Redakce (Bydlet.cz)
Bydlení  |  18.04.2023 13:28:21

Zabezpečení domu či úspora energií: Česko zažívá boom chytrých domácností.

Popularita produktů chytré domácnosti strmě stoupá. Jejich prodeje v síti prodejen DATART vloni ve srovnání s rokem 2021 vzrostly o 69 % na více než 70 milionů korun. Zájem o chytrá ovládání vytápění se v důsledku energetické krize více než zdvojnásobil. Na rostoucí množství krádeží vloupáním, kterých Policie ČR jen v roce 2022 zaznamenala téměř 34 tisíc, zákazníci reagují nákupem produktů v oblasti zabezpečení, které tak celkově tvoří více než polovinu prodejů v kategorii chytré domácnosti.

Obliba produktů chytré domácnosti mezi Čechy roste. Vloni za ně v síti prodejen DATART utratili přes 70 milionů korun, o 69 % více než v předešlém roce. O 81 % pak ve srovnání s rokem 2021 stoupl i počet jednotlivých prodaných kusů zboží. Nejvýraznější nárůsty zaznamenaly kategorie řídících jednotek a ovládání vytápění, kde se prodeje více než zdvojnásobily. K současnému rozmachu velkým dílem přispěla zralost technologií a rostoucí konkurence na trhu, díky které vloni navzdory všudypřítomnému zdražování ceny napříč celým segmentem klesly v průměru o 7 %.

„Segmentu chytré domácnosti se v minulém roce opravdu dařilo. Významný nárůst zaznamenala zejména kategorie chytrého ovládání vytápění, což je v kontextu energetické krize, kterou jsme si v minulém roce prošli a která se nás i nadále dotýká, pochopitelné,“ říká Tomáš Krňávek, vedoucí obchodního oddělení DATART. „Inteligentní ovládání vytápění dokáže automaticky regulovat teplotu podle předem nastavených parametrů, díky čemuž je schopné snížit náklady na vytápění i o 30 %. Uživatel navíc získává přehled o spotřebě a možnost vzdáleného přístupu, který může využít například k temperování prostor v chatách a chalupách v zimních měsících z pohodlí domova,“ doplňuje.

Bezpečnost hraje prim

Využití na chatách a chalupách najdou i produkty patřící do dlouhodobě nejpopulárnější kategorií v oblasti chytré domácnosti – zabezpečení. Ta zahrnuje zabezpečovací IP kamery, chytré zámky a další detektory či senzory. Z celkových prodejů DATART v segmentu chytré domácnosti tyto produkty v roce 2022 tvořily více než polovinu. Vůbec nejprodávanější se z hlediska obratu stala venkovní kamera TP-Link Tapo C310, nejvíce prodaných kusů má pak na svědomí její levnější varianta TP-Link Tapo C200.

„IP kamery se těší velké oblibě zejména díky tomu, že dokáží kontinuálně monitorovat prostor a v případě rozpoznání vniknutí cizí osoby automaticky upozornit majitele, ať už se nachází kdekoliv. To se může hodit nejen u bytů a domů, ale i v případě rekreačních objektů, které zůstávají dlouhé měsíce nevyužívané a které bývají častým cílem zlodějů. S rostoucím množstvím vloupání lidem tato zařízení poskytují efektivní způsob, jak bránit ztrátám na majetku,“ upozorňuje Tomáš Krňávek. Podle dat Policie ČR vloni meziročně vzrostlo množství krádeží vloupáním o 9,8 % na 33 750 případů.

Rostoucí popularitě se těší i velké spotřebiče lákající zákazníky na možnost integrace do systému chytré domácnosti, které do své nabídky zařazuje stále více značek. „Zákazníci mají zájem zejména o chytré pračky a sušičky, které jim umožní ovládat spotřebič na dálku a které je upozorní, když je prádlo připravené. Aplikace navíc zpravidla umí hlásit i případné problémy a dokáže upozornit na nutnost servisního zásahu,“ doplňuje výhody těchto zařízení Jan Paták, vedoucí oddělení obchodu v kategorii velkých spotřebičů DATART.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688