Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  14.04.2023 09:16:28

Včerejší zelené teritorium pražské burzy uhájil především ČEZ - Ranní přehled

Komentář k akciovému trhu
Pražská burza - Index PX: 1,404 bodů (+0.1% d/d); objem: 701 mil.

Včerejší zelené teritorium indexu PX (+0,1 % d/d) uhájil především ČEZ (1 185 , +2,1 % d/d), kde pokračuje silná poptávka mimo jiné i v odezvě na možnou úpravu výplatního poměru pro nejbližší rozhodování o dividendě. To nevyloučil ani ministr financí Stanjura. Naopak v červeném teritoriu se pohybovaly banky, kde hlavně v závěru přišly prodejní objednávky. Konkrétně tak Komerční banka odevzdala 1,3 % na 745 , Moneta 0,9 % na 85,2 a Erste 0,3 % na 729 .

Největší pokles zaznamenaly akcie Pilulky (500 , -5,7 %), kde pokračuje ústup investorů s výhledem případného dalšího prodeje akcií společnosti.  

USA - Dow Jones: 34,030 (+1.1%); S&P500: 4,146 (+1.3%); Nasdaq: 12,166 (+2.0%)

Čtvrteční obchodování na Wall Street bylo plně v režii býků, kteří reagovali na zveřejněné údaje o výrobních cenách (PPI). Pokles jak na roční, tak na měsíční bázi opět přiživuje zmírnění inflačních tlaků v ekonomice a méně přísnou měnovou politiku Fedu. Nejvíce se dařilo technologiím, které dopomohly indexu Nasdaq ke dvouprocentnímu zisku.

Dál slábnoucí americký dolar měl vliv na některé komodity, zejména na zlato, které je již opravdu na dostřel historických maxim z roku 2020. Ropa tentokrát šla proti trhům, pravděpodobnou příčinou je obava o poptávku v USA, když se zvýšily zásoby a členové Fedu mluví o recesi, která by měla dorazit v druhé polovině roku.

Výsledkovou sezónu načal letecký přepravce Delta Airlines (-1,1 % d/d), který reportoval nižší tržby a zisk za 1Q a zvýšení nákladů v důsledku uzemnění letů kvůli častým zimním bouřím. Naopak management pozitivně komentoval výhled na další „letní“ kvartál, který předčil odhady trhu. Dnes před otevřením trhů přijdou na řadu výsledky velkých bank jako Wells Fargo, JPMorgan či Citigroup.

Komentář k devizovému trhu

Středoevropské měny ve čtvrtek pozitivně ovlivnilo globální oslabování dolaru. Koruna k euru posílila o dalších 10 haléřů a dostala se na nové 15leté maximum 23,25 CZK/EUR. Trh výrazně nereagoval na výsledky domácí inflace. Podobné posílení si připsal i polský zloty (+0,3 % d/d; 4,64 PLN/EUR), který se dostal na nejvyšší úrovně od prosince. Maďarský forint (+0,3 % d/d; 373 HUF/EUR) se vrátil na úrovně ze začátku března, které odpovídají ročním maximům.

Dolar k euru pokračoval celý den v oslabování, z ranní úrovně 1,098 postupně klesl až na 1,107 USD/EUR, což je nejslabší úroveň dolaru od loňského března. Koruna k dolaru posílila o více jak 20 haléřů na 2leté maximum 21,05 CZK/USD. Trh dál přehodnocuje svůj výhled na další kroky centrálních bank, hlavně u Fedu, kde očekává snižování sazeb v druhé polovině roku.

Kalendář – významné události

Athény, Bukurešť: Akciové trhy jsou zavřené z důvodu svátku
před trhem – BlackRock: výsledky za 1Q/23
13:00 – JPMorgan a Wells Fargo: výsledky za 1Q/23
14:00 – Citigroup: výsledky za 1Q/23
14:30 – USA: maloobchodní tržby (březen)
15:15 – USA: průmyslová výroba (březen)
16:00 – USA: spotřebitelská důvěra – Michigan (březen)

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688