senat.cz (Senát PČR)
Z domova  |  25.04.2023 14:36:25

Předseda Senátu na Konferenci předsedů parlamentů EU: Žijeme na dluh, a to se musí změnit

Předseda Senátu na Konferenci předsedů parlamentů EU: Žijeme na dluh, a to se musí změnit (25.04.2023)

25. dubna 2023, Praha. Role Evropské unie v globální spolupráci demokracií a problém závislosti členských států na totalitních režimech byly hlavním tématem druhého dne Konference předsedů parlamentů EU (EUSC) v pražském Kongresovém centru, na které debatovalo celkem 54 mezinárodních i českých parlamentních delegací. S úvodními projevy vystoupili předseda Senátu Miloš Vystrčil, který zdůraznil, že je důležité, abychom opustili závislosti na strategických surovinách, které pocházejí z totalitních a autoritářských režimů, a ministr zahraničí ČR Jan Lipavský, který vyzdvihl spolupráci s třetími zeměmi a upozornil na problém ruské propagandy.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a předseda Senátu Miloš Vystrčil

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a předseda Senátu Miloš Vystrčil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil uvedl ve svém projevu: „V těžkých dobách je pro nás v našich zemích často velmi obtížné dosáhnout toho, aby lidé nadále podporovali demokratické uspořádání, aby nepodléhali různému vábení laciných energií, potravin či života. Protože všichni ti obchodníci s deštěm si to nechají jednou všechno draze zaplatit. A to bychom měli mít na paměti. Naši prosperitu - evropskou prosperitu, máme díky tomu, že jsme globálně spolupracovali. Ale myslím, že je čas si přiznat, že ji máme také proto, že jsme žili a žijeme na dluh - tohoto světa, životního prostředí i jeho uspořádání. A také ve smyslu toho, že jsme prohlubovali svoji závislost na autoritářských a totalitních režimech. Není jiné cesty než se začít postupně z této závislosti dostávat.“ Dodal: „Jsem přesvědčen, že naše země, naše parlamenty, jsou parlamenty, kde bijí demokratická srdce a naším úkolem je, aby tento tlukot byl slyšet nejen v Evropské unii, ale po celém světě.“ Celý textový přepis projevu předsedy Senátu, který pronesl v rámci konference EUSC, naleznete na webu Senátu.

Dalšími diskutovanými náměty v rámci druhého dne konference EUSC byly informační válka, dezinformace, bezpečnost dodavatelských řetězců a strategická autonomie. S hlavními projevy vystoupili předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola, která apelovala na srozumitelnou komunikaci evropských institucí, dále předseda Senátu Polské republiky Tomas Grodzki a předseda Národní rady Rakouska Wolfgang Sobotka.

Závěry českého předsednictví konference na společném tiskovém briefingu poté shrnuli předseda Senátu Miloš Vystrčil a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Záznam tiskové konference bude během dne dostupný na tomto odkaze (dostupný také záznam ČT24 od 13:34), závěry českého předsednictví konference pak na tomto odkaze.

Konferenci pořádaly obě komory Parlamentu ČR, uzavřela se tak parlamentní dimenze českého předsednictví v Radě EU. Hlavním tématem prvního dne byla ruská agrese na Ukrajině. Ještě před zahájením samotného programu proběhlo také zasedání Trojky - předsedů parlamentů České republiky, Slovinska, Španělska a EU, tedy zemí, které jako tři po sobě jdoucí předsedají na podzim Radě EU. Více v tiskové zprávě z prvního dne konference.

Konference EUSC je každoročně pořádané fórum, jehož cílem je chránit a podporovat úlohu parlamentů a zároveň platformou pro výměnu názorů, informací a zkušeností mezi předsedy parlamentů o tématech souvisejících s úlohou parlamentů a organizací parlamentních funkcí. Záznam konference je k dispozici na tomto odkaze, fotografie jsou ke stažení zde (zdroj: Parlament ČR).

Lada Faldynová, 25.04.2023

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688