Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.02.2023 11:03:57

Navzdory růstu akcií ČEZ pražská burza letos poprvé v týdnu klesla. Na pořadu další hospodářské výsledky


Přetrvávající nadprůměrná inflace potažmo obavy z vysokých úrokových sazeb začaly v týdnu opět strašit investory na Wall Street, přičemž se negativní nálada přesunula i do Evropy. Pod vlivem zahraničí se zkrátka posílit pražské burze desátý týden v řadě již nepodařilo. Nicméně index PX tedy „červený“ týden vykázal naposledy v polovině prosince, kdy naopak ukončil 5týdenní negativní šňůru. V tomto týdnu po poměrně volatilním vývoji nakonec odepsal 0,81 % na závěrečných zhruba 1 388 bodů.  

O volatilitu se svou vahou výrazně postaraly akcie ČEZ, u kterých nejprve v úvodu týdne eskalovala prodejní nálada z předcházejících dní. Zbytek týdne se však již na nich nesl vlastně v opačném gardu. Titul každopádně nadále zaznamenává nadprůměrnou likviditu, když jedna část investorů sází na letošní rekordní dividendu potažmo příp. pozitivně viděné restrukturalizační možné kroky státu, zatímco jiní vidí díky mimořádnému zdanění budoucí propad zisků a tedy dividendy. V jednom ze dvou dlouhodobých sporů o neodebranou nasmlouvanou elektřinu se SŽDC firma rozhodnutím Vrchního soudu definitivně uspěla. Správa železnic tak musí firmě zaplatit ušlý zisk 727 mil. a k tomu 664 mil. na úrocích.


Mírnit po výsledkové ztráty z předchozího týdne se pokoušely částečně akcie KOFOLA. Vůbec nejvyšší ceny od loňské dividendy pak dosáhly akcie PHILIP MORRIS, které se obchodovaly až za 17 500 . Všechny zisky však neudržely. Spíše než o ziscích jako nakonec o stagnaci lze hovořit u akcií KB, které opět byly druhým nejobchodovanějším titulem na pražské burze. Nicméně likvidita přitom u nich byla nejnižší v tomto měsíci. Jakoby vyčkávají, kterým směrem se vydat, když vlastně nadále přešlapují na výraznější technické hranici okolo 740 .

Ostatní finanční tituly již zamířily níže. Svou vahou zatlačily pražskou burzou do mínusu především ty rakouské. ERSTE se dále vzdalovala technické hranici 37 EUR a v druhé polovině týdne ji nezastavila ani další na 35 EUR. Titul jako by začal trpět vybíráním tučných zisků ještě před plánovaným úterním reportem loňských hospodářských výsledků. Neplánovaně již ve středu loňské vybrané hospodářské ukazatele zveřejnila pojišťovna VIG, která přitom měla v plánu přijít s reportem až v polovině března. Růstovými výsledky každopádně pozitivně překvapila, což indikuje i možný růst dividendy. Firemní akcie nicméně ukázaly, že v domovské Vídni zatím nemají dostatek síly prorazit nad 25,80 EUR. Po 4týdenní růstové šňůře došlo na červená čísla na akciích MONETA, u kterých došlo na vybírání zisků především v první polovině týdne.

Již šestý týden v řadě si nedokázaly polepšit akcie PILULKA, která se tak i výrazně přibližovaly svým dlouhodobým minimům, které zaznamenaly na konci roku na cenách 625 . Spolumajitel firmy Martin Kasa v rozhovoru vyzdvihl spokojenost nad expanzí zejména v Maďarsku, zmínil vidinu dostat se také do Německa.

Akcie GEN DIGITAL na domovském trhu Nasdaq pokračovaly ve svém jižním směrování a dostaly se v pátek již na úroveň loňských letních minim, které by tak měly být technickou oporou. U nás si každopádně udržují výrazné obchodování s prémií. Vlastně mnohem výraznější, než tomu bylo u jejich „předchůdkyň“ akcií Avast.

K nakonec stagnujícím akciím PHOTON ENERGY možno zmínit firemní zprávu o připojení do sítě další postavené fotovoltaické elektrárny, resp. první v Rumunsku s výrobní kapacitou 5,7 MW. Ročně by měla vyrobit 8,7 GWh elektřiny. V příštích měsících má dojít v Rumunsku k dokončení dalších 26 MW výrobních zdrojů.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688