Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  26.02.2023 11:02:31

Příští týden bude na domácím parketu pokračovat výsledková sezóna: Erste, CTP

Uplynulý týden byl hned v pondělí ovlivněn státním svátkem v USA, který způsobil velmi podprůměrnou obchodní aktivitu ve zbytku finančního světa. Výsledková sezóna dle očekávání již jen dokreslovala relativně neutrální vyznění a samotná čísla byla významná již jen pro konkrétní dotčené společnosti. Bez větších impulzů se tak trh zaměřil na zápis z posledního zasedání Fedu a na páteční čísla o příjmech a výdajích domácností, tzv. index PCE za leden. Fed ve svém zápisu z posledního zasedání potvrdil jestřábí rétoriku a nutnost udržet zvýšené sazby po delší dobu. Potvrzení jestřábí rétoriky tlačí vzhůru tržní sazby, což působí negativně na ocenění ostatních finančních aktiv včetně akcií. Například americké desetileté dluhopisy nesou výnos 3,94 % oproti 3,46 % z konce ledna. Trh tedy začíná snižovat šance, že by letos Fed snižoval sazby a více se přiklání k tomu, co Fed komunikuje. Dalším dílkem do skládačky jménem inflace, resp. jestřábí měnová politika Fedu byly páteční data o příjmech a výdajích domácností v USA tzv. PCE za leden. Ta na jádrové úrovni vykázala zrychlení růstové dynamiky na 4,7 vs. oček. 4,3 po 4,4 % r/r. Taková data podporují očekávání déle trvajících vyšších sazeb. Především připomenutí jestřábí politiky Fedu a dalších makrodat, které podporují výhled na déle trvající zvýšené sazby posunuly akciové indexy níže. Konkrétně pak americký index S&P 500 poklesl o 3,2 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 odevzdala 1,4 % t/t. Domácí index PX reagoval podobně jako zbytek Evropy a ustoupil o 0,8 % t/t na 1387,9 bodu.

Společnosti na BCPP

Pojišťovna VIG zveřejnila některá předběžná čísla za minulý rok. Zisk před zdaněním by měl dosáhnout 560 mil. EUR (+10 % r/r) a čistý zisk by měl být v rozmezí 460-470 mil. EUR (+22-25 % r/r). Z toho nám vychází, že čísla za samotné 4Q zahrnují pozitivní jednorázovou položku u daně z příjmů ve výši přibližně 50 mil. EUR. Z čeho tento jednorázový zisk pramení, pojišťovna neupřesnila. Výhled managementu počítal za minulý rok se ziskem před zdaněním nad úrovní předchozího roku (511 mil. EUR), nicméně vzhledem k výsledkům za prvních 9 měsíců roku (413 mil. EUR) již bylo výrazné překonání tohoto výhledu očekávané. Management dále očekává návrh dividendy ve výši 1,25-1,4 EUR na akcii (4,9-5,5% hrubý dividendový výnos). Titul zakončil týden na 597 (-1,8 % t/t).

Český výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV oznámil, že s evropským zákazníkem uzavřel nový kontrakt na dodání bezpilotních letadel za 2,35 mil. EUR (55,7 mil. ). Gen. ředitel společnosti Ladislav Semetkovský uvedl, že kromě této zakázky čeká v 1. polovině letošního roku prodeje ještě dalších 9 strojů do Asie a Afriky. Prodej devíti strojů může mít podle našeho odhadu hodnotu okolo 160 mil. . Primoco bude v letošní první polovině roku dodávat také 10 letadel, jejichž prodej podepsalo již loni. Proto by tržby za 1. polovinu roku mohly být v řádu několika set mil. . Primoco mělo loni tržby 154 mil. při EBITDA marži 48 % a letos chce dodat letadla za 1 mld. . Titul zakončil týden na 388 (-0,5 % t/t).

Poslanecká sněmovna na Slovensku zamítla zákon, který měl zavést speciální daň na přepravce plynu v závislosti na délce provozovaných plynovodů. Původně poslanecká sněmovna zákon schválila v druhé polovině prosince, nicméně prezidentka Zuzana Čaputová balík změn zákonů, součástí kterého byla i zmíněná daň, vetovala. Vláda očekávala, že na dani vybere přibližně 100 mil. EUR ročně. Provozovatelem plynovodů na Slovensku je společnost Eustream, ve které má 51% podíl stát a 49 % drží EP Infrastructure.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byla Kofola (248 , +0,8 % t/t). Titul reagoval pozitivně na již dříve zveřejněné solidní výsledky za 4Q22 a výhled na letošní rok. Navíc na setkání s analytiky k výsledkům management vyjádřil svůj pozitivní názor na budoucí vývoj provozního zisku EBITDA vzhledem k mírnícímu se tlaku na straně energií a vstupních surovin. Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla Erste Group (817,6 či -4,8 % t/t). Titul se obešel bez firemních informací, avšak reagoval v souladu s vývojem v Evropě, který byl mimo jiné nepříznivě ovlivněn pokračujícími nepříjemnostmi u Raiffeisenbank (RBI) či Credit Suisse. RBI je vyšetřována ze strany amerických úřadů kvůli své pobočce v Rusku. V případě Credit Suisse švýcarský regulátor zahájil šetření generálního ředitele banky kvůli prohlášení o stabilizaci odlivu klientských aktiv z konce minulého roku.

Výhled na příští týden

Příští týden by se měl obejít bez výraznějších impulzů. Trh bude nadále sledovat průběžná makroekonomická data a sledovat vývoj tržních sazeb. S utvrzením očekávání, které bude akceptovat stávající postoj Fedu, budou investoři opatrní a více ochotní realizovat letošní zajímavé zisky. Technicky dojde na konci února k převážení indexů MSCI, což tradičně zvyšuje na trhu aktivitu a volatilitu. Pro příští týden jsme nadále obezřetní a očekáváme další vybírání zisků na rizikových aktivech.

Na domácím parketu bude pokračovat výsledková sezóna. V úterý zveřejní svá čísla Erste Group a v pátek CTP. U Erste Group očekáváme 6% r/r růst čistého zisku za 4Q22. Hlavním tahounem by měly být nadále vyšší úrokové výnosy. Návrh dividendy ze zisku minulého roku očekáváme v souladu s předchozími prohlášeními managementu. To znamená dividendu ve výši 1,9 EUR na akcii (5,4% hrubý div. výnos).

U CTP se bude nadále sledovat vliv ekonomické situace na logistická centra. Potvrzení dosavadní odolnosti vůči současnému makroekonomickému prostředí i výhledu by mohlo investory dále uklidnit.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na pondělní objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za leden (oček. -3,9 po +5,6 % m/m), středeční ISM průmyslu za únor (oček. 47,8 po 47,4 bodech m/m) a páteční ISM služeb za únor (oček. 54,5 po 55,2 bodech m/m). V Německu se zaměříme na spotřebitelskou inflaci CPI za únor (oček. 8,6 po 8,7 r/r). V Číně se zaměříme na středeční PMI průmyslu za únor (oček. 50,7 po 50,1 bodu m/m) a PMI služeb za únor (oček. 55,0 po 54,4 bodech m/m).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688