Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  20.02.2023 07:45:04

Nálada spotřebitelů a podnikatelů se dále zlepšuje (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Indikátory sentimentu, jejichž velký počet bude tento týden zveřejněn, by měly ukázat na pokračující růst důvěry v další vývoj ekonomik. Týkat by se to mělo spotřebitelů i podnikatelů. Konečný odhad lednové inflace v eurozóně podle nás přinese mírnou revizi z 8,5 % na 8,6 % y/y. Zpřesněné odhady německého a amerického HDP by naopak měly zůstat zhruba beze změny. Zatímco německá ekonomika vlivem slabé spotřeby domácností ve Q4 22 mírně mezičtvrtletně klesla, ta americká svižně rostla.

Zatímco německý HDP mírně klesl, ten americký svižně rostl

Tento týden bude zveřejněno velké množství předstihových indikátorů důvěry, všechny by přitom měly ukázat na další zlepšení sentimentu. Důvěra v další vývoj ekonomik roste jak u spotřebitelů, tak i podnikatelů. Významný vliv na to má snížení nejistoty spojené s energetickou krizí. Černé scénáře ohledně fyzického nedostatku energií na evropském kontinentu se nerealizovaly. Naplněnost plynových zásobníků je díky mírné zimě stále vysoká, stejně tak se podařilo najít nové zdroje dodávek ve formě zkapalněného zemního plynu (LNG). V důsledku toho cena plynu i elektřiny na velkoobchodních trzích klesla na předválečné úrovně. K optimismu pomáhá i oproti očekávání lepší vývoj ekonomik ve druhé polovině loňského roku. Řada z nich se tak nakonec vyhnula recesi. Pozitivním faktorem je rovněž skutečnost, že ve většině zemí inflace pravděpodobně dosáhla vrcholu a dále by už měla postupně klesat. Podnikatelé v průmyslu pak vítají významné odeznění problémů v dodavatelských řetězcích, které vedlo k obnovení dodávek výrobních vstupů. V souhrnu by tak tyto indikátory měly dávat šanci na částečné oživení ekonomik na začátku letošního roku. K oživení globální ekonomiky by měly pomoci silné trhy práce na obou stranách Atlantiku, stejně tak i zrušení covidových restrikcí v Číně.

Zpřesněný odhad evropské inflace podle nás přinese mírnou vzestupnou revizi, zatímco statistiky HDP Německa i USA by měly zůstat zhruba beze změny. Očekáváme, že lednová meziroční inflace eurozóny bude revidována z 8,5 % na 8,6 %, jádrová inflace by ale měla zůstat beze změny na 5,2 % y/y. K přehodnocení by mělo dojít hlavně kvůli vyšší německé inflaci, než jakou Eurostat při svých výpočtech předpokládal. Kvůli odloženému zveřejnění cenových statistik ze strany německého statistického úřadu totiž Eurostat tentokrát neměl k dispozici obvyklou sadu dat. V případě německého HDP za Q4 22 očekáváme pouze potvrzení mezičtvrtletního poklesu o 0,2 %. Nově bude ale zveřejněna struktura HDP. Ta by měla ukázat, že za poklesem německé ekonomiky stála klesající spotřeba domácností, která byla podle našeho odhadu mezičtvrtletně nižší o 0,4 %. V USA spotřeba domácností na konci loňského roku pokračovala v růstu, což tamní ekonomice pomohlo k velmi slušnému výsledku. Zpřesněný odhad pro Q4 22 bude podle nás spojen s jen nepatrnou revizí mezičtvrtletního anualizovaného růstu amerického HDP z +2,9 % na +3,0 %.

Odolná poptávka může Fedu ztížit boj s inflací

Poptávka amerických domácností podpořená silný trhem práce zůstává robustní, což může Fedu zkomplikovat boj s inflací. Americké maloobchodní tržby v lednu zaznamenaly velmi silný růst. Meziměsíčně byly vyšší o 3 % (v nominálním vyjádření) po předchozím poklesu o 1,1 %. Lednový meziměsíční nárůst tak byl oproti tržnímu konsensu o celý jeden procentní bod vyšší. Významně k tomu přispěla silná čísla prodejů aut, avšak i bez nich maloobchodní tržby rostly svižným tempem o 2,3 % m/m (oproti konsensu více než dvojnásobek). Oživení spotřebitelské poptávky by v USA bylo v souladu se silným trhem práce (počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti zůstává nízký, když se nadále drží pod hranicí 200 tis.), postupně se zmírňující inflací a s tím souvisejícím nárůstem důvěry domácností. Zároveň ale připomeňme, že data amerických maloobchodních tržeb vykazovala v posledních měsících vyšší míru fluktuace. Případné silnější a trvalejší oživení poptávky amerických domácností by bylo komplikací pro Fed. Ten začátkem února zpomalil tempo, s jakým zvyšuje úrokové sazby na standardních +25 bb. Otázkou tak je, zdali ve světle posledních silných dat nakonec nebude muset opět šlápnout na plyn. Zatímco meziměsíční vývoj amerických spotřebitelských cen za leden byl v souladu s očekáváními (+0,5 %), růst cen průmyslových výrobců byl o poznání vyšší. Výrobní ceny oproti prosinci vzrostly v průměru o 0,7 % (nejvíce od června 2022), čekal se však růst o 0,4 %. Překvapivě silná cenová dynamika se přitom netýkala pouze energií, ale i tzv. jádrové složky, která lépe odráží poptávkové tlaky v ekonomice.

Prosinec byl pro evropský průmysl slabým měsícem, zklamala i lednová data z USA. Průmyslová produkce v eurozóně v prosinci meziměsíčně klesla o 1,1 %, což bylo o něco více, než se čekalo (-0,8 % m/m). Směrem výše byl ale naopak revidován údaj za listopad. Zatímco původně listopadová data ukazovala na meziměsíční růst o 1 %, po revizi to je +1,4 %. Vývoj evropského průmyslu tak zůstává z měsíce na měsíc hodně volatilní, když se i nadále sem tam objeví dílčí problémy s dodávkami výrobních vstupů. V druhé polovině loňského roku navíc na energeticky náročná odvětví silně dopadaly vysoké ceny energií. Z hlediska velkých evropských ekonomik pokles průmyslové produkce v prosinci zaznamenalo pouze Německo (o 2,1 %). Produkce naopak svižně meziměsíčně rostla ve Francii (+1,1 %), Itálii (+1,6 %) a Španělsku (+0,7 %). Trend vývoje průmyslového sektoru by podle nás měl být v dalších měsících spíše pozitivní. I přes přetrvávající dílčí problémy by k tomu mělo přispět významné zlepšení situace v dodavatelských řetězcích, oživení spotřebitelského a podnikatelského sentimentu, stejně tak i návrat cen energetických komodit na předválečnou úroveň. V USA, kde již byly zveřejněny údaje za leden, průmyslová produkce po prosincovém poklesu o 1 % meziměsíčně stagnovala (oproti očekávanému růstu o 0,5 % m/m).

Zveřejněná ekonomická data minulý týden pomohla americkému dolaru, zatímco společná evropská měna ztrácela. Dolar proti euru v průběhu týdne posílil o zhruba půl procenta. Tržní dolarové sazby zaznamenaly zejména vlivem silných čísel lednových maloobchodních tržeb růst po celé délce výnosové křivky, více však v případě delších splatností (u dvouletého tenoru o zhruba 30 bb). Finanční trh i nadále očekává, že úrokové sazby Fedu dosáhnou v horizontu zhruba půl roku vrcholu mírně nad 5 %. Do konce roku pak trh stále zaceňuje možnost jejich snížení. Nově zveřejněná data z USA tak podle investorů spíše povedou k tomu, že Fed bude muset držet sazby vyšší po delší dobu, než aby opět urychlil tempo, s jakým sazby zvyšuje. Na data z tuzemské ekonomiky byl minulý týden chudý, když nabídl pouze bilanci běžného účtu za prosinec, na kterou však koruna běžně nereaguje. Tuzemská měna tak nakonec uzavřela týden beze změny na úrovni mírně nad 23,70 CZK/EUR. Korunové a eurové tržní sazby v podstatě pouze reflektovaly vývoj na americkém trhu, rostly tak hlavně výnosy delších splatností. Od ECB aktuálně finanční trh očekává další zvýšení úrokových sazeb v souhrnu o 100 bb. Naopak ČNB podle trhu již dále sazby zvyšovat nebude, naopak od zhruba poloviny letošního roku je již očekáván jejich pokles.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688