banky (skupina EIB). Jeho hlavním posláním je podporovat mikropodniky, malé a střední podniky (MSP) v Evropě tím, že jim pomáhá získat přístup k financování a rizikovému kapitálu. EIF je rovněž aktivní v oblasti podpory investic do klimatických a infrastrukturálních fondů se silným zaměřením na environmentální udržitelnost. V této roli EIF sleduje cíle Evropské unie v oblasti podpory inovací, výzkumu a vývoje, podnikání, růstu a zaměstnanosti.

Program InvestEU přináší Evropské unii dlouhodobé financování tím, že mobilizuje značné soukromé a veřejné finanční prostředky na podporu udržitelného oživení. Pomáhá též mobilizovat soukromé investice na priority politiky Evropské unie, jako je například Evropská zelená dohoda a přechod na digitální technologie. Program InvestEU sdružuje pod jednou střechou řadu finančních nástrojů EU, které jsou v současnosti k dispozici na podporu investic v Evropské unii, díky čemuž je financování investičních projektů v Evropě jednodušší, efektivnější a flexibilnější. Program se skládá ze tří složek: fondu InvestEU, poradenského centra InvestEU a portálu InvestEU. Fond InvestEU je realizován za pomoci finančních partnerů, kteří budou investovat do projektů s využitím záruky z rozpočtu EU ve výši 26,2 miliardy eur. Celá rozpočtová záruka podpoří investiční projekty realizačních partnerů, zvýší jejich schopnost nést riziko, čímž mobilizuje dodatečné investice o objemu nejméně 372 miliard eur.

UniCredit je celoevropská komerční banka s jedinečnou nabídkou služeb v Itálii, Německu a regionu střední a východní Evropy. Naším cílem je pomáhat komunitám v jejich rozvoji, poskytovat ty nejlepší služby ve své třídě všem zainteresovaným stranám a uvolnit potenciál našich klientů a našich zaměstnanců v celé Evropě. Služby poskytujeme více než 15 milionům klientů na celém světě. Naši klienti jsou středobodem naší činnosti na všech trzích skupiny. Skupina UniCredit působí ve čtyřech hlavních regionech a má dvě produktové základny: řešení pro firmy a řešení pro fyzické osoby. Umožňuje nám to být blíže našim klientům a využívat rozsah celé skupiny na tvorbu a nabídku nejlepších produktů na všech trzích skupiny. Klíčovými faktory našich služeb jsou digitalizace a náš závazek dodržovat zásady environmentálního, sociálního a správního dosahu. Pomáhá nám to dosahovat vynikajících výsledků pro zainteresované strany naší skupiny a vytvářet udržitelnou budoucnost pro naše klienty, komunity a zaměstnance.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688