muni.cz (Masarykova univerzita)
Školství  |  07.03.2023 00:00:00

DEN na MUNI se studentem ekonomicko-správní fakulty

DEN na MUNI se studentem ekonomicko-správní fakulty

Spojení teorie s praxí. Toho si Dominik Peter, student oboru Regionální rozvoj a cestovní ruch cení při studiu na ESF nejvíc. Příležitostí k seberealizaci, které studentům tato fakulta nabízí, je hodně.

Děkan ESF Jiří Špalek a student Dominik Peter
Děkan ESF Jiří Špalek a student Dominik Peter
Foto: Jan Nepovím

Dnes mi výuka začíná v osm, ale vstal jsem už o půl sedmé. Mám rád své harmonické ráno, během něhož se správně naladím do nového dne. Po ranní sprše a kávě na probrání ještě před cestou do školy posnídám a zhlédnu aktuality ze světa. Také si projdu svůj diář, kde na mě čekají povinnosti rozložené do celého dne. Vědět, co mě v daný den čeká, mi dodává klid a přináší úspěchy.

Cesta na fakultu mi trvá přibližně osm minut. Před bufetem už na mě čekají kamarádi a společně jdeme na seminář předmětu Management destinace cestovního ruchu. Líbí se mi na něm jeho praktické zaměření, jsem totiž typ člověka, který probíranou látku lépe pochopí na konkrétních příkladech než při čtení dlouhé teorie. Ve čtyřčlenném týmu po celý semestr navrhujeme strategii pro rozvoj destinace, my konkrétně máme na starost Krkonoše. Analyzujeme nabídku a poptávku této oblasti a jejich vliv na lokální komunitu i životní prostředí. Na základě toho vytváříme komplexní strategii destinace obsahující konkrétní opatření pro její správný rozvoj. Na konci semestru budeme tuto práci prezentovat odborníkům z praxe, kteří zhodnotí její proveditelnost v reálném světě.

Po semináři mám zhruba hodinu čas, než otevřou menzu. Rád ji trávím ve fakultní knihovně, kde mám dostatek klidu pro tvorbu své bakalářské práce. Jako téma jsem si zvolil Proměny poptávky cestovního ruchu v důsledku pandemie. Přes léto jsem dělal dotazníkové šetření v Lednicko-valtickém areálu a teď jeho výsledky zpracovávám do grafické i souhrnné textové podoby.

Fotografie do soutěže ECON MUNI na cestách
Fotografie do soutěže ECON MUNI na cestách
Foto: Dominik Peter

Za chvíli je jedenáct hodin, a tak vyrážím společně s kamarády do menzy. Po obědě mám další seminář, tentokrát z Managementu. Je to celofakultní a netradičně pojatý předmět. Semináře totiž nevedou cvičící, ale během celého semestru jde o fiktivní řízení firmy, jejímž předmětem činnosti je výroba a prodej osobních aut. Na začátku jsme se rozdělili do čtyř oddělení (marketing, výroba, finance, HR) a společně usilujeme o co nejlepší rentabilitu našeho podniku. Já jsem na oddělení lidských zdrojů, kde hodnotíme výkon zaměstnanců, tvoříme mzdy, vyplácíme osobní ohodnocení nebo chystáme teambuilding.

Manažerská hra:
Na seminářích předmětu Management se studenti celý semestr účastní takzvané manažerské hry. Jde o speciální formu výuky, která simuluje skutečné fungování firmy. V tomto fiktivním podniku studenti zastávají různé pozice. Cílem této hry je, aby se studenti naučili vzájemně spolupracovat, vést tým lidí a řešit konfliktní situace a nastalé problémy.

Po tomto semináři standardně chodím na brigádu pracuji na personálním oddělení jednoho call centra s asi šesti sty zaměstnanci, kde zpracovávám veškerou personální administrativu, vedu náborové procesy a taky odpovídávám na nespočet psaných nebo volaných dotazů zaměstnanců. Dnes mám ale jiný program, ve tři hodiny jdu totiž na kávu s panem děkanem naší fakulty.

Dominik Peter u své výherní fotografie
Dominik Peter u své výherní fotografie
Foto: Jan Nepovím

V létě jsem se zapojil do soutěže ECON MUNI na cestách a vyfotil se s fakultní plackou v Lednicko-valtickém areálu. I když většinou v soutěžích nemám moc štěstí, tentokrát jsem vyhrál hlavní cenu, jejíž součástí je právě i setkání s panem děkanem. Na společné schůzce probíráme, jak se mi na škole studuje a co by se dalo ještě více zlepšit. Povídáme si také o budoucí vizi školy a spoustě možností uplatnění, které naše fakulta nabízí.

V příštím semestru se chystám přes Erasmus vyjet na Kanárské ostrovy, kde budu studovat podobné předměty jako u nás, a tak otevíráme i toto téma. Pan děkan také rád cestuje, takže mi dává cenné rady a tipy, na co si dát obecně pozor a co v zahraničí vyzkoušet. Společně se shodujeme na tom, že čas studia je nejlepší dobou pro učení cizích jazyků a sbírání zkušeností v zahraničí.

Po šálku kávy běžím do posilovny, kde máme sraz s kamarády. Při všech povinnostech je důležité si vyčistit hlavu a na chvíli vypnout. Domů přicházím kolem šesté a po večeři se ještě dívám na nějaké projekty do školy. Je pro mě důležité dělat věci průběžně a s dostatečným časovým předstihem, abych měl vždy určitou časovou rezervu i na spontánní změny či události. Na konci dne už mě čeká jen odpočinek v podobě několika epizod seriálu na Netflixu a jdu spát, abych byl ready na další den.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688