mpo.cz (MPO)
Dotace  |  03.04.2023 13:49:22

Provozovatelé distribučních soustav mohou žádat o dotace, MPO vyhlásilo novou výzvu


Věříme, že výzva urychlí proces instalace chytrého měření v Česku, který je nezbytný pro posílení energetické infrastruktury a zejména rychlý rozvoj obnovitelných zdrojů energie,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Chytré elektroměry zvýší spolehlivost, kvalitu a bezpečnost dodávek energií, zajistí větší dostupnost informací zákazníkům s cílem optimálního využívání elektřiny a jejich aktivní zapojení do trhu s elektřinou. Právě proto tuto výzvu vypisujeme.“

Oprávněnými žadateli v rámci této výzvy jsou provozovatelé regionálních distribučních soustav. V případě České republiky se jedná o firmy EG.D a ČEZ Distribuce. Na území Prahy pak jde o společnost PREdistribuce. Plánovaná alokace činí 3 miliardy korun. Jedná se o průběžnou výzvu, v rámci které bude příjem žádostí o podporu probíhat od 2. 5. 2023 do 25. 1. 2024. Dotace na projekt je poskytována minimálně ve výši 100 milionů korun a maximálně do výše 2 miliard korun.

„Podpora má pomoci rozvoji inteligentních sítí podporujících zapojení obnovitelných zdrojů energie do distribučních soustav, umožní zvýšit celkovou kapacitu pro připojení decentralizované výroby elektřiny a přispěje ke spolehlivosti distribučních sítí,“ vysvětluje vrchní ředitele sekce fondů EU Marian Piecha.

Míra podpory je stanovena ve výši 50 procent způsobilých výdajů. Podpora je poskytována mimo režim veřejné podpory. Podpora nezakládá veřejnou podporu ve smyslu čl. 107, odst. 1 Smlouvy o fungování EU. Další informace k výzvě jsou zde.

Zavedení chytrých elektroměrů u zákazníků připojených k síti nízkého napětí bude důležité i z hlediska rozvoje komunitní energetiky, jejímž základem bude sdílení elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů. Novelu energetického zákona, která toto sdílení umožní, právě projednává Legislativní rada vlády. Chytré elektroměry se liší od těch stávajících zejména tím, že umí oboustranně komunikovat jak s provozovatelem distribuční sítě, tak se zákazníkem. „Distributorovi a dodavateli elektřiny umožní dálkovým odečtem získávat naměřené hodnoty spotřebované či vyrobené elektřiny zákazníkem a využívat tato data k řízení provozu vybraných spotřebičů. V podstatě se bude jednat o pokročilý systém řízení spotřeby zákazníka, který nahradí současný systém hromadného dálkového ovládání spotřeby,“ říká zástupce vrchního ředitele sekce energetiky a jaderných zdrojů René Neděla.

Chytré elektroměry jsou jedním z prvků systému chytrého měření AMM, tedy systému pro dálkové zpracování odečtů dat elektroměrů a jejich řízení. Zavedení chytrých elektroměrů na úrovni sítě nízkého napětí je nutnou podmínkou splnění povinností daných evropskou směrnicí (EU) 2019/944 o společných pravidlech pro vnitřní trh s e


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688