mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  30.01.2023 07:15:00

Nový portál pro podnikatele "Uzbekistan Trade Info"

Nový portál pro podnikatele "Uzbekistan Trade Info"

30.01.2023 / 17:00

Kdy: 23.11.2022 15:00 - 18:00, Kde: Taškent

V rámci projektu "Ready4Trade Central Asia" se dne 23. listopadu 2022 v Taškentu v hybridním režimu uskutečnilo slavnostní spuštění nového portálu UZBEKISTAN TRADE INFO, který by měl pomoci uzbeckým i zahraničním podnikatelům v orientaci v Uzbekistánem požadovaných procedurách nutných pro export a import zboží.

„Ready4Trade Central Asia“ (R4TCA) je čtyřletý projekt realizovaný od roku 2020 a financovaný EU, jehož cílem je podpora investic, konkurenceschopnosti a obchodu ve Střední Asii, čímž přispívá k udržitelnému a inkluzivnímu hospodářskému rozvoji v regionu. Projekt si klade za cíl podpořit rozvoj jak vnitroregionálního obchodu 5 zemí Střední Asie (Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán, Turkmenistán a Uzbekistán) mezi sebou, tak i jejich mezinárodního obchodu s dalšími zeměmi světa. Projekt se zaměřuje na zvyšování transparentnosti přeshraničních požadavků, odstraňování regulačních a procedurálních překážek, posilování schopnosti firem dodržovat obchodní formality a normy a rovněž na zlepšování přeshraničního elektronického obchodu. Více informací o R4TCA viz https://intracen.org/ready4trade/.

Uzbekistan Trade Info step-by-step platform

Projekt R4TCA je realizován mezinárodní agenturou „Centrum pro mezinárodní obchod“ (ITC, International Trade Centre) v úzké spolupráci s národními partnery. ITC má v rámci systému OSN mandát podporovat a napomáhat konkurenceschopnosti malých a středních podniků v rozvojových zemích, zemích v přechodném období a v nejméně rozvinutých zemích, aby lépe využívaly obchod jako platformu pro růst, rozvoj a tvorbu pracovních míst. ITC pomáhá zlepšovat obchodní prostředí a usnadňovat lepší řízení hraničních operací, mimo jiné prostřednictvím provádění Dohody WTO o usnadnění obchodu. Celkový rozpočet středoasijského projektu R4TCA činí 16 666 667 USD, dalšími 65 tisíci USD přispívají donorské země (Belgie, Čína, Dánsko, Finsko, Island, Kanada, Německo, Norsko, Švédsko), více o financování viz https://open.intracen.org/projects/XM-DAC-45001-B723/.

První složka projektu R4TCA je zaměřena na řešení netarifních překážek u vybraných vnitro- a mimoregionálních obchodních toků. Úspěšná realizace této složky vyžaduje zmapování příslušných obchodních předpisů a postupů a jejich zveřejnění prostřednictvím online národních platforem pro usnadnění obchodu v souladu s článkem 1.2 Dohody WTO o usnadnění obchodu.

Pokud jde o Uzbekistán, v rámci projektu R4TCA ITC a uzbecké Ministerstvo investic a zahraničního obchodu (MIFT) dlouhodobě spolupracují na vytvoření portálu pro usnadnění obchodu a na vytvoření dostatečně kapacitního místního týmu, který bude schopen spravovat jej ve vší autonomii, a také na zajištění využívání portálu soukromým sektorem.

Uzbekistan Trade Info step-by-step platform

Oficiální spuštění 1. verze portálu se uskutečnilo dne 23. listopadu 2022, kdy MIFT za technické podpory ITC financované EU za asistence UNCTAD. Veřejnosti byl portál představen pod názvem v angličtině „UZBEKISTAN TRADE INFO step-by-step platform“. Hlavní projev na akci měl náměstek ministra investic a zahraničního obchodu Badriddin Abidov. Ve svém projevu upozornil na význam důsledného úsilí vlády Republiky Uzbekistán směřující k podpoře podnikání a poskytování příznivých podmínek pro rozvoj obchodu, jakož i prohlubování obchodních vztahů s Evropskou unií a jejími členskými státy.

Za EU promluvil zástupce velvyslankyně EU v UZ Mindaugas Kacerauskis, následoval projev vedoucí kanceláře pro východní Evropu a Střední Asii ITC Eleny Boutrimové. Mezi 15 řečníky byl i hlavní inspektor uzbecké celní správy pro strategické plánování a optimizaci celních procedur Shukurullo Muminov, předseda Asociace celních makléřů Arsen Arapetyanc a další. Z velvyslanectví ČR v Taškentu se akce zúčastnil rada-vyslanec Roman Masařík. Tříhodinová akce obsahovala také školení na využívání nového portálu a diskusi, do které se zapojila řada představitelů obchodních komor a zájmových sdružení, a také novináři.

Uzbekistan Trade Info step-by-step platform

Nový portál se nachází na webové stránce http://www.uztradeinfo.uz/ a obsahuje všechny postupy, které se vztahují na obchodní operace v Uzbekistánu, přičemž obsahuje návody postupu u mnoha procedur, které musí být provedeny například, aby zboží mohlo být procleno. Portál poprvé v historii na jednom místě informuje o pořadí, v jakém musí být procedury provedeny (např. před proclením zboží může být vyžadováno osvědčení o shodě nebo veterinární osvědčení atd.).

Výhodou portálu, že je připraven v uzbečtině, angličtině a ruštině a že není omezen žádným loginem ani heslem, a tudíž jej mohou volně a bezplatně používat nejen zástupci uzbeckých firem, ale i zástupci zahraničních společností, včetně českých firem, kteří si tak mohou udělat nejen představu o složitosti procedur v Uzbekistánu, ale i o tom, kolik stojí. Portál totiž uvádí i odhadované náklady na každou proceduru. Například pokud chce uzbecká firma odebrat zboží ze zahraničí, musí zpravidla obdržet licenci, že s daným zbožím může obchodovat, přičemž tato licence musí být doložena před zahájením celního řízení.

Nový portál obsahuje úplně všechny postupy, které jsou nutné k tomu, aby byla zásilka v Uzbekistánu odbavena celním úřadem a mohla být jak vpuštěna na území Uzbekistánu nebo naopak, aby mohla území Uzbekistánu opustit. Platforma popisuje postupy krok za krokem, přičemž u každého kroku je uvedeno, co se má učinit a jaký je účel takového kroku. Platforma UZBEKISTAN TRADE INFO přitom nabízí i kontaktní informace, včetně názvu instituce, přesných adres, telefonních čísel, webových stránek, e-mailů atd., a také požadované dokumenty, včetně formulářů ke stažení. Důležité jsou i údaje o časovém rámci, který lze očekávat pro dokončení daného kroku, a také způsoby podávání stížností a opravné prostředky. Pro snazší pochopení portálu se nabízí výukové video v ruštině s titulky v angličtině – viz https://youtu.be/pEiGSIGbdYI.

Portál nabízí také celní kódy a nezbytné postupy pro dovoz 23 druhů zboží a pro vývoz 25 druhů zboží, jejichž dovoz či vývoz je regulován. V případě exportu do Uzbekistánu se jedná o hnojiva (rostlinná, živočišná a minerální), obuv, sycené nápoje, cement, cereálie, kávu, cukrovinky, mléčné výrobky, mouku, ovocné a zeleninové šťávy, sklo a skleněné výrobky, šperky, maso a masné výrobky, lékařské vybavení, výrobky z papíru a lepenky, těstoviny, léky a jiné farmaceutické výrobky, čaj, rostlinné oleje (jak pro spotřebitelské použití, tak i pro technické nebo průmyslové použití), prací prostředky a dřevo.

(Připravil: Mgr. Roman Masařík, rada-vyslanec, Zastupitelský úřad ČR v Taškentu)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688