ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  08.03.2023 23:20:01

Komise vítá politickou dohodu o Evropském roku dovedností

Komise vítá politickou dohodu o Evropském roku dovedností, které dnes dosáhly Evropský parlament a členské státy. V návaznosti na oznámení předsedkyně Ursuly von der Leyenové v projevu o stavu Unie v roce 2022 předložila Komise vloni v říjnu spolunormotvůrcům svůj návrh týkající se Evropského roku dovedností.

Během Evropského roku dovedností budou Komise, Evropský parlament, členské státy, sociální partneři, veřejné a soukromé služby zaměstnanosti, obchodní a průmyslové komory, poskytovatelé vzdělávání a odborné přípravy, pracovníci a podniky spolupracovat na tom, aby podpořili rozvoj dovedností, čímž se zlepší profesní i životní příležitosti pro lidi. To Evropě umožní, aby se stala konkurenceschopnější tím, že zvýší objem svých pracovních sil a zajistí, aby ekologická a digitální transformace a hospodářské oživení byly sociálně vyvážené a spravedlivé.

Ekologická transformace by mohla v EU do roku 2030 vytvořit až jeden milion dalších pracovních míst, ale podniky se často potýkají s obtížemi při hledání pracovníků se správnými dovednostmi: nedostatek pracovních sil u zásadních odvětví a pracovních pozic pro ekologickou transformaci se v letech 2015 až 2021 zdvojnásobil. Index digitální ekonomiky a společnosti navíc ukazuje, že čtyři z deseti dospělých a každá třetí osoba pracující v Evropě postrádají základní digitální dovednosti. Evropský rok dovedností pomůže řešit nedostatek dovedností, například mobilizací úsilí členských států a zdůrazněním stávajících a nových iniciativ EU, včetně možností financování ze strany EU, s cílem podpořit jejich zavádění a propagovat organizaci činností a akcí souvisejících s dovednostmi v celé EU.

Evropský rok dovedností bude sledovat čtyři hlavní cíle:

  • Podpořit investice do odborné přípravy a zvyšování kvalifikace, které lidem umožní setrvat v zaměstnání nebo najít nové.
  • Zajistit, aby dovednosti odpovídaly potřebám zaměstnavatelů, a to prostřednictvím úzké spolupráce se sociálními partnery a podniky.
  • Sladit očekávání a dovednosti lidí s příležitostmi na trhu práce, zejména pokud jde o ekologickou a digitální transformaci a hospodářské oživení.
  • Přilákat lidi s potřebnými dovednostmi ze zemí mimo EU.

Plánované iniciativy a činnosti

Na Den Evropy 9. května se bude konat Festival Evropského roku dovedností. Tento festival propojí činnosti související s dovednostmi, které probíhají souběžně v celé Evropě. Rok dovedností potrvá do května 2024 a v jeho rámci bude zahájeno a propagováno mnoho akcí a iniciativ. Důraz bude kladen na provádění stávajících nástrojů. Bude však přijata řada nových návrhů EU, jejichž cílem je podpořit probíhající úsilí a dále posílit rozvoj dovedností ve všech členských státech, například:

  • Komise přijme balíček týkající se digitálního vzdělávání a dovedností s cílem zlepšit digitální dovednosti, vzdělávání a odbornou přípravu.
  • V návaznosti na své nedávné hodnocení navrhne Komise aktualizaci Evropského rámce kvality stáží, aby se zvýšila kvalita stáží a podpořila účast mladých lidí na odborné přípravě a trhu práce.
  • Vznik rezervoáru talentů EU usnadní mezinárodní nábor a poskytne kvalifikovaným státním příslušníkům třetích zemí příležitost pracovat v odvětvích, která jsou na úrovni EU označena za strategicky významná, zejména díky tomu, že usnadní zprostředkování volných pracovních míst v EU kvalifikovaným státním příslušníkům ze třetích zemí mimo EU.
  • Komise navrhne iniciativu na obnovu rámce pro mobilitu ve vzdělávání. Díky tomu bude moci více studentů a pedagogů než dříve studovat a vyučovat v zahraničí.
  • Komise navrhne iniciativu na zlepšení uznávání kvalifikací státních příslušníků zemí mimo EU, aby bylo možné přilákat pracovníky s potřebnými dovednostmi.
  • Zavádění talentových partnerství s vybranými partnerskými zeměmi mimo EU navíc pomůže určit potřeby v oblasti dovedností a odborné přípravy, aby se zlepšily možnosti mobility a legální cesty do EU.
  • V rámci Paktu pro dovednosti vytvoří průmysl, poskytovatelé odborného vzdělávání a přípravy, sociální partneři, veřejné služby zaměstnanosti a jiní aktéři další partnerství s cílem zavázat se k odborné přípravě a investicím do rekvalifikace pracovníků. V současnosti vznikají partnerství v oblasti pevninských obnovitelných zdrojů energie, v oblasti dovedností týkajících se tepelných čerpadel a energetické účinnosti.
  • Jak bylo oznámeno v průmyslovém plánu Zelené dohody, Komise navrhne zřídit akademie průmyslu s nulovými čistými emisemi, které budou zavádět programy zvyšování kvalifikace a rekvalifikace ve strategických odvětvích pro ekologickou transformaci, jako jsou suroviny, vodík a solární technologie.
  • Komise zřídí akademii dovedností v oblasti kybernetiky, jejímž cílem bude zvýšit počet odborníků vyškolených v oblasti kybernetické bezpečnosti, aby se odstranil rostoucí nedostatek talentů v této oblasti. Akademie propojí stávající iniciativy tak, aby bylo možné odstranit nedostatky v oblasti kybernetických dovedností a reagovat na potřeby trhu práce v oblasti kybernetické bezpečnosti.
  • V oblasti výzkumu a inovací a jako součást Evropského výzkumného prostoru bude zaveden nový rámec pro profesní dráhu výzkumných pracovníků. To bude zahrnovat opatření na zlepšení pracovních podmínek, zlepšení dovedností a mobility a snadnější uznávání povolání.
  • Iniciativa pro talentované pracovníky v oblasti deep tech technologií, což je stěžejní iniciativa v rámci Nového evropského programu inovací, pomůže do roku 2025 vyškolit jeden milion žáků, studentů a odborníků v oblasti deep tech technologií.
  • Konference s názvem „Making Skills Count“ ve dnech 8.–9. června představí iniciativy, které zvyšují hodnotu i viditelnost dovedností.
  • Cílem soutěže European Digital Skills Awards 2023 je ocenit projekty a iniciativy, které pomáhají překlenout digitální propast. Nyní je možné se přihlásit a vítězové budou vyhlášeni v červnu.
  • Evropský týden odborných dovedností 2023, který se bude konat ve dnech 23.–27. října, se zaměří na to, jaký význam mají odborné vzdělávání a příprava pro lidi všech věkových kategorií.
  • Evropský týden programování, který proběhne ve dnech 7.–22. října 2023, je iniciativa na místní úrovni, která zábavným a poutavým způsobem zprostředkuje programování a digitální gramotnost pro všechny.

Další postup

Politickou dohodu mezi Evropským parlamentem, Radou a Komisí musí nyní ještě formálně schválit Evropský parlament a Rada. Aby se zajistila koordinace činností Evropského roku dovedností na vnitrostátní úrovni, vyzvala Komise členské státy, aby jmenovaly národního koordinátora.

Souvislosti

Členské státy schválily sociální cíle EU do roku 2030, podle nichž by se odborné přípravy mělo každoročně účastnit nejméně 60 % dospělých, a zároveň již představily svůj vnitrostátní příspěvek ke splnění tohoto cíle. To je důležité pro dosažení cíle míry zaměstnanosti ve výši nejméně 78 % do roku 2030.

Digitální kompas 2030 stanoví cíl EU, že do roku 2030 by alespoň 80 % všech dospělých mělo mít alespoň základní digitální dovednosti, v EU by mělo být zaměstnáno 20 milionů specialistů v oblasti informačních a komunikačních technologií a mělo by být motivováno více žen, aby na taková pracovní místa nastoupily. Evropský rok dovedností rovněž přispěje k průmyslovému plánu Zelené dohody, který má posílit konkurenceschopnost evropského průmyslu s nulovými čistými emisemi a podpořit klimatickou neutralitu.

Investice členských států do prohlubování dovedností a změny kvalifikace podporuje několik nástrojů financování EU, jako je Evropský sociální fond plus (ESF+), Nástroj pro oživení a odolnost, program Digitální Evropa, Horizont Evropa a Erasmus+.

Úplný program činností a další informace jsou k dispozici na internetových stránkách věnovaných Evropskému roku dovedností.

Další informace

Evropský rok dovedností

Internetové stránky týkající se Evropského roku dovedností

Tisková zpráva: Komise zahajuje práci na Evropském roku dovedností

Návrh rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady o Evropském roku dovedností 2023

Přihlaste se k bezplatnému odběru elektronického zpravodaje Evropské komise o zaměstnanosti, sociálních věcech a sociálním začleňování

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688