MONETA Money Bank (MONETA)
Akcie v ČR  |  27.04.2023 08:04:24

MONETA doručila čistý zisk 1,2 miliardy Kč s návratností hmotného kapitálu 16,8 procenta

MONETA Money Bank („MONETA“ nebo „skupina MONETA“) dnes oznámila své výsledky za první čtvrtletí roku 2023. Čistý zisk dosáhl 1,2 miliardy , což představuje návratnost hmotného kapitálu ve výši 16,8 procenta. Tento výsledek byl v souladu s tržním výhledem zveřejněným v únoru 2023. Čistý zisk byl dle očekávání ovlivněn především poklesem čistého úrokového výnosu, zejména v důsledku nutnosti nabízet vklady s konkurenceschopnou úrokovou sazbou.

MONETA doručila čistý úrokový výnos ve výši 2 miliardy . Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně vzrostl o 19,4 procenta na 616 milionu díky růstu prodejů produktů třetích stran, kde výnosy související s prodejem pojištění tvořily 282 milionů a výnosy z prodeje investičních fondů přispěly 72 miliony . Celkově dosáhly provozní výnosy 2,8 miliardy .

Provozní náklady za toto čtvrtletí byly stabilní ve výši 1,5 miliardy , navzdory inflačnímu prostředí a vyšším povinným příspěvkům do regulatorních fondů. Ty meziročně vzrostly o 22 procent na 267 milionů , což přímo souvisí s vysokým růstem klientských vkladů. Počet zaměstnanců klesl na konci března na 2 553 neboli o 12,8 procenta.

Náklady na riziko zaznamenaly v prvním čtvrtletí čisté rozpuštění opravných položek ve výši 116 milionů neboli kladných 0,17 procenta průměrného úvěrového portfolia v čisté výši. Výsledné náklady na riziko jsou lepší, než se očekávalo, díky úspěšným prodejům úvěrů v selhání („NPL“), které generovaly výnos ve výši 221 milionů . Výkonnost úvěrového portfolia byla i nadále dobrá díky solidní platební morálce u všech našich produktů a klientských segmentů. Poměr NPL úvěrů skupiny MONETA tak klesl na historicky nejnižší úroveň – 1,3 procenta. To je pozitivní výsledek oproti 1,8 procenta za stejné období minulého roku.

Likviditní pozice na konci prvního čtvrtletí dosáhla nejvyšší úrovně od vstupu na urzu v roce 2016. Vysoce kvalitní likvidní aktiva dosáhla výše 108 miliardy a představovala tak 31 procent z 349,9 miliardy klientských vkladů a 39 procent z 279 miliard klientských vkladů na požádání. Vysoce kvalitní likvidní aktiva vzrostla od prvního čtvrtletí roku 2022 o 44 miliard . Ukazatel krytí likvidity dosáhl 274 procent, což je vysoko nad regulatorním limitem ve výši 100 procent. Fondem pojištění vkladů je pokryto 83 procent klientských vkladů.

V roce 2022 MONETA přispěla do státního rozpočtu celkovou částkou 3,6 miliardy , což představuje nárůst o 60 procent v porovnání s rokem 2021. MONETA se řadí mezi největší plátce daní v České republice: od roku 2016 MONETA odvedla do státního rozpočtu 19 miliard . Významný nárůst v daňových platbách byl způsoben zejména meziročním nárůstem konsolidovaného zisku skupiny MONETA o 30 procent, srážkovou daní odvedenou z úrokové sazby klientských vkladů, která čtyřnásobně vzrostla, a také srážkovou daní z vyplacených dividend.

MONETA vykázala za první čtvrtletí efektivní daňovou sazbu ve výši 14,1 procenta ve srovnání s 19,3 procenta za první čtvrtletí minulého roku, především díky investicím do státních dluhopisů, jejichž úrokový výnos je od daně z příjmů právnických osob osvobozen.

Rozdíl v odměňování žen a mužů podle indexu genderové rovnosti společnosti Bloomberg (Bloomberg Gender-Equality Index) se ve skupině MONETA meziročně snížil z 2,79 procenta na 1,98 procenta. Pro srovnání, průměrný rozdíl v hrubé mzdě v Evropské unii činí 13 procent a v České republice je to 16,4 procenta. MONETA je mezi 484 společnostmi z celého světa jediným českým zástupcem v tomto indexu.

Vývoj v poskytování úvěrů1

Úvěrové portfolio skupiny MONETA se za první čtvrtletí meziročně zvýšilo o 3,4 procenta a dosáhlo 267,3 miliardy . Vzhledem k současné ekonomické nejistotě přistupuje MONETA k poskytování nových úvěrů obezřetněji. Objemy nových úvěrů klesají v celém portfoliu, což odráží konzervativnější pohled na poskytování úvěrů. Současně MONETA ale zaznamenala i nižší míru úbytku klientů, a to v důsledku tržního prostředí, kdy klienti nejsou schopni přejít ke konkurenci na nižší úrokové sazby. Portfolio retailových úvěrů se meziročně zvýšilo o 4,1 procenta na 185,4 miliardy a portfolio komerčních úvěrů se meziročně zvýšilo o 1,9 procenta na 82 miliard .

V retailovém segmentu se objem hypotečních úvěrů meziročně zvýšil o 5,6 procenta a k 31. březnu činil 132,3 miliardy . Výše nově načerpaných hypotečních úvěrů meziročně poklesla o 61 procent, což opět odráží prostředí vysokých tržních úrokových sazeb, opatrnější přístup k poskytování úvěrů a odpovídající zpřísnění úvěrových kritérií. Zůstatek spotřebitelských úvěrů byl stabilní a činil 48,1 miliardy . Naše portfolio úvěrů na koupi automobilů se meziročně zvýšilo o 7,6 procenta na 2,6 miliardy .

V komerčním segmentu zůstaly investiční úvěry na stabilní úrovni 46 miliard . Provozní úvěry se meziročně snížily o 2,5 procenta na 13 miliard . Portfolio úvěrů pro živnostníky a malé firmy se meziročně zvýšilo o 18,5 procenta na 12,6 miliardy . Komerční úvěry na nákup automobilů vzrostly meziročně o 11,5 procenta na 7,1 miliardy .

Digitální prodeje

Počet digitálních uživatelů společnosti MONETA stále roste. Oceňovanou Smart Banku nyní využívá více než 934 tisíc klientů, což je meziročně o 55,4 procenta více, a v prvním čtvrtletí se prostřednictvím Smart Banky provedlo 67 procent všech online transakcí. Digitální kanály skupiny MONETA dosáhly vynikajících výsledků i v prodejích depozitních produktů. V prvním čtvrtletí 2023 bylo 46 procent nových retailových běžných účtů, 63 procent nových retailových spořicích účtů a 53 procent nových retailových termínovaných vkladů založeno online. Celkem 48 procent nových objemů spotřebitelských úvěrů a 29 procent nových objemů splátkových úvěrů pro živnostníky a malé firmy bylo od počátku roku poskytnuto prostřednictvím digitálních kanálů.

Produkty třetích stran

V prvním čtvrtletí byly úspěšné i prodeje produktů třetích stran, zejména penzijního připojištění a životního pojištění. Zejména vysoký byl prodej smluv penzijního připojištění, který se meziročně zvýšil o více než 500 procent a během čtvrtletí bylo uzavřeno více než 10 tisíc nových smluv. Zůstatek prostředků v investičních fondech skupiny MONETA dosáhl k 31. březnu 30,9 miliardy a související výnosy z poplatků za čtvrtletí činily 72 milionů , což představuje meziroční pokles o 1,9 procenta.

Vklady

Výše klientských vkladů skupiny MONETA na konci čtvrtletí vzrostla na 349,9 miliardy , což představuje historické maximum. Retailové klientské vklady vzrostly meziročně o 19,6 procenta na 267,9 miliardy . Komerční klientské vklady vzrostly meziročně o 17 procent na 82 miliard .

Kvalita úvěrového portfolia

Kvalita úvěrového portfolia skupiny MONETA se v průběhu sledovaného období i nadále zlepšovala. NPL portfolio činilo 3,5 miliardy . Poměr NPL úvěrů pak meziročně klesl z 1,8 procenta na 1,3 procenta. Toto zlepšení bylo především výsledkem úspěšných prodejů NPL úvěrů v nominální hodnotě 584 milionů , dobré výkonnosti portfolia a zlepšení klasifikace NPL úvěrů díky přetrvávající dobré platební morálce klientů skupiny MONETA. Celkové krytí úvěrového portfolia opravnými položkami se snížilo z 2,1 procenta v prvním čtvrtletí 2022 na 1,8 procenta na konci prvního čtvrtletí roku 2023.

ZISKOVOST A NÁVRATNOST KAPITÁLU

  • Celkové provozní výnosy byly ve výši 2,8 miliardy , což představuje meziroční pokles o 6 procent. To bylo způsobeno zejména poklesem čistého úrokového výnosu o 16,2 procenta, zatímco čistý výnos z poplatků a provizí meziročně naopak vzrostl o 19,4 procenta.
  • Vykázané celkové provozní náklady ve výši 1,5 miliardy byly celkově stabilní navzdory vysoké inflaci i meziročnímu nárůstu regulatorních poplatků o 22 procent.
  • Provozní zisk dosáhl 1,3 miliardy , což představuje pokles o 13,6 procenta.
  • Celkové náklady na riziko předčily očekávání, když dosáhly kladných 0,17 procenta, což představuje čisté rozpuštění opravných položek 116 milionů . Toho bylo dosaženo díky prodejům pohledávek v selhání, které přinesly výnos 221 milionů , a také celkově dobré platební morálce klientů skupiny MONETA.
  • Daň z příjmů byla ve výši 200 milionů s efektivní daňovou sazbou 14,1 procenta, podstatně méně než dle výhledu. Toho bylo dosaženo díky daňové optimalizaci a vyšším investicím do státních dluhopisů, jejichž výnosy jsou osvobozené od daně.
  • Čistý zisk dosáhl výše 1,2 miliardy , meziročně o 5,8 procenta méně, což je v souladu se zveřejněným tržním výhledem.
  • Návratnost hmotného kapitálu byla 16,8 procenta.

ROZVAHA

Celková bilanční suma skupiny MONETA dosáhla v prvním čtvrtletí výše 404,6 miliardy , což představuje meziroční nárůst o 10,1 procenta. Bilanční suma byla pozitivně ovlivněna především díky důrazu na růst klientských vkladů.

Portfolio investičních cenných papírů dosáhlo výše 80,2 miliardy , tedy meziročně o 64,1 procenta více. Celkově 95 procent portfolia tvoří české státní dluhopisy.

Celkové portfolio úvěrů2 meziročně vzrostlo o 3,4 procenta na 267,3 miliardy :

Zdroje financování a vklady meziročně vzrostly o 17,7 procenta na 362,3 miliard :

  • Retailové klientské vklady se meziročně zvýšily o 19,6 procenta na 267,9 miliardy , což představuje 74 procent z celkových zdrojů financování.
  • Komerční klientské vklady meziročně vzrostly o 17 procent na 82 miliard , což představuje 23 procent z celkových zdrojů financování.
  • Ostatní zdroje financování meziročně poklesly o 9,7 procenta na 12,4 miliardy , což představuje 3 procenta z celkových zdrojů financování.

Online prodeje
Celoroční objemy online prodejů:

  • Podíl retailových běžných účtů sjednaných online na celkovém počtu nových retailových běžných účtů byl 46 procent.
  • Podíl retailových spořicích účtů sjednaných online na celkovém počtu nových retailových spořicích účtů byl 63 procent.
  • Podíl retailových termínovaných vkladů sjednaných online na celkovém počtu nových retailových termínovaných vkladů byl 53 procent
  • Podíl spotřebitelských úvěrů sjednaných online na celkových prodejích nových spotřebitelských úvěrů3 dosáhl 48 procent.
  • Podíl úvěrů pro živnostníky a malé firmy sjednaných online na celkových prodejích nových úvěrů pro živnostníky a malé firmy dosáhl výše 29 procent.

Klientská základna: Počet klientů skupiny MONETA se meziročně zvýšil o 4,6 procenta na 1,5 milionu klientů.

NÁKLADY NA RIZIKO A KVALITA PORTFOLIA

  • Náklady na riziko představují čisté rozpuštění ve výši 116 milionů neboli kladných 0,17 procenta. Toho bylo dosaženo zejména díky výnosům z prodeje NPL úvěrů a také díky zlepšení klasifikace u úvěrů zařazených mezi nevýkonné kvůli dopadům covidu-19. Splácení úvěrů také zůstává na dobré úrovni a podíl nesplácených úvěrů je jeden z nejnižších v historii.
  • MONETA prodala nevýkonné úvěry v nominální hodnotě 584 milionů a tím dosáhla výnosu ve výši 221 milionů .
  • V prvním čtvrtletí dotvořila MONETA další opravnou položku stanovenou vedením („management overlay“) ve výši 76 milionů . Celková výše „management overlay“ činila 923 milionů k 31. březnu 2023 a poskytuje tak extra rezervu pro možné zhoršení kvality portfolia související se změnami makroekonomického prostředí.
  • Podíl NPL úvěrů klesl na 1,3 procenta a celkově činí 3,5 miliardy .
  • Celkové krytí úvěrového portfolia opravnými položkami meziročně kleslo z 2,1 procenta v prvním čtvrtletí roku 2022 na současných 1,8 procenta.

KAPITÁLOVÁ POZICE

LIKVIDNÍ POZICE

  • Ukazatel krytí likvidity („LCR“) se zvýšil na 274 procent, což je výrazně více než regulatorní požadavek ve výši 100 procent.
  • Ukazatel čistého stabilního financování („NSFR“) je na úrovni 141 procent.
  • Vysoce kvalitní likvidní aktiva jsou ve výši 108 miliard , což představuje 31 procent klientských vkladů.
  • 83 procent klientských vkladů ve výši 349,9 miliardy je kryto Fondem pojištění vkladů.

Tomáš Spurný, předseda představenstva a CEO, komentuje finanční výsledky skupiny MONETA za první čtvrtletí roku 2023:

„Naše výsledky za první čtvrtletí letošního roku jsou v souladu s našimi očekáváními i obchodním plánem. Vysoká inflace a vysoké úrokové sazby představují řadu výzev. Přesto jsme čtvrtletí uzavřeli s historicky nejvyšším objemem vkladů, velmi silnou likviditní pozicí, kvalitní rozvahou a silnou kapitálovou pozicí. Kromě toho i nadále dosahujeme dobrých finančních výsledků. Všem mým kolegům patří velké díky za to, že udržují naši společnost stabilní a prosperující.“

TRŽNÍ VÝHLED

Vedení skupiny MONETA i nadále plánuje dosáhnout v příštích pěti letech kumulativního čistého zisku ve výši minimálně 23,6 miliardy dle výhledu zveřejněného 3. února 2023.

1 Portfolio představuje výkonné úvěrové portfolio v hrubé výši.
2 Výkonné úvěry v hrubé výši.
3 Mimo produkty MONETA Stavební Spořitelny.

Konferenční hovor k výsledkům skupiny MONETA za 1Q 2023 se bude konat dne 27. dubna 2023 v 10 hodin středoevropského času. Informace o tom, jak se na konferenční hovor přihlásit, naleznete na stránkách pro investory https://investors.moneta.cz/financni-vysledky.

Dotazy:
MONETA Money Bank, a. s.

Tiskové oddělení
Zuzana Filipová
media@moneta.cz
+420 224 442 005

Vztahy s investory
Linda Kavanová
investors@moneta.cz
+420 224 442 549

FINANČNÍ VÝKAZY SKUPINY MONETA K 31. BŘEZNU 2023

MONETA Money Bank

MONETA Money Bank, a.s., je přední nezávislou českou bankou poskytující služby svým zákazníkům prostřednictvím celostátní pobočkové sítě. Od svého vstupu na Pražskou burzu cenných papírů v roce 2016 má banka silnou pozici v retailovém a zemědělském sektoru a svoje služby zaměřuje na malé a střední podniky. Mimo to banka poskytuje další produkty jako pojištění nebo investiční fondy. Klienti MONETA Money Bank tvoří přes 9 % populace České republiky a využívají její multikanálovou strategii, která zahrnuje více než 230 poboček, přes 630 bankomatů, digitální bankovní aplikaci, která je špičkou na trhu, a dále vlastní call centrum, smluvní prodejce automobilů, finanční zprostředkovatele a leasingové partnery.

Více informací na: www.moneta.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688