Osobní finance  |  26.04.2023 11:49:24, aktualizováno 05.05.2023 18:08:30

Dva prodloužené víkendy za sebou! Na Svátek práce 1. května byly obchody otevřené, teď na Den vítězství 8. května ne

Květen nám přináší dva prodloužené víkendy za sebou, protože státní svátky 1. a 8. května letos připadají na pondělky. Je příjemné mít třídenní víkend, a třeba se trochy jarního sluníčka dočkáme. Snad jste tedy minulý víkend našli někde alespoň jednu větvičku kvetoucího stromu, ideálně třešně, abyste si připomněli, že 1. máj je také svátek zamilovaných, v předvečer 30. dubna se také pálily čarodějnice (filipojakubská noc), a pohané slavili Beltaine, svátek ohňů.

Na Svátek práce 1. května byly obchody, včetně těch velkých, otevřené, takže nakoupit si mohl pracující, čarodějnice i zamilovaný - ale na Den vítězství 8. května musejí ze zákona obchody s obchodní plochou větší než 200m2 mít zavřeno. Otevřené mohou být jen prodejny na letištích, nádražích a zdravotnických zařízeních, lékárny a čerpací stanice. 

V kalendáři v květnu najdeme i jiné zajímavé svátky, třeba 4. května příznivci oslavují Den Star Wars, ke konci května 25. si zase připomeneme Ručníkovým dnem spisovatele Douglase Adamse a jeho Stopařova průvodce - když tedy ten den potkáte na ulici někoho s ručníkem přehozeným přes rameno, budete vědět, že rád čte sci-fi a má smysl pro humor. Bezesporu neopakovatelnou květnovou událostí bude sobotní (6. 5.) korunovace britského krále Karla III., která bude ke shlédnutí v přímém přenosu i v české televizi. Tyto sváteční nebo zajímavé dny ale neznamenají žádnou změnu ani v prodejní době našich obchodů, ani nepřinášejí mimořádné volno.

Další "nadstandardní" volno nás potká až v červenci (Cyril a Metoděj Jan Hus). A tam to bude středa a čtvrtek, takže ke kýženému prodlouženému víkendu bude přece jen potřeba obětovat den či dva dovolené. Ale to už děti budou mít hlavní prázdniny a pro nás, školou již (dávno) nepovinné, nastává doba letních dovolených.

 

Markéta Höfferová

Markéta se stará o BIG Experta již od doby krátce po jeho začátku - podílí se na něm již od roku 1994. V redakci Kurzy.cz pracuje od ledna 2008.

Kromě témat spojených s kapitálovými trhy se zajímá o kulturu (především výtvarné umění), historii a s nimi spojené osobnosti.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688