Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  26.04.2023 07:48:53

Nálada německých spotřebitelů se zlepšuje (Ranní zpráva z finančního trhu)

Indikátor důvěry německých spotřebitelů od společnosti GfK by měl ukázat na další zlepšení. Finanční situace domácností je díky zrychlujícímu růstu mezd, vysokým úsporám a nízké nezaměstnanosti dobrá. Německá ekonomika navíc podle nás v Q1 23 mezičtvrtletně vzrostla a vyhnula se recesi. Ta americká naopak podle všeho růstovou dynamiku pozvolna ztrácí. Potvrdit by to měly stagnující objednávky zboží dlouhodobé spotřeby.

Průmyslové objednávky v USA stagnují

Důvěra německých spotřebitelů by se měla dále zvyšovat. Indikátor hodnotící očekávání spotřebitelů pro květen od společnosti GfK by podle nás měl vzrůst z -29,5 b. na -28,5 b., zatímco tržní konsensus je ještě optimističtější (-28,0 b.). Pozitivní vzestupný trend ve spotřebitelském sektoru v minulém týdnu potvrdil předběžný index PMI za duben. Ten v oblasti služeb zaznamenal zlepšení z 53,7 b. na 55,7 b., zatímco se čekal mírný pokles. Optimismus ohledně zvyšujících se výdajů domácností v Německu podporuje zrychlující růst mezd v prostředí nízké nezaměstnanosti, vysoká úroveň nahromaděných úspor a samozřejmě i nižší nejistota ve vztahu k dalšímu hospodářskému vývoji. Po sérii silných čísel z německého průmyslu se riziko toho, že německá ekonomika po mezičtvrtletním poklesu HDP o 0,4 % ve Q4 22 vstoupí na začátku letošního roku do recese, výrazně snížilo. Naopak očekáváme, že německá ekonomika v Q1 23 rostla relativně svižným mezičtvrtletním tempem o 0,4 %.

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA v posledních měsících zhruba stagnují a nejinak tomu bylo pravděpodobně i v březnu. Bez běžně velmi volatilních objednávek dopravních prostředků očekáváme pro březen meziměsíční stagnaci hodnoty objednávek po mírném únorovém poklesu o 0,1 % m/m (SA). To je v souladu s ostatními předstihovými indikátory, které ukazují na zpomalení růstové dynamiky americké ekonomiky.

Maďarská centrální banka klíčovou sazbu nezměnila

Maďarská centrální banka včera v souladu s očekáváními ponechala základní úrokovou sazbu beze změny. Ta tak zůstává na 13 % a změn nedoznala ani jednodenní depozitní sazba. Jediné, co centrální banka změnila je kolaterizovaná O/N sazba (horní hranice pásma úrokových sazeb), kterou snížila z 25 % na 20,5 %. To však již v předstihu indikoval viceguvernér Virag. Maďarský forint zprvu reagoval nepatrným posílením, nakonec však obchodování uzavíral o zhruba 0,6 % slabší nad úrovní 378 HUF/EUR. Jak celková, tak i jádrová inflace se přitom v Maďarsku podle posledních dat za březen drží v meziročním vyjádření nad 25 %. Zatímco ta celková má již pravděpodobně vrchol za sebou, jádrová inflace ještě v březnu mírně zrychlila. Základní úroková sazba podle nás zůstane do konce roku beze změny, její první snížení čekáme až v prvním čtvrtletí příštího roku. Jednodenní depozitní sazba by se ale mohla snížit již letos v květnu.

Americký dolar v průběhu včerejšího obchodování posiloval. K společné evropské měně zpevnil o přibližně 0,7 % k 1,097 USD/EUR a zcela tak smazal ztráty z předchozího dne. K posílení dolaru došlo i přesto, že ukazatel americké spotřebitelské důvěry od Conference Boardu zklamal. Oproti očekávané stagnaci došlo v dubnu k jeho poklesu z 104,0 b. na 101,3 b. Česká koruna během dne kolísala kolem 23,48 CZK/EUR, ve večerních hodinách však její kurz oslabil k 23,52 CZK/EUR. Pásmo vnitrodenní volatility však sahalo od 23,45 až právě k již zmíněným 23,52 CZK/EUR.

Vyšší fluktuace na trh s českou korunou pravděpodobně vnesla smíšená vyjádření viceguvernérky ČNB Evy Zamrazilové z rozhovoru pro agenturu Reuters. Ta zopakovala, že úrokové sazby zůstanou vyšší po delší dobu. Zužující se diferenciál tuzemských sazeb vůči těm zahraničním podle ní není automaticky důvodem pro další zvýšení úrokových sazeb. Kurzový kanál je podle viceguvernérky ČNB vhodným prostředkem pro zpřísnění tuzemské měnové politiky. Klíčové pro vývoj měnové politiky podle Evy Zamrazilové bude vývoj tuzemských mezd. Na druhou stranu však viceguvernérka uvedla, že k prvnímu snížení sazeb ČNB by mohlo dojít v září, a to za předpokladu příznivého vývoje inflace.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688