CRIF (Czech Credit Bureau)
Údaje o firmách  |  16.03.2023 14:14:17

Měsíčně u nás začíná podnikat na živnost přes 700 Ukrajinců, před válkou to bylo okolo 200

Zvýšený zájem o živnostenské podnikání ze strany Ukrajinců pokračuje také v roce 2023. Za první dva měsíce roku v České republice začalo podnikat
1 415 živnostníků ukrajinské národnosti. Zatímco v letech 20192021 zde založilo živnost průměrně 207 Ukrajinců měsíčně, v roce 2022 už byl měsíční průměr 710. Zároveň v Česku zahájilo živnost 127 podnikatelů ruské národnosti, což je rovněž více než před ruskou invazí na Ukrajinu. Vyplývá to z analýzy, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau na základě dat portále www.informaceofirmach.cz
.

„Nejvíce Ukrajinců u nás začalo podnikat od loňského srpna do listopadu, kdy každý měsíc zahájilo činnost více než tisíc živnostníků ukrajinské národnosti. V některých měsících šlo i o 18 % z celkového počtu nových živnostníků v Česku. Za letošní leden a únor už je měsíční průměr nižší, tedy 708, což je ale oproti rokům před válkou stále hodně,“ vysvětluje Věra Kameníčková , analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Oproti období před rokem 2022 je stále vysoký také počet nových živnostníků ruské národnosti. Za první dva měsíce letošního roku zde začalo podnikat 127 Rusů. Průměr za měsíc se sice oproti loňským 73 mírně snížil, ale stále je vyšší než v letech 2019-2021, kdy zde začínalo podnikat v průměru 51 Rusů měsíčně.

Ukrajinci podnikají hlavně ve stavebnictví

Od vypuknutí války, resp. od března roku 2022 do letošního února začalo v rámci celé České republiky podnikat nejvíce lidí ve zpracovatelském průmyslu a ve stavebnictví (shodně po 15 % z celkového počtu). Na stavebnictví se zaměřilo také 38 % ze všech Ukrajinců, kteří zde zahájili živnost, dalších 17 % začalo podnikat ve zpracovatelském průmyslu. Ukrajinci představovali téměř třetinu všech živnostníků, kteří začali v tomto období podnikat ve stavebnictví. Struktura ruských podnikatelů byla velmi odlišná, 23 % jich v daném období začalo s podnikáním v odvětví profesní, vědecké a technické činnosti a 14 % pak v odvětví informačních a komunikačních činností. Jedná se převážně o informační technologie a s tím související poradenství.

Ukrajinci i Rusové začínají podnikání převážně v hlavním městě

V Praze začalo se živnostenským podnikáním nejvíce osob. Totéž platí i pro ukrajinské a ruské podnikatele. Liší se však to, v jaké míře se jejich činnost soustředila na hlavní město. V rámci všech nových živnostníků to bylo 21 % ze všech nových podnikatelů, u ukrajinských živnostníků to bylo 35 % a u ruských dokonce 69 % z jejich celkového počtu. Druhým místem s nejčetnějším výskytem nových živnostníků byl Středočeský kraj. V rámci všech živnostníků, kteří začali podnikat v daném období, to bylo 13 %, u ukrajinských živnostníků 14 %, a u ruských pouhých 9 %.

Profil společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, a. s.

CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF.

Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.

Volitelným modulem aplikace Cribis je mezinárodní služba SkyMinder umožňující exportérům a dalším společnostem prověřování finančního zdraví, varovných informací a majetkových vazeb u více než 200 milionů společností z 230 zemí a území světa.

Společnost také poskytuje komplexní řešení pro oblast řízení úvěrových rizik a pod značkou iRating pokročilé nástroje pro hodnocení ekonomického stavu společností nebo také municipalit.

Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Oběma registrům CRIFCzech Credit Bureau zajišťuje i technický servis. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz , díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Zároveň provozuje registr finančních poradců ELIXIR, který nabízí komplexní data o profesní historii finančních poradců.

Nově také provozuje registr REPIsloužící pro sdílení platebních informací mezi jednotlivými členy, společnostmi, které poskytují svým klientům nějaký druh služby, založené na splátkách – půjčku, nákup na splátky, nebo nákup na fakturu s odloženou splatností. Registr je určen rovněž pro poskytovatele úvěrů, e-shopy, společnosti pronajímající nemovitosti, poskytující telekomunikační nebo datové služby a poskytovatele kabelových televizí.

CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

Společnost CRIF – Czech Credit Bureau, a. s je součástí celosvětové skupiny CRIF. Poskytuje svým klientům aplikaci Cribis, která obsahuje informace o více než 10 milionech podnikatelských subjektů a fyzických osobách z České a Slovenské republiky čerpající z více než 43 informačních zdrojů.

Společnost CRIF je zároveň organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního registru klientských informací a Nebankovního registru klientských informací. Jejich prostřednictvím si zejména banky, stavební spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Široké veřejnosti nabízí možnost získat úvěrovou zprávu na klientských centrech obou registrů a nově také prostřednictvím bezpečného on-line přístupu do webového portálu www.kolikmam.cz, díky kterému získá uživatel aktuální přehled o svých závazcích z pohodlí domova nebo kanceláře.

Portál informaceofirmach.cz slouží k bezplatnému prověřování finanční výkonnosti, míry varovných informací a vlastnických vazeb u českých a slovenských firem. Obsahuje výběr obchodních informací o 4 milionech podnikatelských subjektů, které čerpá prostřednictvím profesionální aplikace Cribis z více než 40 hlavních informačních zdrojů. Na portálu si uživatel může zdarma prověřit sledovanou firmu z více hledisek. Kromě základních informací užitečných pro její identifikaci má uživatel po bezplatné registraci k dispozici také sadu varovných informací vztahujících se přímo k dané firmě anebo ke skupině společností napojených na vyhledanou firmu.

Více informaci na: www.crif.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688