Redakce (Bydlet.cz)
Tiskové zprávy  |  23.03.2023 09:43:47

Žaluzie bez kompromisů - jak vybrat vhodné stínění a venkovní rolety nebo screenové clony

Zdroj: Vekra

Žaluzie bez kompromisů

Vychytat vše už ve fázi projektu. Zaměřit se na kvalitu použitých materiálů, abychom za stejný peníz koupili maximum, co trh nabízí. Na stavbě nespoléhat na přesnost stavebních prací a využít rovinné přesnosti okenního rámu a tím se zcela vyhnout improvizaci při montáži. To vše je dnes jasný trend jednotného řešení pro venkovní stínění a okna. Touto cestou se na českém trhu vydala zatím pouze značka VEKRA s žaluzií VEKRA KOMFORT. Vítejte ve světě před okny, vítejte u vnějšího stínění, které dnes už kompromisy nedělá.


I přestože každá stavba vyžaduje často individuální řešení detailů, venkovní žaluzie VEKRA nastavily nový trend ve stavebnictví. Cesta jednotného řešení vnějšího stínění, které je spojeno s oknem, začíná u jednoho dodavatele, výrobce oken, jenž zároveň s ním zvolí pro danou stavbu i odpovídající variantu žaluzií, a to před zadáním oken do výroby. Pro zákazníky VEKRA jsme takto vyvinuli samonosné žaluzie VEKRA KOMFORT. Praxe s dlouhodobým bezproblémovým užíváním ukázala, že se jedná o jasně platný trend, který zvyšuje konstrukční pevnost a tedy i životnost a funkčnost venkovního stínění,“ popisuje úvodem Tomáš Pilský, manažer pro inovace značky VEKRA, největšího českého dodavatele oken, dveří a stínění na klíč.

Cena je srovnatelná, ale výrobky už ne!

U vnějších žaluzií je celková cena vždy složená z ceny výrobku, dopravy a montáže. „Při porovnání cen na českém trhu se dá říct, že jsou v podstatě srovnatelné. Ani jeden z výrobců tak nijak zásadně cenou nevybočuje. To ovšem neznamená, že jsou srovnatelná i dodávaná řešení. VEKRA šla cestou posílení materiálů a precizace konstrukčního řešení včetně ideálního spojení s okny do jednoho díla. Přesně v duchu její filozofie, že s výrobky VEKRA zákazníci vždy získají něco navíc. Platí to pro okna a platí to i pro žaluzie,“ popisuje Tomáš Pilský z VEKRY a upřesňuje: „Jasným důkazem je například jednoduše ověřitelný rozdíl v hmotnosti žaluzií. Systém žaluzie VEKRA KOMFORT je v těžší průměru o 40 procent, a to z důvodu silnějšího plechu na kastlíku či kovových vodicích trnů, ale například i vyššího počtu spojovacích žebříčků či vyšší gramáži jejich textilií. Vše v souhrnu dává výrobek fungující dlouhé roky bez nutnosti servisu.“

Celková cena VEKRA za dodávku na klíč je srovnatelná s konkurenčními výrobky. Zákazník však získává více ve výrobku a neplatí zbytečné náklady na realizaci, která je v tomto případě nahrazena bezpečným systémem montáže tak zvaně na první dobrou.

Co dává žaluzii sílu a kvalitu odolávat poškození?

Důraz na posílenou konstrukci žaluzií se odráží v jejich vyšší odolnosti vůči poškození, což bývá nejčastěji větrem. „Vše, co je na žaluzii VEKRA KOMFORT použito, má svůj význam v její vyšší pevnosti a nám umožňuje jistotu dlouholeté záruky, kterou si můžeme dovolit zákazníkovi poskytnout. Například už jen tvar kastlíku se silnějším plechem výrobě umožňuje skrýt maximum komponent žaluzie, a tím je chránit před poškozením, ale zároveň výrazně usnadňuje i vlastní montáž. Tvar lamel do písmene Z s těsněním jim umožňuje do sebe přesně zapadat, a tím zatažená žaluzie poskytuje nejen silné zatemnění, ale i vysokou odolnost vůči větru. Díky přítomnému těsnění jsou žaluzie navíc i méně hlučné,“ uvádí Milena Tomčíková, ředitelka vývoje a produktů značky VEKRA, a zároveň doplňuje: „Ucelenost systémového řešení podtrhuje provedení i takového detailu, jakým jsou vodicí trny lamel. Plastové jsou nahrazeny kovovými, které se výrazně podílí na zvýšení odolnosti ve větru a životnosti žaluzií.

Když vítr zafouká…

Ze zkušeností vyplývá, že nejčastěji poškodí žaluzie silný vítr, a to přibližně v 60 až 70 procentech případů. K poškození dochází, pokud se žaluzie při silném poryvu větru nestihne včas zatáhnout. „Jestliže standardní žaluzie vydrží silný vítr o rychlosti 50 km/h, VEKRA KOMFORT je otestována a vydrží bouřlivý vítr o rychlosti až 68 km/h. To je o celých 30 procent více, než je na trhu běžné. Tuto odolnost zlepšuje zvýšený počet žebříčků, pevnější textilie, kovové vodicí trny a pevnější lamely. Naše zatěžkávací testy ukazují, že pro lepší funkčnost a dlouhodobé používání žaluzií je právě vyšší počet opěrných bodů, tedy žebříčků, ložisek a textilií rozhodující, a proto jich VEKRA už ve standardu používá v průměru o jeden až tři navíc podle šířky žaluzie, což je až o 60 procent více, než je na trhu běžné. Například u žaluzie šířky čtyř metrů jich VEKRA KOMFORT má ve standardu osm kusů namísto běžných pěti,“ popisuje Milena Tomčíková z VEKRY.

 

VEKRA doporučuje ochránit žaluzie větrným čidlem. Pokud rychlost větru překročí nastavenou hranici, žaluzie se automaticky samy zatáhnou, což zabrání jejich poškození. Pokud by přeci jenom náhodný náraz větru žaluzii poškodil, pak majiteli náklady na opravu hradí pojišťovna . Na tento fakt investoři často nejsou upozorněni, nevidí tak nutnost investovat do nákupu větrného čidla, a pak zjišťují, že ušetřili na nesprávném místě.

RADA ODBORNÍKA: Jak šetřit energii díky žaluziím?

Venkovní žaluzie účinně brání přehřívání interiéru a výrazně tak přispívají ke snížení nákladů na provoz klimatizace. V zataženém stavu bude v místnostech orientovaných ke slunci teplota o pět až sedm stupňů Celsia menší než tam, kde venkovní stínění chybí, a klimatizace tak spotřebuje podstatně méně energie. Při dlouhodobém používání venkovního stínění pak lze snížit náklady na chlazení domu o 50 až 70 procent, a to i proto, že nákup žaluzií je jednorázová investice, zatímco klimatizace spotřebovává energii každé léto. Objektivně je třeba zdůraznit fakt, že konkrétní úspora energie vždy záleží na charakteru stavby a ovlivňuje ji mnoho faktorů, a to zejména velikost místností, počet osob, zdroj energie pro klimatizaci, nutnost svícení a samozřejmě i počasí či lokalita, kde stavba stojí, protože ta souvisí s počtem slunných dní v roce. Vezmeme-li vedle úspory energie v úvahu i případný negativní vliv klimatizace na zdraví, je jasné, že použití venkovního stínění je plně v souladu s trendem udržitelného a zdravého bydlení.

Milena Tomčíková, ředitelka vývoje a produktů značky VEKRA

Montáž žaluzií na okno = rychlá montáž bez chyb!

Na stavbách dostává stále častěji pomyslnou zelenou trend montáže samonosného systému venkovního stínění, a to přímo na rám okna. „Jde o poslední fázi systému moderních samonosných žaluzií, která montážníkům nabízí pouze dva kroky montáže, v rámci kterých není žádný prostor na individuální improvizaci a v podstatě ve sto procentech případů dovedou ke správně namontované žaluzii,“ popisuje Pavel Kašpar, manažer technického vývoje značky VEKRA, a upřesňuje správný postup: „Při montáži samonosné žaluzie VEKRA KOMFORT se na stavbě pouze nasadí a upevní krycí kastlík na vodicí lišty a celý komplet se ukotví na okno. Skrze stěnu se protáhne kabel pro zapojení do elektřiny, vyzkouší se funkčnost a případně naladí dálkový ovladač nebo aktivuje mobilní aplikace. Díky ukotvení na okenní rám se navíc celý prvek výrazně zpevní, proto vykazuje výbornou odolnost proti větru.“

Krycí kastlík s žaluzií lze u samonosného systému umístit jak pod omítku, tak i přiznaně pohledově. I proto lze tento systém použít také u rekonstrukcí. Díky rovinnosti okna je celý systém precizně ukotven a vyvážen, a proto je dlouhodobě bezchybně funkční. Montáž lze provést prakticky hned po instalaci oken a v podstatě bez starostí.

A na závěr… česká záruční žaluziová džungle

Většina dodavatelů na zdejším trhu sice deklaruje záruku dvou let, ale je nezbytné, aby si stavebníci zjistili všechny detaily a podmínky. VEKRA jasně říká: bez jakýchkoli skrytých nákladů a podmínek poskytujeme prodlouženou záruku pět let, která se vztahuje na vše – jak na díly podléhající opotřebení, motor, tak i na práci a dopravu.

Bohužel na trhu se vyskytuje plno prodloužených záruk, ale s omezeními a podmínkami, ve kterých se laik obtížně orientuje. Typickým příkladem je vázání záruky na pravidelné servisní prohlídky již od prvního roku od instalace, které v plné výši hradí zákazník. Záruka se zpravidla nevztahuje na motor, díly, které podléhají opotřebení, ale třeba ani na práci či dopravu. V praxi se tak často stává, že i když má majitel žaluzie ještě v záruční době, jejich opravu musí stejně uhradit.

Tomáš Pilský, manažer pro inovace značky VEKRA

Venkovní žaluzie jsou dnes nejoblíbenějším typem vnějšího stínění. Z celkového množství představují 80 procent. Ze zbylých 20 procent většinu tvoří klasické předokenní kovové rolety a menšinový zbytek tvoří screeny ze speciálních tkanin určených pro venkovní použití.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.03.2023Rozdíly mezi druhy venkovního stínění Redakce (Bydlet.cz)
04.08.2022Venkovní stínění terasy a balkonu Jana Nováková (Hornbach)
20.04.2022Proč si pořídit venkovní žaluzie Jitka Vondroušková (Kurzy.cz)
23.03.2022Jak vybrat vhodnou sekačku Jana Nováková (Hornbach)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688