jihlava.cz (Jihlava)
Z regionů  |  04.04.2023 11:42:38

Jihlava: Lesopark Heulos se v noci zahalí do tmy. Úplně se vypne 76 lamp v rámci úsporných opatření - úspora dosáhne 650 tis. ročně

Jihlava začíná šetřit na veřejném osvětlení. Radními schválená úsporná opatření obsahují úplná vypnutí 76 lamp veřejného osvětlení v ulicích či u cyklostezek, i dočasné vypnutí lamp pouze v nočních hodinách. Úspora dosáhne necelých 650 tis. Kč ročně.

Veřejné osvětlení

Jihlavští radní schválili na svém jednání na konci března úsporná opatření na veřejném osvětlení (dále „VO“). Ta obsahují jak úplné vypnutí některých lamp, tak dočasné vypínání v nočních hodinách, a to vždy od 23:30 do 3:30 hodin. Na 14 lampách se vymění výbojky za LED, a to například v ulicích Pávovská nebo Brněnská, kde stará svítidla narušují souvislé úseky svítidel s LED. Lampy se budou postupně vypínat v průběhu tohoto roku, a to do začátku zimní sezony.

„Snažili jsme se ta úsporná opatření zavést opravdu citlivě a myslím, že na těchto místech by to nemuselo mít tak veliký dopad,“ uvedl při jednání radních primátor města Petr Ryška.

Bez náhrady se v Jihlavě vypne 76 lamp VO. Jedná se zpravidla o ty, které svítí nadbytečně v přesvětlených lokalitách, případně svítí na cizí pozemek. Nejvíce jich bude vypnuto podél cyklostezky za Cityparkem, kde se vypne každé druhé světlo, tedy celkem 12 lamp. Některé lampy budou vypnuté také u nájezdů na přivaděč I/38 nebo na přesvícené Palackého ulici, kde se vypnou vždy dvě světla ze tří, celkem šest lamp.

Přes noc bude zhasnuto v lesoparku Heulos, kde se dočasně vypne všech 114 lamp. Dále bude tma také v parku Keťásek pod autobusovým nádražím, vypne se i osvětlení skateparku a pumptracku ve volnočasovém areálu Český mlýn nebo na parkovišti u Vodního Ráje a blízkého PATROLu. Na noc budou lampy vypnuty také podél některých méně frekventovaných komunikací, jako je například cesta z Henčova do Malého Beranova nebo komunikace od Zadního Bedřichova po Pávov, a také podél některých cyklostezek, například od ulice Telečské do Pístova nebo smíšená stezka pro pěší a cyklisty v průmyslovém parku. Celkem se bude v noci vypínat 456 lamp.

V Jihlavě je více než 7 500 světelných bodů a celkové náklady na zajištění běžného provozu, oprav a dodávky elektrické energie ročně vycházejí na přibližně 30 milionů korun. Město v současné době kupuje elektřinu za 7,50 Kč/KWh. Úsporná opatření by měla ušetřit až 649 468 ročně, náklady na úpravy však dosáhnou 420 589 , celková výše úspor se tedy propíše až do rozpočtu příštího roku.

Zodpovídá: BcA. Aneta Hrdličková
Vytvořeno / změněno: 4.4.2023 / 4.4.2023
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688